URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2014, 23:02

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, i-a dat soţului pensie şi cel mai mare grad de invaliditate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Actualul ministrul al Muncii, Mariana Câmpeanu, i-a acordat, în 2005, soţului său Iulian Câmpeanu, pensie şi indemnizaţie de însoţitor ca urmare a încadrării în gradul I de invaliditate. Gradul de invaliditate şi indemnizaţia de însoţitor a fost acordată de Casa de Pensii Ilfov,al cărui şef era atunci Mariana Câmpeanu. În 2014, Iulian Câmpeanu primeşte în continuare aceste beneficii acordate de soţia sa, deşi a fost filmat în timp ce mergea singur pe stradă.

Dezvăluirea a fost făcută de Centrul de Investigaţii Media, care arată că în 2005, la o zi după ce i s-a desfăcut contractul de muncă, Iulian Câmpeanu s-a prezentat la Casa de Pensii Ilfov, deşi era domiciliat în Bucureşti, pentru a depune o cerere de acordare a pensiei de invaliditate. Deşi documentul depus de Iulian Câmpeanu nu a fost completat necorespunzător, nefiind clar cărei Case de pensii îi era adresat, cererea a fost înregistrată de Casa de Pensii Ilfov, al cărui director executiv era Mariana Câmpeanu, pe 2 martie.

Peste o săptămână, în 8 martie 2005, acesta a primit decizia asupra capacităţii de muncă, semnată de un medic, deşi această decizie era necesară înainte de a depune o cerere de acordare a pensiei de invaliditate. Decizia medicului nu conţine nicio referire la vreun dosar medical, nu are decât o semnătură, deşi sunt necesare alte două, conform respectivului formular, iar la rubrica "diagnostic clinic" apar o serie de formulări "destul de generale", conform specialiştilor consultaţi de Centrul de Investigaţii Media.

În baza documentului parafat de medicul în cauză, în 25 martie 2005, Casa Judeţeană de Pensii Ilfov condusă de Mariana Câmpeanu emite pentru soţul acesteia decizia prin care îi acordă "pensie de invaliditate cu indemnizaţie de însoţitor".

Iulian Câmpeanu a optat pentru a primi tot el şi indemnizaţia pentru însoţitor, odată cu pensia, deşi majoritatea persoanelor în această situaţie indică exact persoana care îl ajută să trăiască pe motiv că, odată cu aceşti bani, aşa-numitului "însoţitor" i se calculează serviciile prestate pentru invalid ca vechime în muncă şi, deci, stadiu de cotizare la pensie.

În 2009, patru ani mai tarziu, cu ocazia împlinirii vârstei legale de pensionare, aceeaşi Casă Judeţeană de Pensii Ilfov, care de această dată era subordonată Marianei Campeanu din postul de şef al Casei Naţionale, i-a dat lui Iulian Câmpeanu pensie pentru limita de vârstă, păstrându-i, conform legii, încadrarea în gradul I de invaliditate şi ajutorul pentru însoţitor. Decizia este emisă tot de Casa de Pensii Ilfov, deşi Câmpeanu avea domiciliul tot în Bucureşti, contrar prevederilor legale care spun clar că aceste documente sunt emise de biroul căruia beneficiarul îi este arondat conform domiciliului.

Recent, Iulian Câmpeanu a fost filmat mergând cu şoferul să-şi ia nepotul de la grădiniţă, plimbându-se pe stradă pe care locuieşte, cu mâinile în buzunare, sau vorbind la telefon.

Ca răspuns, Mariana Câmpeanu a afirmat, printr-un comunicat de presă, că soţul său suferă de o serie de boli cauzate de probleme neurologice, care au impus încadrarea în gradul I de invaliditate cu însoţitor. "Am certitudinea că medicii care au examinat cazul au dat un verdict corect şi legitimat de starea concretă de sănătate a lui Iulian Câmpeanu, de rezultatele investigaţiilor medicale la care a fost supus şi de antecedentele sale patologice. Cu privire la confuzia pe care autorii încearcă să o inducă referitor la faptul că pensia de invaliditate a fost stabilită pentru 'boală obişnuită', şi nu pentru afecţiunile grave care rezultă din documentele medicale, trebuie să subliniez că în legislaţia specifică pensiilor se utilizează această noţiune pentru a distinge cauza invalidităţii de boala profesională sau accident de muncă - pentru care pensia se suportă din bugetul pentru risc şi accidente", mai spune demnitarul, citată de Gândul.

Totodată, Mariana Câmpeanu spune că ia în calcul chemarea în judecată a jurnaliştilor, pentru că demersul lor a fost "nedeontologic şi nesusţinut de dovezi concrete".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON