URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2016, 21:42

Lista ruşinii: Compania de telecomunicaţii RDS&RCS intră în premieră în topul datornicilor la bugetul local

Primăria Oradea a publicat miercuri, pe portalul propriu, "lista ruşinii" cu agenţii economici şi orădenii care înregistrau la 7 octombrie restanţe fiscale notificate în valoare de 5.000 lei, respectiv 1.000 lei.

Cea mai mare creştere a datornicilor se înregistrează la persoanele juridice, unde numărul firmelor restanţiere a crescut la 378, cu 21% mai mult decât în septembrie, iar datoriile efective au urcat la 11.696.909 lei, cu 42% mai mult decât în urmă cu o lună.

"Creşterea se datorează epuizării celui de-al doilea termen de plată a impozitelor, fapt pentru care mulţi agenţi economici, chiar dacă şi-au plătit parte din impozit până la primul termen, apar acum ca restanţieri. Firmele, în general, îşi lasă achitarea sarcinii fiscale pe ultima clipă", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Topul datornicilor

Conform "listei ruşinii", topul persoanelor juridice cu cele mai mari datorii faţă de buget este deschis în premieră de Leflor Distribution, firma care a deţinut serele orădene, cu o restanţă de 805.181 lei.

Tot în premieră mai apar pe lista datornilor Shopping Center Holding (681.170 lei), deţinătoarea fostului Tiago Mall de la ieşirea spre Arad, Fundaţia Română pentru Tineret, deţinătoarea Casei Tineretului (649.140 lei), Metal Construct (236.063 lei) şi operatorul de telefonie şi internet RDS&RCS (175.273 lei).

Fundaţia Română pentru Tineret şi Crişul Supermarket au contestat datoriile în instanţă, la fel ca şi firma Emsil Techtrans (801.304 lei), aflată de mai multe luni în topul datornicilor, aşa că restanţele acestor persoane juridice sunt încă incerte.

Datorii de 31,4 milioane lei

La fel ca în cazul firmelor, au crescut şi datoriile persoanelor fizice. Numărul orădenilor cu restanţe s-a majorat cu 19,5%, ajungând 6.742 persoane, în vreme ce datoriile efective s-au majorat cu 15% la 31,4 milioane lei.

Cea mai mare sumă de plată o are Valentina Pacula (243.686 lei) pentru cele peste 500 amenzi pentru prostituţie, urmată de orădeanul Ştefan Doboş (208.868 lei) deţinătorul unor maşini cu cilindree foarte mare.

În topul restanţierilor se mai numără dezvoltatorul imobiliar Adrian Mihuţ (174.843 lei), care a contestat însă obligaţia fiscală în instanţă, milionarul Marius Fildan, patronul Novaeuro Group, care împreună cu soţia datorează 174.202 lei, şi Horia Octavian Mintaş, fiul constructorului Ioan Mintaş, care, spre deosebire de tatăl său, care şi-a plătit amenda, are încă de achitat 152.328 lei ca urmare a unor sancţiuni aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru nereguli în vânzarea unor acţiuni.

Primăria publică "lista ruşinii" în baza Codului de Procedură Fiscală. Normativul prevede că datornicii sunt scoşi din listă, în cel mult 15 zile, în cazul în care şi-au achitat obligaţiile sau au obţinut în instanţă suspendarea actului administrativ fiscal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON