URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2024, 19:34

Noaptea Muzeelor în Oradea: O mulțime de obiective turistice vor putea fi vizitate gratuit

Noaptea Muzeelor în Oradea: O mulțime de obiective turistice vor putea fi vizitate gratuit Sursa foto: MȚC
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeele și obiectivele turistice din Oradea își deschid gratuit porțile sâmbătă, 18 mai, într-o nouă ediție a Nopții Muzeelor. Evenimentul este integrat în cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, care cuprinde o mulțime de evenimente, precum o conferință-spectacol susținută de Toni Grecu sau un recital Analia Selis.

România regală

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor vor avea loc în perioada 10 – 24 mai, iar lista evenimentelor este deschisă de conferinţa "România regală, un răstimp de progres", susţinută vineri, de la ora 17, la sediul MŢC, de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, care în acelaşi timp îşi va lansa la Oradea cartea „Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1931”, apărută în 2023 la Editura Omnium din Bucureşti. 

Mai apoi, în data de 14 mai, de la ora 17:00, dr. Paul Michelson, profesor emerit al Univeristăţii Huntington din Indiana (SUA) ajunge la sediul MŢC pentru conferinţa „Keith Hitchins istoricul. Ardealul şi ardelenii în 10 întrebări”.

Totodată, Muzeul Oraşului Oradea din Cetate îşi va deschide porţile miercuri, 15 mai, între orele 10 şi 18, iar curioșii vor putea să viziteze gratuit expoziţia permanentă recent inaugurată

De asemenea, cvartetul tradiţional Şura Uşorilor din Căbeşti va susţine joi, 16 mai, de la ora 12:00, un moment artistic cu ocazia lansării cărţii "Turismul rural şi etnoturismul: oportunităţi pentru o dezvoltare durabilă a Ţării Beiuşului", scrisă de Vasile Todinca şi Maria Flavia Pop. 

Pentru toate gusturile

Pe 18 mai, de la ora 17, în cadrul Conferinţelor Dilema, Toni Grecu şi Doru Antonei vor susţine în sala de conferinţe a MŢC conferinţa-spectacol "Umor, prostie şi fake news din '89 până azi". 

Cea de-a IX-a ediţie a programului Noaptea Muzeelor, desfăşurată sub genericul Muzeele orădene împreună!, se va desfășura tot pe 18 mai, de la ora 19 până la miezul nopții. 

Orădenii şi turiştii vor putea vizita gratuit cele 15 atracţii incluse în programul MŢC, printre care Muzeul Memorial "Iosif Vulcan", Sinagoga Aachvas Rein - Muzeul Istoriei Evreilor, Templul Francmasoneriei sau Muzeul Farmaciei Rodia din strada Republicii. 

Pe lângă expoziţiile permanente, oamenii vor avea ocazia să participe la degustări de vinuri sau bere artizanală, la Casa Darvas-La Roche sau în faţa Turnului Primăriei. 

În Parcul Muzeului Ţării Crişurilor este programat între orele 19 – 24 ceremonialul schimbării din oră în oră a gărzii compuse din voluntari, program organizat de Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea, iar la ora 23:00 va avea loc o retragere cu torţe a acestora. 

Seria de evenimente a MŢC va fi închisă de conferinţa "Memoria Bihorului Interbelic", susţinută de dr. Gabriel Moisa şi dr. Cristian Culiciu, vineri, 24 mai, în sala de conferinţe a MŢC, unde vor fi invitaţi speciali Analia Selis, alături de pianistul Julián Caeiro şi Damián Foretic (bandoneon).

Cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Oradea, Ministerul Culturii din Franţa, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, dar şi alte instituţii publice şi private din Bihor. 

Afiş Zilele Muzeului Ţării Crosurilor


Vezi mai jos programul complet al evenimentelor:

10 MAI

Ora: 17.00

Eveniment: Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor

Conferinţa România regală, un răstimp de progres, susţinută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

Ora: 18.00

Eveniment: Lansare de carte Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1931, Editura Omnium, Bucureşti, 2023. Ediţie îngrijită de Acad. Georgeta Filitti, care va face şi prezentarea cărţii

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

14 MAI

Ora: 17.00

Eveniment: Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor

Conferinţa Keith Hitchins istoricul. Ardealul şi ardelenii în 10 întrebări, susţinută de dr. Paul Michelson, profesor emerit, Huntington University, Indiana (SUA)

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

15 MAI

Orele: 10.00-18.00

Eveniment: Porţi deschise la Muzeul Oraşului Oradea. Intrare gratuită

Loc de desfăşurare: Muzeul Oraşului Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu 39-41)

16 MAI

Ora: 12.00

Eveniment: Lansare de carte, în prezenţa autorilor: Vasile Todinca, Maria Flavia Pop, Turismul rural şi etnoturismul: oportunităţi pentru o dezvoltare durabilă a Ţării Beiuşului, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, 2024

Moment artistic: Cvartetul tradiţional Şura Uşorilor din Căbeşti

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

17 MAI

Ora: 12.00

Eveniment: Lansare de carte, în prezenţa autorilor: Cristian Găzdac, Călin Ghemiş, Sorin Bulzan, Coins from roman sites and collections of roman coins from Romania. Roman coins - Non -Roman owner. The hoard Peştiş II, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

18 MAI

Ora: 17.00

Eveniment: Ziua Internaţională a Muzeelor sub egida ICOM şi având tema Muzee pentru educaţie şi cercetare

Conferinţele Dilema: Umor, prostie şi fake news din '89 până azi. Conferinţă-spectacol de Toni Grecu. Cu Toni Grecu şi Doru Antonesi

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

Orele: 19.00-24.00

Eveniment: Noaptea muzeelor (sub genericul Muzeele orădene împreună!, ediţia a IX-a) 

Între orele 19.00 şi 24.00 vor putea fi vizitate:

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A): Expoziţiile permanente ale Secţiilor de Ştiinţele Naturii, Arheologie şi Istorie, Artă, Etnografie, Lapidariul, Vivariul; Expoziţia temporară Pictori orădeni contemporani; Expoziţia temporară de obiecte cu caracter militar din colecţiile unor tineri orădeni – organizată de către Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea 

Între orele 19.00-24.00

Eveniment: Ceremonialul schimbării din oră în oră a gărzii compuse din voluntari – program organizat de Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea 

Loc de desfăşurare: Parcul Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Ora 23.00

Eveniment: Retragerea cu torţe a gărzii voluntarilor, organizată de Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea

Loc de desfăşurare: Parcul Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Muzeul Oraşului Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41) – Expoziţiile permanente: Istoria oraşului Oradea de la preistorie până în epoca migraţiilor; Marea invazie mongolă; Umanism şi renaştere la Oradea; Cucerirea şi stăpânirea otomană; Perioada habsburgică şi dualistă; Domus Dispensatoris. Ocrotirea sănătăţii în Cetatea Oradea (sec. XVII–XIX); Expoziţia închinată Primului Război Mondial şi lui Traian Moşoiu; Arhitectura orădeană; Spaţiul urban orădean; Viaţa culturală orădeană interbelică şi postbelică; Învăţământul orădean în sec. XX; Viaţa cotidiană orădeană în comunism; Discoteca anilor '70-'80; Represiunea comunistă; Arta memoriei: Leon Alex; Istoria fotografiei orădene; Expoziţiile cultelor religioase; Biserici în palat - cercetări arheologice în palatul princiar; Renaştere prin restaurare; Sala cu grifoni; Lapidarium; Expoziţiile temporare: Repere din istoria pompierilor bihoreni; Colecţia de monede emise de Moldova suverană. 195 monede de aur şi argint; 105 ani de la moartea martirilor dr. Ioan Ciordaş şi dr. Nicolae Bolcaş; Expoziţia de reptile şi arahnide tropicale vii

Muzeul Memorial "Iosif Vulcan" (Str. Iosif Vulcan nr.16) – Expoziţia permanentă

Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr nr.13) – Expoziţia permanentă Bihorul ... la spargerea lumii

Muzeul Memorial "Ady Endre" (Parcul Traian nr.1) – Expoziţia permanentă (cu jocuri interactive, audiţii de poezii şi touchscreen-uri)

Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei (Str. Roman Ciorogariu  nr.3)

Palatul Episcopal Romano-Catolic (Şirul Canonicilor nr.2) –  Interioarele baroce şi galeria de artă ecleziastică 

Catedrala Romano-Catolică (Şirul Canonicilor nr.2) – Cripta arhiereilor; ora 19.00: concert de orgă

Muzeul Farmaciei Rodia (Str. Republicii nr.33) -  Expoziţia permanentă de istoria farmaciei

Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41) – ora 21.00:  concert de orgă

Punctul muzeal Catedrala Sf. Nicolae (Str. Iuliu Maniu nr.1) - în Catedrală: expoziţia Episcopii martiri - 5 ani de la vizita Papei în România; instalaţia Înger şi Înger căzut a sculptorului Adrian Ilfoveanu; grupul statuar Represiune şi rezistenţă a artistului Cătălin Bădărău; vizitarea criptei Catedralei; ora 22: moment muzical al studenţilor Facultăţii de Muzică din Oradea

Templul Francmasoneriei (Str. Armatei Române nr. 4) – momente muzicale cu studenţii Departamentului de Muzică din cadrul Facultăţii de Arte, Universitatea din Oradea; bar de vinuri în grădina muzeului – Podgoriile Dextra

Casa Darvas-La Roche (Str. Iosif Vulcan nr. 11) – recital cameral: Camelia Andone – pian şi Maria Duţu - soprană; bar de vinuri în grădina casei – Podgoriile Dextra

Sinagoga Neologă Sion (Str. Independenţei nr. 22)  – orele 21.30-23.00: sesiuni live oferite de Hakeshet KlezmerBand

Sinagoga Aachvas Rein - Muzeul Istoriei Evreilor (Str. Primăriei nr. 25) – momente muzicale cu studenţii Departamentului de Muzică din cadrul Facultăţii de Arte, Universitatea din Oradea

Turnul Primăriei (Str. Tudor Vladimirescu nr. 3) – ora 21.00 – concert Baby Elvis (parcarea interioară de lângă Turn); food truck-uri locale

Pasajul Madach Imre (Calea Republicii nr. 3) – set live DJ Maatus Pealer; truck bere artizanală locală – Bers Nova

Intrarea va fi liberă în Noaptea Muzeelor la toate obiectivele menţionate mai sus! 

21 MAI

Ora: 17.00

Eveniment: Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor

Proiecţia filmului documentar Nostalgia dictaturii, 2020, regia Marius Th. Barna;

Conferinţă pe marginea filmului, susţinută de Marius Th. Barna, regizor

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

22-23 MAI

Orele: 9.00-15.00  

Eveniment: Conferinţa Zilele farmaceuticii orădene, organizată de Colegiul Judeţean al Farmaciştilor din Bihor, în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

24 MAI

Ora: 17.00

Eveniment: Conferinţa Memoria Bihorului Interbelic, susţinută de dr. Gabriel Moisa şi dr. Cristian Culiciu; invitaţi speciali Analia Selis (voce), alături de Julián Caeiro (pian) şi Damián Foretic (bandoneon)

Loc de desfăşurare: Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferinţe

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON