URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2017, 11:03

Oradea ieri, Oradea azi: Ţiganii din oraş, o problemă veche

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1974. Ţigani relocaţi

Coloniile de ţigani din zona de est a Oradiei creează probleme localnicilor şi autorităţilor locale de mai multe zeci de ani. Nu doar scandalurile şi furturile înregistrate în zona Căii Clujului încă de acum câteva decenii, ci şi aspectul mizerabil al unor cartiere precum Velenţa sau Voltaire au impus luarea unor măsuri reparatorii.

La jumătatea anilor ‘70, o parte a familiilor de romi din aceste cartiere a fost mutată în două blocuri construite pe strada Voltaire, cunoscute printre orădeni sub denumirea de "blocurile NATO". Cei care nu au încăput acolo au fost lăsaţi să-şi construiască case în apropiere. Totodată, unora le-au fost repartizate locuri de muncă în fabricile din oraş.

Însă, aşa cum reiese din documentele păstrate la Arhive, în acest cartier "igiena lăsa mult de dorit". Consiliul Popular Municipal şi Miliţia căutau soluţii pentru identificarea de locuinţe pentru ţigani sau pentru trimiterea acestora în localităţile de origine. În anul 1974, în Oradea, oficial, trăiau 246 de familii de ţigani, cu 1.120 membri. Dintre aceştia, 992 aveau domiciliul stabil în oraş şi doar 169 de persoane erau încadrate în muncă.

2016. Civilizarea cartierelor de romi

Un document arată că la jumătatea anilor ‘70 cea mai mare parte a caselor locuite de ţigani erau în stare proastă, "cocioabe ce trebuie demolate", iar majoritatea familiilor erau dezorganizate, în rândul lor dominând vicii precum alcoolismul, huliganismul şi hoţia, împreună cu diferite boli cauzate de promiscuitate.

În 1987 au fost luate câteva măsuri de îmbunătăţire a vieţii ţiganilor, cum ar fi: înscrierea copiilor la şcoală, întâlniri cu autorităţile pentru combaterea cerşetoriei, încadrarea în muncă, respectiv repartizarea de locuinţe. Cei care se remarcau prin diferite talente erau antrenaţi în activităţile Casei de Cultură a Municipiului.

Problemele sunt actuale şi azi. În 2007, în ghetoul cu "blocurile NATO" trăiau 574 persoane. După 2008 zona a fost salubrizată, străzile modernizate, iar pentru asigurarea ordinii publice au fost montate camere de supraveghere.

Totodată, Poliţia Locală are ca misiune şi strângerea de pe străzi a cerşetorilor şi a persoanelor fără adăpost, majoritatea ţigani, respectiv trimiterea lor în satele de origine. Paralel, se desfăşoară campania "Spune nu cerşetoriei", menită să descurajeze acest fenomen.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Rabdare, perseverenta, disciplina, moralitate !
Problema mare e ca dealungul timpului autoritatile nu au facut decat ca I-au adunat acolo, i'au stivuit pe vertical si acolo i'au abandonat, fara a porni proiecte de educare , emancipare a aceste etnii . Am lucrat cu tigani si dupa 6 luni am reusit sa'i civilizez destul de bine dar m-a costat perseverenta, rabdare , disciplina permanenta si seriozitate . Leafa a fost la timp, atata cat le'am promis, nu I-am lasat sa beee in timpul lucrului, le-am dat bani imprumut pentru mici investitii in locuinte, le-am vorbit frumos si le,am pretins ca in prezenta mea sa vorbeasca intre ei cu respect unul fata de celalat ! Dupa 6 luni au facut ei "curatenie" intre ai si inca 2 ani am luctar foarte bine cu ei. Ornanismele statului nu fac nimic pentru ei, doar cheltuie un porcoi de bani fara rezultate !!!
Postat 04 Februarie 2017, 17:36 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON