URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2015, 10:43

În cinstea Regelui: Zilele Sfântului Ladislau, prima manifestare de amploare din proaspăt restaurata Cetate a Oradiei

În cinstea Regelui: Zilele Sfântului Ladislau, prima manifestare de amploare din proaspăt restaurata Cetate a Oradiei ÎN FORTĂREAŢĂ. Dacă până acum locaţia principală a Festivalului a fost Parcul Bălcescu, ediţia din acest an a Zilelor Sfântului Ladislau se va ţine în Cetatea a cărei reabilitare este aproape finalizată. Locul ideal, având în vedere legenda care spune că aici se afla odinioară mormântul întemeietorului Cetăţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ladislau a fost un rege de care pot fi mândri toţi orădenii, spun organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau, manifestare care, în premieră, se va desfăşura în Cetate, unde cele mai ample lucrări de restaurare se apropie de final.

Programul Festivalului cuprinde tururi ale fortăreţei cu ghidaj în limbile maghiară şi română, tir cu arcul, ateliere "dulci" pentru copii, un târg al artizanilor, degustări de specialităţi culinare ungureşti şi concerte cu invitaţi celebri din Ungaria, precum veteranul Zorán şi trupa Hooligans.

Visul lui Ladislau

Mai multe asociaţii ale comunităţii maghiare din Oradea s-au alăturat acum doi ani pentru a organiza un festival dedicat Sfântului Ladislau, despre care legenda spune că a întemeiat Cetatea Oradiei.

În "Cronica pictată de la Viena", Marcu din Kalt susţine că în timpul unei vânători Regele Ladislau I, care a domnit în Ungaria între anii 1077 şi 1095, a ajuns între râul Criş şi "pârâul care nu îngheaţă niciodată", adică Peţa, iar locul i s-a părut atât de frumos încât a decis să înnopteze aici. În vis i-au apărut doi îngeri care i-au cerut să ridice pe acest loc o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria, iar aşezarea s-o numească Varad (n.r. - în traducere, Cetatea ta). Mănăstirea, spune legenda, a fost zidită pe locul în care astăzi se află Cetatea Oradea.

Ediţia a III-a a Szent László Napok (Zilele Sfântului Ladislau) se desfăşoară în fortăreaţa orădeană şi, chiar dacă recunosc că multe dintre evenimente se adresează mai ales comunităţii maghiare, organizatorii susţin că şi românii vor găsi, cu siguranţă, în program câteva activităţi atractive.

Invitaţie la curăţenie

Programată oficial între 25 şi 28 iunie, sărbătoarea va începe pe 20 iunie, de la ora 10, cu o sesiune de... curăţenie prin oraş, începând din zona Pieţei Unirii. "Ne-am dori un oraş în care oamenii sunt dispuşi să se pună în mod voluntar în serviciul unor cauze corecte, în care cetăţenii sunt responsabili în privinţa mediului înconjurător", motivează organizatorii.

De asemenea, pe 23 iunie, tinerii orădeni sunt invitaţi la un tur ciclist pe traseul Oradea-Biharkeresztes, iar pe 24 iunie, în Cetatea oraşului, la o lecţie de geografie astronomică de secol XV.

Manifestările propriu-zise ale Festivalului vor începe pe 25 iunie, de la ora 17.30, cu depunere de flori la statuia Sfântului Ladislau din curtea Palatului Baroc, eveniment urmat de două recitaluri ale trupei maghiare Fonó, unul de la ora 19, în Sala Festivă a Eparhiei Reformate, iar celălalt, de la 22.30, la cafeneaua Bodega.

Forfotă în Şanţ

În weekend, evenimentele se mută aproape în totalitate în Cetate. De vineri, 26 iunie, până duminică, 28 iunie, în şanţul fortăreţei se anunţă forfotă, orădenii fiind invitaţi la prezentări de veşminte şi arme de epocă, tir cu arcul, ateliere de împletituri, de copt turtă dulce şi de scriere a unor răvaşe pentru copii, la un târg al artizanilor maghiari şi la o degustare de specialităţi gastronomice ungureşti.

De asemenea, organizatorii au mai programat şi un spectacol de teatru de păpuşi, unul de dansuri specifice curţilor regale din perioada renascentistă, precum şi concert de muzică veche susţinut de trupa Hollóének Hungarica. Sărbătoarea Sfântului Ladislau va prilejui şi câteva tururi ale Cetăţii, cu ghidaj atât în limba maghiară, cât şi în limba română.

În programul Festivalului au fost incluse şi evenimente pe scena Teatrului de Vară din Cetate, cum ar fi o prezentare de haine medievale, spectacolul povestitorului şi cantautorului Berecz András şi un recital de cântece de petrecere şi de operetă.

Vedete din Ungaria

Zilele Sfântului Ladislau programează şi activităţi în încăperile Cetăţii. Pe 26 iunie, de la ora 19, în Sala Princiară, amatorii sunt invitaţi la o degustare de vinuri din zona Tokaj, iar de la ora 23 vor putea iscodi cerul, cu telescopul, din Bastionul Bethlen. O zi mai târziu, de la ora 17, în Sala Princiară va avea loc un concert al cvartetului Tiberius, urmat la ora 19 de o degustare de beri artizanale. Seara va fi încheiată în Şanţul Cetăţii, unde va urca pe scenă, la ora 21, celebra trupă rock Hooligans, fondată în 1996 la Budapesta.

În ultima zi a Festivalului, de la ora 19, după mai multe activităţi şi ateliere în Şanţul Cetăţii, participanţii sunt chemaţi în Sala Princiară la o nouă degustare de vinuri, de data aceasta din zona Eger. După ce vor fi gustat din licoarea zeilor, orădenii sunt invitaţi în faţa scenei, unde va concerta de la ora 21 unul dintre vetenarii muzicii maghiare, Zorán, care şi-a început cariera în anii ’60, cu trupa Metró, devenind apoi celebru datorită albumelor sale solo.

Jó szórakozás, adică distracţie plăcută!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ŞI CU POLITICIENII INFRACTORI, CE FACEM??? RĂMÂNEM SCLAVII LOR???
Ne-am dori un oraş în care oamenii sunt dispuşi să se pună în mod voluntar în serviciul unor cauze corecte, în care cetăţenii sunt responsabili în privinţa mediului înconjurător....Şi eu mi-aş dori aşa ceva....dar, practic, nu se poate!!!!
Postat 21 Iunie 2015, 13:39 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON