URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2016, 17:56

Reacţii după sentinţa în dosarul "Policlinica Mare": Episcopia Romano Catolică acuză, Consiliul Judeţean n-are cuvinte

Reacţii după sentinţa în dosarul 'Policlinica Mare': Episcopia Romano Catolică acuză, Consiliul Judeţean n-are cuvinte foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-un comunicat al Serviciului de presă, Episcopia Romano-Catolică Oradea a catalogat, vineri, ca "profund injustă" decizia Înaltei Curţi ce anulează decizia Comisiei Speciale de Retrocedare de restituire către Ordinul Călugăresc Mizericordian a clădirii fostei Policlinici Mari din Oradea.

"Privitor la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 3645/15.12.2016, prin care se anulează decizia de retrocedare a Palatului Finanţelor din Oradea, considerăm că instanţa supremă a trecut cu o uşurinţă inexplicabilă peste toate probele pe care Ordinul Călugăresc Mizericordian le-a depus în acest proces, probe care dovedesc fără putinţă de tăgadă faptul că această instituţie a construit fostul Palat al Finanţelor, a fost proprietarul de drept, proprietarul tabular asupra acestui imobil şi că acest imobil a fost naţionalizat abuziv de Statul Român".

Cea mai importantă dovadă a "naţionalizării abuzive şi a recunoaşterii de către Statul Român a dreptului de proprietate al Ordinului Călugăresc Mizericordian" ar fi, potrivit comunicatului, adresele din 1962 şi 1967 care au stat la baza întabulării în Cartea Funciară a Statului Român, "reprezentanţii acestuia solicitând în scris Oficiului de Carte Funciară întabularea dreptului de proprietate asupra Policlinicii de Adulţi, cu titlul de naţionalizare, în baza Decretului nr. 302/1948, de la fostul proprietar Ordinul Mizericordian".

"Chiar dacă această hotărâre este pronunţată de o instanţă legal investită, considerăm că este o hotărâre profund injustă, în condiţiile în care, având în dosar aceleaşi probe, două instanţe de fond, Curtea de Apel Oradea şi Curtea de Apel Piteşti constată legalitatea şi temeinicia deciziei de retrocedare nr. 2634/07.03.2012, iar instanţa supremă din Bucureşti înlătură pur şi simplu toate aceste probe şi admite contestaţia formulată de Consiliul Judeţean Bihor, arată Episcopia, care consideră că sunt încălcate grav "prevederile art. 1 din Protocolul adiţional la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la proprietate".

De cealaltă parte, Consiliul Judeţean, aflat sub preşedenţia UDMR-stului Pasztor Sandor, s-a mărginit ca printr-un comunicat lapidar al Biroului de presă să constate că "imobilul rămâne în patrimoniul judeţului Bihor", fără a saluta în niciun fel sentinţa Înaltei Curţi, deşi este principalul beneficiar.

"În şedinţa publică din data de 15 decembrie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în favoarea admiterii recursului declarat de judeţul Bihor-Consiliul Judeţean Bihor şi intervenientul Consiliul Local Oradea-Primăria Municipiului Oradea împotriva sentinţei nr. 87/06.04.2016 a Curţii de Apel Piteşti în procesul privind solicitarea de anulare a deciziei de retrocedare a clădirii în care a funcţionat fosta Policlinică Mare din Oradea şi a anulat decizia nr. 2634/07.03.2012 emisă de Comisia Specială de Retrocedare din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să comunice oficial hotărârea judecătorească şi motivele care au condus la pronunţarea acestei soluţii, iar imobilul rămâne în patrimoniul judeţului Bihor", este întregul comunicat al CJ Bihor.

După cum se ştie, iniţiativa angajării unui birou avocaţial care să reprezinte Consiliul Judeţean în litigiul cu Ordinul călugăresc a aparţinut fostei administraţii liberale, după eşecurile şi suspiciunile de non-combat ale juriştilor instituţiei apărute pe timpul "guvernării" UDMR-istului Alexandru Kiss, foarte apropiată de Episcopia Romano Catolică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mi se pare corecta decizia curtii
uitati-va dragi romani cum aproape toate cladirile importante din judet si tara gen muzeu, licee, spitale, policlinici, anumite sedii de institutii si unele biserici ortodoxe sunt retrocedate catolicilor, sau mai bine spus statului Vatican. Voua vi se pare corect lucrul acesta ?
Postat 17 Decembrie 2016, 10:26 de benz
Trist...
Astept opiniile prietenilor unguri, cetateni loiali Statului Roman! Multi dintre ei vorbesc/scriu in limba romana mai bine decat multi romani, asa ca n-au probleme in a-si exprima dezacordul cu politica duplicitara a celor dintre ei ajunsi inalti functionari ai Statului Roman. Sau o incurajeaza?!
Postat 16 Decembrie 2016, 18:42 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON