URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2016, 14:18

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost episcopul Roman Ciorogariu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1921. Un episcop pentru ortodocşi

Arădean, născut în 1852, Roman Ciorogariu a fost primul episcop ortodox al Oradiei după Marea Unire. Istoricii socotesc perioada sa drept una fastă, cu numeroase realizări, mai ales că vorbim de primul şi cel mai greu deceniu interbelic. O episcopie ortodoxă la Oradea era un vis nesperat, iar un episcop ortodox era genul de lider spiritual de care localnicii nu mai avuseseră parte de două secole.

Ciorogariu a fost hirotonit în 26 martie 1921, iar activitatea sa s-a împletit cu cea a asociaţiilor româneşti locale, desfăşurându-se pe mai multe planuri, în mod deosebit pentru educarea şi promovarea culturii româneşti. Educaţional, meritul său a constat în înfiinţarea Academiei Teologice Ortodoxe orădene în 1923. Oraşul avea până atunci doar o academie teologică romano-catolică şi una greco-catolică, iar din acel moment putem vorbi de pregătirea preoţilor ortodocşi în Oradea.

Episcopul a militat la prim-ministrul I. C. Brătianu ca academia să beneficieze de un local propriu, la început funcţionând în clădirea Academiei de Drept. Zece ani mai târziu, revista Legea Românească, înfiinţată tot de Ciorogariu, scria că Academia era "un altar al patriotismului românesc şi creştinesc".

2016. Memoria unui mare român

Pentru publicarea regulată a revistei Legea Românească a fost înfiinţată, în anul 1925, Tipografia Diecezană. Aici au fost tipărite numeroase cărţi şi reviste, inclusiv cele ale asociaţiilor locale precum Casa Naţională a Românilor din Bihor sau publicaţia Gazeta de Vest.

În direcţia acţiunilor caritabile, episcopul Ciorogariu a înfiinţat un Fond pentru ajutorarea văduvelor şi a orfanilor de preoţi din Eparhie, participând prin efort personal şi sprijin financiar pentru ridicarea unor biserici şi obţinerea pentru Episcopie a Palatului Rimanoczy din centrul urbei.

Din 1931, acesta a devenit sediul principal, unde funcţionează şi astăzi. Pentru meritele sale, Ciorogariu a fost distins de regele Ferdinand I: a fost membru de onoare al Academiei Române şi ofiţer al Academiei Franceze. Actualmente, strada pe care se află Episcopia îi poartă numele, la fel şi liceul ortodox din oraş. Memoriile lui Ciorogariu sunt păstrate în bibliotecile orădene sub titlul "Zile trăite" şi reprezintă o sursă importantă de informaţii privind anul 1919 şi însemnătatea sa pentru Oradea şi Bihor. Chipul său este prezent în interiorul Bisericii Adormirea Maicii Domnului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON