URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2010, 11:53

Marea împărţeală

Marea împărţeală STAU SĂ ÎNFLOREASCĂ. Cei care şi-au primit printre primii pământul din faţa blocului l-au transformat deja într-un spaţiu aranjat, curat şi verde. Asociaţia Adona din Nufărul a şi angajat o firmă care să răspundă permanent de starea zonelor verzi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru un oraş mai frumos, Primăria împarte responsabilităţile în ceea ce priveşte spaţiile verzi ale Oradiei. Până acum, aproape jumătate din asociaţiile de proprietari şi-au primit petecul de pământ din faţa blocurilor în îngrijire şi s-au angajat să-l cureţe şi să-l întreţină. Aşa că, dacă fiecare asociaţie îşi va face treaba, e posibil ca de anul viitor să avem un oraş mai verde!

Pământ pentru toţi

În încercarea de a-i responsabiliza pe orădeni privind aspectul zonelor de verdeaţă ale oraşului, municipalitatea dă, în premieră naţională, spaţiile verzi din jurul blocurilor în grija locuitorilor, după ce zonele au fost bine delimitate. Până acum, 307 din cele 750 de asociaţii, adică cele din Nufărul, Cantemir şi Velenţa, au primit în administrare pământurile din jurul locuinţelor. În această perioadă, angajaţii Primăriei continuă cu zona centrală şi cartierul Ioşia. Ultimul pe lista împărţelilor este cartierul Rogerius, însă şi asociaţiile de aici îşi vor primi pământul până la sfârşitul lunii septembrie.

An de probă

"Protocolul de dare în folosinţă este doar pe un an, deoarece vrem să vedem dacă oamenii vor lucra pentru ca spaţiile să arate mai bine", spune Cristian Ile, consilier în cadrul Serviciului de Îndrumare şi Control Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei. Orădenii pot să-şi aranjeze grădinile după bunul plac, însă nu au voie să taie copacii. În schimb, iarba şi tufişurile trebuie tăiate lunar şi spaţiile mereu curăţate, altfel sunt pasibili de amendă, care ajunge şi la 1.000 de lei.

"E o idee foarte bună. La noi în asociaţie am angajat o firmă care se va ocupa constant de acest lucru, iar sumele aferente le plătim din procentul de penalităţi al restanţierilor la plata întreţinerii", spune şeful Asociaţiei Adona din Nufărul.

Stimulent

Primăria nu-i lasă totuşi pe cetăţeni să se descurce singuri, ci în sezonul plantărilor din toamnă va asigura gratuit material dendrologic, constând în iarbă şi puieţi. Pentru a-i stimula şi mai mult să-şi îngrijească "peluzele", municipalitatea a anunţat un concurs pentru găsirea celui mai frumos spaţiu verde din faţa blocului, câştigătorii urmând să fie răsplătiţi cu unelte de grădinărit şi material săditor. Rămâne de văzut dacă orădenii vor accepta provocarea şi se vor transforma în grădinari de seamă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Da' nu mai spuneţi!!!
Oare Primăria s-a amendat singură pentru că n-a curăţat nici măcar o dată unele spaţii verzi care-i aparţin? Câte piei vreţi să beliţi de pe orădeni? Mai bine s-ar ocupa Primăria de recuperarea debitelor restante către CET, că altfel nu ştiu la cât se va ridica preţul gigacaloriei. Din 750 de asociaţii de proprietarii peste 150 au debite mai mari de 1.000 lei noi, fără să mai vorbim de datoriile agenţilor economici şi cabonaţi casnici.
Postat 09 Septembrie 2010, 10:46 de Victor
ce asemanare
Oricum imaginea care vrea sa ilustreze articolul este oribila; mie mi se pare ca seamana cu parcela soldatilor sovietici din cimitir!
Postat 08 Septembrie 2010, 20:49 de dan oradeanul
Misiune imposibila
Intretinerea spatiilor verzi "publice", adica din jurul blocurilor, e o misiune imposibila. Pana cand oradenii isi vor mai scoate cainii sa faca caca in iarba si nu vor ridica apoi fecalele patrupedelor lor, nu se va putea face curatenie. Care firma sau persoana fizica e dispusa sa tunda iarba cand da peste tot de pampersi cu sange, prezervative si caca de caine cand baga coasa in iarba? Si daca e coasa mecanica, firul mai ii si arunca in ochi muncitorului "dovezile civilizatiei" oradenilor. Deci primaria poate sa uite visele acestea de civilizatie pana nu pune amenzi serioase si permanente pentru cei care fac mizerie si pana cand numele "iubitorilor de animale" care lasa in urma caca de caine nu vor fi facute publice.
Postat 08 Septembrie 2010, 12:04 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON