URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2014, 19:56

Reprezentanta Comisiei Europene, despre Cetate: "E foarte important să se autofinanţeze după terminarea lucrărilor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Va trebui să se autofinanţeze! Angela Filote, şefa Reprezentanţiei Comisiei Europene la Bucureşti, a vizitat joi Cetatea Oradea, obiectiv aflat în reabilitare din fonduri europene. "Dintre proiectele pe care le finanţăm aici am ales să vin la o cetate în construcţie tocmai pentru a putea să trăiesc bucuria schimbării la faţă, pentru că îmi propun să vin aici şi atunci când Cetatea va funcţiona cu motoarele turate la maxim", a declarat Filote.

Însoţită de primarul Ilie Bolojan, de arhitectul Ernest Pafka, de reprezentanţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi ai firmei Constructorul Sălard, aceasta a vizitat lucrările de reabilitare deja executate, dar şi parte din şantierul încă în desfăşurare.

A precizat de la bun început că este vorba de o vizită, nu de o inspecţie. "Nu am venit în control. Pentru asta cred că există suficiente organisme de control, beneficiarii spun chiar că prea multe, şi de multe ori trebuie să petreacă mai mult timp dând socoteală pentru ceea ce fac decât făcând efectiv", a spus Filote.

Cu toate acestea, şefa Reprezentanţei CE în România a cerut asigurări din partea primarului Ilie Bolojan că la finalul lucrărilor Cetatea va fi susţinută vreme de 5 ani din alocări bugetare, după care va trece pe autofinanţare.

Se va autosusţine

"Există şanse să susţineţi financiar Cetatea?", a întrebat Filote. "Fără probleme. Pentru noi este important ca aceasta să fie ocupată de activităţi care se pot susţine şi îşi plătesc măcar utilităţile. Nu dorim să încasăm chirii, dar nici să fie o cheltuială pe buget", i-a răspuns Bolojan.

Potrivit şefului Reprezentanţei CE, după finalizarea celor 5 ani de subvenţie municipală, Cetatea va trebui să se să stea pe propriile picioare. "Este foarte importat să se autofinanţeze după terminarea lucrărilor, deoarece se face o investiţie uriaşă pentru ca această construcţie să fie readusă la viaţă. Ne dorim ca ea să rămână în viaţă şi după aceea", a declarat Filote.

Oficialul a mai precizat că a vizitat şi Cetatea din Alba Iulia, reabilitată din fonduri europene, şi a spus că aceasta reprezintă o povară pentru bugetul municipalităţii pentru că deocamdată nu se poate autofinanţa.

Mai trebuie bani 

Cele două etape de reabilitare a Cetăţii orădene au presupus investiţii de 19,6 milioane euro. Lucrările vor trebui finalizate până în toamna anului viitor, moment la care toate corpurile de clădiri din incinta fortificaţiei vor fi deja finalizate. Ultima etapă de reabilitare a Cetăţii ar urma să cuprindă reabilitarea zidurilor exterioare, investiţie estimată la rândul ei la circa 20 milioane euro.

Potrivit obligaţiilor asumate de municipalitate faţă de finanţator, activităţile desfăşurate în Cetate în primii 5 ani vor trebui să nu fie generatoare de venituri, fapt pentru care în acest interval toate costurile vor fi preluate de bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
hm
"limitarile de gandire ti-ai suierat printre dinti." Előszór tanulj meg románul, aztán reagálj.
Postat 05 Septembrie 2014, 10:30 de mine
daca taceai...
@cristina eu cred ca ai pierdut un excelent moment in care puteai pur si simplu sa nu iti dai prostia pe fata; ai incercat sa pari ironica dar limitarile de gandire ti-ai suierat printre dinti.
Postat 05 Septembrie 2014, 08:51 de Cristina
****
Eu cred duduie ca ambele cetati ar trebui demolate pentru ca sa nu mai fie o povara pentru cei paraleli cu istoria. Primul care s-ar bucura ar fi afonul de Bolojan. Pe locul cetatii ar face repede un sens giratoriu!
Postat 05 Septembrie 2014, 01:42 de cristina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON