URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2015, 12:25

Raport spectaculos al şefului Finanţelor în reuniunea Colegiului Prefectural: despre unguri, ginecologie şi camere video

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În absenţa prefectului Claudiu Pop, aflat la Bucureşti, subprefectul Iulius Delorean a condus miercuri pentru prima oară de la instalarea în funcţie o şedinţă a Colegiului Prefectural, structură informală din care fac parte reprezentanţii instituţiilor guvernamentale descentralizate. Iar Pop a avut ce pierde: în pofida prejudecăţii cu finanţiştii n-au sare şi piper, directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, a prezentat un raport privind colectarea contribuţiilor la bugetele asigurărilor sociale care a reuşit să capteze atenţia participanţilor şi asistenţei.

Creştere de 27%

Pe primele patru luni ale acestui an, încasările AJFP Bihor au fost de 832,43 milioane lei, cu 180,20 milioane lei peste nivelul de 652,23 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o diferenţă de 27,63%, a spus Ioan Mihaiu, subliniind că performanţa are loc în condiţiile în care, totuşi, din Bihor "au plecat" 22 mari contribuabili (adică administrarea lor fiscală a fost mutată la Cluj, la Direcţia Regională de resort), de la care se realizau în trecut 8% din încasări.

Precizând, de asemenea, că dacă acum 5 ani media lunară a încasărilor fiscale în Bihor era de 130-140 milioane lei, în prezent AJFP a depăşit încasări de 200 milioane lei lunar, Mihaiu a lăsat deoparte statisticile pentru a le interpreta, astfel încât "profanii" să şi înţeleagă raportul.

Apără Parchetele, Poliţia şi ANAF

Şeful AJFP Bihor a afirmat că principala motivaţie a creşterii încasărilor la buget constă în combaterea evaziunii, începută acum trei ani, "de către toate instituţiile cu atribuţii penale, parchete, DNA, Poliţie", dar şi de către Direcţia Antifraudă a ANAF, despre care Mihaiu a spus că "mai face şi greşeli", dar nu abuzuri.

Asumându-şi nepopulara ipostază de "avocat al diavolului", Mihaiu a explicat de ce, în ciuda criticilor presei, este bine că Antifrauda controlează şi micii comercianţi şi prestatori de servicii. "În Bihor, dacă scădem contribuţiile (n.r. – la bugete) instituţiilor publice (n.r. – taxe şi impozite), jumătate din tot ce rămâne se încasează de la contribuabilii mici", care "făceau până acum cum voiau", dar acum, după controalele inspectorilor Antifraudă, "nu mai au curaj să înregistreze facturi fictive şi nici să nu fiscalizeze veniturile". "Dacă până anul trecut jumătate din încasări erau contribuţii la bugetul de stat din din impozite pe salarii, acum 58% sunt încasări din TVA şi impozit pe profit", a spus Mihaiu, subliniind astfel că este "taxată" nu simpla existenţă a firmelor, ci faptul că acestea activează şi realizează venituri.

"Pont" pentru şoferi

Şeful AJFP Bihor a mai relatat că o parte din succesele colegilor se datorează şi faptului că aceştia fac dese schimburi de experienţă cu omologii lor din Ungaria, mult mai eficienţi, de la care învaţă cum să combată cu un plus de succes evaziunea fiscală.

Mihaiu a povestit, de pildă, că în Ungaria, "o colegă de la ANAF-ul lor s-a sacrificat" pentru a demonstra un caz de evaziune, supunându-se unui control ginecologic care a avut ca rezultat dovedirea medicului respectiv, dar apoi, în timp, a determinat şi alţi ginecologi să "taie" bonuri fiscale. La fel a procedat, a adăugat Mihaiu, şi un alt coleg, lăsându-se tatuat, pentru a proba evaziunea fiscală a proprietarului salonului la care a apelat.

De asemenea, şeful AJFP Bihor a vândut şi un "pont" şoferilor şi micilor afacerişti din zona de frontieră, dezvăluind că aparatele de supraveghere video de pe şoselele vecinilor "nu au nimic de-a face cu radarele", ci cu combaterea evaziunii fiscale, servind la "scanarea" numerelor de înmatriculare ale camioanelor pentru a le urmări dacă îşi descarcă mărfurile pe teritoriul Ungariei (caz în care trebuie să achite dări către statul vecin) sau îşi continuă drumul spre alte ţări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON