URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2013, 17:42

Jumătate de secol de cercetare, expus în paginile revistelor Universităţii din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Universitatea din Oradea sărbătoreşte 50 de ani de învăţământ superior continuu în urbea de pe Crişul Repede, iar ca să marcheze acest moment, la Biblioteca universitară conducerea instituţiei a vernisat expoziţia "Revistele Universităţii din Oradea 1963-2013".

Potrivit rectorului Constantin Bungău, scopul expoziţiei este unul întreit: "Să omagiem ce s-a făcut din 1963 încoace din punct de vedere al revistelor ştiinţifice, să scoatem în evidenţă revistele care au valoare prin articolele din cuprinsul lor şi prin indexarea lor şi să vedem ce avem de făcut astfel încât revistele din top să se menţină, iar celelalte să ajungă să fie recunoscute pe plan naţional şi internaţional".

Bungău a spus că toate revistele Universităţii orădene trebuie să fie continuu într-un proces de îmbunătăţire, apreciind că unele reviste au o "ţinută exemplară", în timp ce altele nu reprezintă ţinuta academică. Soluţia pentru îmbunătăţirea designului revistelor este, în opinia rectorului, Editura Universităţii din Oradea, aflată în plin proces de reorganizare şi care va trebui să respecte nişte standarde în publicarea revistelor orădene.

Cu această ocazie, în faţa universitarilor orădeni a apărut şi proaspăta nouă directoare a Editurii universitare, lectorul Cristina Dogot de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

De asemenea, la vernisajul expoziţiei au primit o plachetă de felicitare istoricul Sever Dumitraşcu, coordonatorul celor mai bine cotate şapte publicaţii orădene, dar şi tânărul biolog Istvan Sas, redactorul şef al singurei reviste din Universitatea orădeană cotată naţional în cea mai înaltă categorie de clasificare, A.

În total, în prezent Universitatea are 45 de reviste, din care 29 indexate în cel puţin 2 baze internaţionale. 8 din revistele orădene sunt, în clasamentul naţional, în categoria C, 2 în B, 17 în B+, una în A şi 16 îşi pregătesc dosarul pentru evaluare.

De asemenea, potrivit prorectorului Simona Trip, studenţii orădeni tipăresc 4 reviste, una în domeniul istoriei, una în stomatologie, una în psihologie şi una în teologie.

Prorectorul Sorin Şipoş, organizatorul expoziţiei, a precizat că revistele vor putea fi văzute de orădeni vreme de 2 săptămâni, urmând ca apoi să fie vernisată o expoziţie cu cărţile Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON