URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2017, 08:37

Procurorii din Bihor și Satu Mare au făcut bilanțul pe 2016: Fraude de 94,5 milioane de lei în anchetă, 2.200 de inculpaţi trimiși în judecată

Procurorii din Bihor și Satu Mare au făcut bilanțul pe 2016: Fraude de 94,5 milioane de lei în anchetă, 2.200 de inculpaţi trimiși în judecată foto: arhiva

Procurorii din Bihor şi Satu Mare s-au strâns miercuri, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru dezbaterea Raportului de activitate pe 2016, în prezenţa procurorilor Tatiana Toader şi Florin Deac, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, a prim-adjunctului procurorului general Laura Oprean, a şefului Poliţiei Bihor, Adrian Bucur, şi a omologului său din Satu Mare, Alin Haniş.

Dosare multe, procurori puţini

Din datele statistice transmise de Biroul de presă al Parchetului Curţii de Apel, anul 2016 a fost unul aglomerat pentru procurorii din cele două judeţe. Aceştia au avut în lucru 46.912 de dosare, din care au soluţionat 17.183 cauze penale, în condiţiile unui deficit de personal, parchetele din Bihor şi Satu Mare având ocupate doar 73% din posturi.

O importanţă crescută au primit cazurile de corupţie, de conflict de interese, infracţiunile la regimul achiziţiilor publice, evaziunile fiscale, contrabanda, în cazul infracţiunilor economice fiind luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului consolidat al statului.

Pagubă de zeci de milioane de lei

Un mare sprijin în soluţionarea dosarelor de fraudă fiscală l-au reprezentat cei 13 specialişti antifraudă ce îşi desfăşoară activitatea pe raza Curţii de Apel Oradea, care, în cele 351 de cauze de evaziune fiscală soluţionate anul trecut, au întocmit 193 de rapoarte de constatare, 15 investigaţii financiare pentru indisponibilizarea de bunuri, 131 procese-verbale ca urmare a verificărilor efectuate şi 79 de opinii de specialitate – puncte de vedere solicitate de către procurori.

Cuantumul total al prejudiciilor stabilite este de 94.559.126 lei.

Un accent deosebit s-a pus, zic procurorii, pe combaterea infracţiunilor la Codul Silvic. Numărul acestor cazuri a crescut de la 210 infracţiuni (în 2015) la 222 anul trecut, în 22 de astfel de cauze fiind emise rechizitorii pe numele a 31 de inculpaţi acuzaţi de un prejudiciu total de 607.375 lei.

Profil de infractor: bărbaţi tineri, fără şcoală, de la oraş

În baza anchetelor desfăşurate, anchetatorii au realizat şi profilul infractorilor din cele două judeţe. Astfel, din totalul persoanelor cercetate, cei mai mulţi sunt bărbaţi cu vârsta între 18 şi 35 ani (1816), domiciliaţi în mediul urban (1589), fără ocupaţie, (1185) şi cu studii gimnaziale (1357).

Au fost, însă, trimişi în faţa instanţei şi 14 funcţionari publici, doi oameni de afaceri, 207 persoane cu studii superioare, dar şi 183 de recidivişti, 366 de persoane cu antecedente penale, respectiv 101 minori.

Procurorii au făcut public şi numărul dosarelor în care instanţele au dispus achitarea persoanelor pe care le-au trimis în judecată. În total, anul trecut, au fost exonerate de acuzaţiile aduse 35 de persoane şi o societate comercială, iar alte 24 de cauze au fost restituite la procurori pentru completarea ori refacerea urmăririi penale.

În comparaţie cu anul 2015, când s-au "încasat" 40 achitări prin hotărâri definitive, anul trecut a fost unul mai bun, zic procurorii. Plus că, explică ei, nu toate cele 36 de achitări sunt erori judiciare deoarece 5 persoane au scăpat de dosare pentru că faptele au fost dezincriminate, iar 3 inculpaţi pentru că faptele nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.

Cu ochii pe evazionişti

Ce urmează? Pe 2017, priorităţile sunt combaterea infracţiunilor de corupţie, de conflict de interese, de spălare de bani, evaziune fiscală şi contrabandă. "În toate cauzele penale, cu consecinţa fraudării bugetului consolidat al statului, se vor lua măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor", se precizează în raport.

O altă prioritate vor fi infracţiunile îndreptate împotriva mediului şi a infracţiunilor silvic. "Se va pune accent pentru descoperirea, profesionalizarea investigaţiilor în astfel de cauze, pe tot lanţul probatoriu, ţinând cont de complexitatea fiecărei cauze în scopul tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate", se mai arată în informare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON