URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2016, 17:50

Şomerii din 24 de comune şi oraşe din Bihor vor primi bonusuri dacă fac naveta sau se mută pentru un job

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, modificările aduse de Guvern la Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, prin Ordonanţa 60/2016.

"Modificările făcute sunt măsuri active care prezintă o nouă abordare", a declarat Békési, arătând că ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a ţinut cont de multe din propunerile pe care AJOFM Bihor le-a transmis, în vederea îmbunătăţirii acestui sistem.

Pentru mai multă încredere

Una din schimbări este că, obligatoriu, fiecare şomer care ajunge la AJOFM va trece printr-un proces de profilare şi încadrare în nivelul de ocupabilitate. "Orice persoană care vine şi se înregistează în serviciile noastre va beneficia întâi de această activitate de profilare. Pe baza competenţelor, a istoricului său personal, a localităţii de domiciliu şi a unui test anume, vom stabili nivelul de ocupabilitate, adică uşor, mediu, greu sau foarte greu ocupabil", a explicat directorul AJOFM Bihor. Potrivit acestuia, la fel de important este că legea prevede acum, negru pe alb, ca fiind importantă "dezvoltarea abilităţii şi încredererii în sine a persoanelor în căutarea unui loc de muncă".

Noutăţi semnificative sunt şi pe latura bonificaţiilor acordate firmelor sau şomerilor. De acum înainte, un şomer înregistrat în baza de date a AJOFM, dar care nu primeşte indemnizaţie, dacă se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de trei luni va primi 500 de lei, neimpozabili.

"Această măsură se îndreaptă către acei şomeri beneficiari de venit minim garantat, care nu sunt motivaţi şi sunt cumva captivi în sistemul asigurărilor sociale de stat. Aceştia sunt şomeri de mult timp, iar banii sunt destinaţi pentru activare, să-şi cumpere haine, să-şi plătească abonamentul de călătorie", a spus Békési.

Bani pentru navetă şi chirie

O altă măsură nouă prevede că şomerii din localităţile defavorizate vor primi bani de navetă sau o primă de instalare, dacă îşi mută domiciliul pentru un loc de muncă. Aceste localităţi sunt cele pe care un studiu al Băncii Mondiale făcut în 2015 le-a descris ca fiind comune sau oraşe cu grad de sărăcie 3 şi 4, în număr de 24 în Bihor: Abram, Abrămuţ, Balc, Batăr, Borod, Budureasa, Cherechiu, Ciumeghiu, Curtuişeni, Diosig, Drăgeşti, Marghita, Finiş, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Răbăgani, Tinca, Săcueni, Şimian, Şoimi, Lăzăreni, Aleşd şi Valea lui Mihai.

"Un şomer care provine din Ineu şi îşi găseşte un loc de muncă în Oradea sau în Borş, se angajează pe perioadă nedeterminată, va primi pentru călătoria lui spre şi de la locul de muncă, o sumă de 0,5 lei pe kilometru. La o distanţă de 20 km, dus-întors 40, va primi o primă de 20 de lei pe zi, adică 400 de lei pe lună dacă lucrează 20 de zile, timp de un an", a explicat Békési. Aceşti bani îi va primi timp de un an, în baza pontajului şi a statului de plată.

Şomerii din aceleaşi oraşe şi comune care se vor muta la o distanţă mai mare de 50 km pentru un loc de muncă, vor primi la instalare 12.500 de lei ori cu 3.000 de lei mai mult dacă se mută împreună cu un membru al familiei. Această primă se va acorda în două tranşe, una la angajare, a doua după un an. Această primă de instalare se va acorda şi românilor care au lucrat în străinătate şi se reîntorc în ţară.

Mai mulţi bani pentru angajatori

Legea prevede de acum şi bonificaţii mai mari pentru firmele care angajează şomeri. Mai precis, în loc de 500 de lei, vor primi câte 900 de lei patronii care angajează absolvenţi, şomeri de peste 45 de ani, şomeri unici întreţinători de familii, şomeri de lungă durată, tineri care nu studiază şi nici nu lucrează sau şomeri care mai au 5 ani până când îndeplinesc condiţiile de pensionare.

"Aceste măsuri au fost discutate şi aprobate împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, în sensul că în continuare se achită din bugetul public cuantumul de 500 de lei, iar diferenţa până la 900 de lei va veni prin subvenţie cu sprijinul UE, folosim Programul Operaţional Capital Uman", a detaliat directorul AJOFM Bihor.

În perioada următoare, Ministerul Muncii urmează să publice şi normele de aplicare a noilor reglementări. Potrivit lui Békési, dorinţa este ca acestea să se aplice de la 1 decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON