URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Afară cu Poliţia!

Poliţia Bihor este evacuată dintr-un sediu la trei ani după retrocedarea către urmaşii unui nobil ungar, printr-un proces despre care şeful instituţiei, chestorul Liviu Popa, nici măcar n-a avut habar. Preluată de statul român ca "bun inamic" de la Gerliczy Ştefan, fugit din Oradea cu trupele lui Horthy în 1944, clădirea Serviciului Administrativ al Poliţiei a fost pierdută pentru că juriştii Ministerului de Interne nu s-au obosit deloc să verifice "cazierul" baronului.

Pază de import

Firma SPP Vispo, care a declanşat falimentul CET Brăila, preia paza la Electrocentrale Oradea. Administratorul special Stănel Necula a externalizat serviciile de pază şi pompieri unei firme din oraşul său, a cărui administrator a fost condamnat penal pentru fraudă cu fonduri europene.

Frâne la drumuri

O lege uitată amână şi scumpeşte halucinant toate proiectele de infrastructură rutierăPrimăriile bihorene şi Consiliul Judeţean nu au de unde să achite. Autorităţii Rutiere Române sume exorbitante pentru auditarea siguranţei proiectelor de construire, reabilitare şi modernizare, dar nici pentru inspectarea drumurilor deja existente.

Lovitura de pedeapsă

Primăria a reziliat contractul cu Marconst pentru reabilitarea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru. Firma din Marghita riscă falimentul din cauza penalităţilor de 1% pentru fiecare zi de întârziere asumate prin contract, cei 4 milioane euro datoraţi Primăriei depăşind de 7 ori preţul la care a câştigat licitaţia.

Tâlhari la drumul mare

Cinci agenţi ai Poliţiei din Salonta sunt anchetaţi pentru că "vânau" şoferi pentru şpagă. Urmăriţi timp de trei ani, grupul celor cinci subofiţeri a fost "o nucă tare": n-au fost niciodată prinşi în flagrant, au încurcat ancheta smulgând aparatul cu care erau interceptaţi şi chiar l-au "deconspirat" pe unul dintre investigatorii sub acoperire

Risipiţi prin vecini

Literaţii orădeni n-au încercat niciodată să-şi facă o filială proprie a Uniunii Scriitorilor, preferând să se alăture celor din alte judeţe. Poeţii, romancierii, eseiştii şi publiciştii din Bihor s-au "alocat" de dragul tradiţiei subsidiarei din Cluj şi au contribuit din prietenie la întemeierea celei din... Arad

TIME OUT

Rock Higheghe

Sfârşitul lunii mai aduce în Oradea un festival ce se vrea îmbietor. Oradea Grill Fest & Rock, primul campionat judeţean de gătit în aer liber, şi-a "pierdut" iniţiatorul cu câteva săptămâni înainte de începerea evenimentului, fiind trimis după gratii într-un dosar de contrabandă. De parcă n-ar fi fost de ajuns acest debut cu stângul, organizatorii festivalului, care îl prezentau dedicat muzicii rock, au decis să înghesuie în program şi un concurs de muzică populară. Ca la barbeque, nu?

ORADEA NOASTRĂ:

Patrula reciclării

Datele statistice arată că orădenii aruncă zilnic, în medie, 3 tone de deşeuri din plastic, în cea mai mare parte PET-uri. Tot zilnic, o parte din ele dispar. Dacă e o parte mare sau mică este greu de spus pentru că, odată furate din containere, PET-urile nu mai apar în nicio statistică. Nici măcar în cea pe care Oradea trebuie să o prezinte anual Uniunii Europene, pentru a demonstra că oraşul respectă sistemul de colectare selectivă a deşeurilor.

Astfel, deşi aparent inofensiv, fenomenul furturilor deşeurilor este dăunător, PET-urile necolectate prin sistemul local de salubrizare nemaiputând fi cuantificate ca deşeuri reciclate. Pentru a pune capăt acestei situaţii, agenţii Poliţiei Locale Oradea fac pândă în tot oraşul. Nu de alta, dar pe lege furtul de reciclabile e tot o infracţiune...

Cetatea (în)vie

Lăsată în paragină până acum câţiva ani, Cetatea Oradea are o faţă nouă, iar după finalizarea lucrărilor de reabilitare va deveni cel mai mare şi mai complex obiectiv turistic din oraş. "Popularea" ei a fost gândită - spun reprezentanţii municipalităţii - în aşa fel încât aici să fie promovată istoria Cetăţii, a oraşului şi a oamenilor ei, turiştii urmând să fie atraşi şi cu expoziţii de artă, cafenele cu terase şi un restaurant cu specific tradiţional.

Şeful Poliţiei Locale, Ioan Găluţ: "Vrem să descurajăm depozitările ilegale”

Fost jandarm, Ioan Găluţ este, din 2009, angajat al Poliţiei Locale, unde a lucrat ca agent, iar apoi şef de serviciu, reprezentându-şi colegii şi ca lider sindical. În vârstă de 45 de ani, Găluţ conduce instituţia din iulie 2014, fiind numit în locul comisarului-şef Alexandru Laza. În ciuda faptului că are doar 52 angajaţi la peste 190.000 de locuitori, Găluţ spune că Poliţia Locală poate şi trebuie să-i sprijine pe orădeni. Cum? Promovând curăţenia şi ordinea pe domeniul public, astfel încât cetăţenii să poată fi mândri de oraşul lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
politistilor-face-tiva ca munciti
eu a-s ruga sefii de la politia locala sa nu-si mai bata joc de populatia acestui oras. eu am facut in ultimele 2 luni 4 sesizari pe aceasta tema.raspunsul politiei-nesimtire-. asa ca domnule bolojan,asteptam alegerile.
Postat 25 Mai 2015, 14:28 de mircea54
Patrula reciclarii
La containerele din zona Centrul Civic blocurile A5-A9 se scot zilnic PET-uri si doze de bere din containere. N-am vazut inca nici o patrula. In plus, cei care le scot din containere, in cautarea lor febrila, mai arunca si alte gunoaie pe care le lasa in jurul containerelor. E o mare problema in zona din cauza fluxului mare de populatie care vine la Piata Cetate. Mai mult de atat, cetatenii care vin cu masinile, aduc in portbagaj saci de gunoi pe care ii arunca langa containere. Propun Primariei si RER-ului amenajarea de containere ingropate in aceasta zona atat de circulata, aflata in plin centrul unui oras care se vrea cu "faţă europeana" si in imediata vecinatate a Cetatii ce va sa devina centru de atractie turistica. Rugam factorii de deciyie ai orasului, sa ia masuri urgente.
Postat 25 Mai 2015, 08:44 de Oradeamea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON