URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2010, 10:01

Oradea ieri, Oradea azi: La teatru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1928. Peste 100 de spectacole într-o stagiune

În perioada interbelică, cultura ocupa un loc fruntaş printre variantele orădenilor de petrecere a timpului liber. E drept, şi posibilităţile erau mult mai limitate decât sunt astăzi. Iar la teatru aveau ce vedea. De pildă, în stagiunea 1927-1928 a Teatrului Regina Maria, căci aşa se numea atunci teatrul de stat orădean, actorii au jucat 90 de piese, şi majoritatea au avut, în ziarele de după reprezentaţii, cronici laudative şi consemnări ale aprecierii orădenilor.

Pentru stagiunea din 1928-1929, acelaşi teatru anunţa 120 de spectacole: 40 jucate lunea şi joia, alte 40 marţea şi vinerea şi tot 40 miercurea şi sâmbăta. Astfel, într-o săptămână, un orădean putea vedea trei piese diferite de teatru. Mărirea numărului de spectacole pe stagiune de la 90 la 120 n-a modificat preţul abonamentelor. În funcţie de confortul locului pe care clientul îl prefera în sală, abonamentul varia între 1.200 de lei şi 16.840 de lei.

O diferenţă mare de preţ între un scaun obişnuit şi loja cea mare, dar se pare că merita, ziarele anunţând săptămânal că locurile disponibile pentru abonamente se răresc.

2010. Premiere pentru toată lumea

03 piesa.jpgTeatrul de Stat Iosif Vulcan din Oradea are în prezent mai puţine spectacole într-un an decât se jucau în urmă cu 80 de ani. Ce-i drept, nici cererea nu mai este cum era pe vremuri. Spre deosebire de perioada interbelică, orădenii au acum mult mai multe variante pentru a-şi petrece timpul, iar piesele de teatru sunt în bună măsură detronate de filmele din cinematografe. În stagiunea 2009-2010, actorii orădeni vor juca în total 7 premiere, dar repun în scenă şi piese iubite din stagiunea precedentă.

Pe lângă acestea, actorii orădeni au "instaurat" o zi a copilului, sâmbăta, când joacă numai piese pentru cei mici. De asemenea, copiii Oradiei au astăzi ceva ce aceia din 1928 nu aveau: un teatru numai al lor, Teatrul de Copii şi Tineret Arcadia, fost teatru de marionete, cu spectacole dedicate celor mici. Abonamente sunt puse în vânzare la ambele teatre, dar nu mai au aceeaşi căutare de odinioară.

Drept urmare, tot mai mulţi actori aleg în ultima vreme să "coboare" de pe scenă în cafenele şi cluburi, unde joacă piese de teatru adaptate decorului şi situaţiei, transformând astfel clienţii barurilor în spectatori, sau îşi plimbă spectacolele şi pe diferite scene din judeţ...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON