URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2014, 08:05

NATO suspendă cooperarea civilă şi militară cu Rusia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

NATO a suspendat marti orice cooperare militara si civila cu Moscova ca urmare a interventiei Federatiei Ruse in Ucraina si a incalcarii integritatii teritoriale si a suveranitatii statului vecin, se arata intr-un comunicat de presa al Aliantei Nord Atlantice postat pe site-ul institutiei, la capatul unei reuniuni a ministrilor de Externe ai tarilor membre, prima la acest nivel de la anexarea Crimeei la Rusia.

Cotidianul britanic The Guardian noteaza ca reuniunea de la Bruxelles a avut si un alt scop - intarirea apararii granitei europene de est. Cu alte cuvinte, la 20 de ani dupa terminarea Razboiului Rece, NATO revine la misiunea sa primara, apararea Europei de Rusia.

"Am decis sa suspendam orice cooperare militara si civila practica intre NATO si Rusia. Dialogul politic in NATO - Consiliul Rusiei poate continua, in functie de necesitate, la nivel ambasadorial si peste, pentru a ne permite sa schimbam punte de vedere, in primul rand cu privire la criza. Vom revizui relatiile NATO cu Rusia in cadrul urmatoarei noastre intalniri din iunie", se arata in comunicat citat de Hotnews.ro.

NATO mai arata ca a decis sa intensifice cooperarea cu Ucraina in cadrul parteneriatului cu Kievul si sa promoveze reforma sistemului de aparare din aceasta tara prin antrenamente comune si alte programe specifice, masuri de lunga durata care sa mareasca capacitatea Ucrainei de a-si asigura propria securitate nationala.

Totodata, ministrii de Externe din NATO au condamnat impreuna "interventia militara ilegala a Rusiei" in Ucraina si "violarea suveranitatii si a integritatii teritoriale a Ucrainei", aratand ca nu recunosc "incercarea ilegala si ilegitima de a anexa Crimeea".

NATO incearca de asemenea sa asigura tarile din Est, in frunte cu Polonia si statele baltice, care cer mai multa implicare a aliatilor, unele dintre ele pledand chiar pentru baze permanente.

NATO se declara "pregatita" sa ia "masurile necesare" in fata "oricarei amenintari de agresiune care vizeaza Alianta", au precizat ministrii, in declaratia finala, fara a intra insa in detalii operationale.

Pentru moment, marile tari ale Europei occidentale prefera sa ramana la masurile adoptate saptamanile trecute, respectiv amplasarea temporara de avioane-radar Awacs ale NATO si de avioane F-15 si F-16 ale Stetelor Unite in Lituania si Polonia.

Potrivit The Guardian, Polonia si-a exprimat exasperarea fata de intarzierile inregistrate in intarirea flancului estic al NATO si de reticenta de a amplasa baze militare in aceasta regiune. Acest subiect a fost un tabu de la expansiunea Aliantei in Europa de Est, in anii 1990, de teama de a nu antagoniza Rusia.

Pe de alta parte, SUA vor sa suplimenteze numarul de militari americani de pe teritoriul Romaniei cu 600 de soldati. De asemenea, SUA vrea sa aduca aici si mai multe avioane pentru misiuni specifice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON