URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2014, 15:01

Filme documentare şi trasee turistice pentru ariile protejate ale Bihorului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
La un an de când a demarat un proiect european pentru identificarea tuturor speciilor şi habitatelor existente în ariile protejate din perimetrul defileurilor Crişului Repede şi Crişului Negru, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a obţinut finanţare europeană pentru un al doilea proiect ce vizează aceste arii, pe care ONG-ul le are în custodie.

Proiectul "Management integrat conservativ şi participativ al siturilor ROSCI0049 Crişul Negru, ROSCI0050 Crişul Repede amonte de Oradea, ROSPA0123 Lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, ROSCI0262 Valea Iadei, ROSCI0061 Defileul Crişului Negru, ROSCI0104 Lunca inferioară a Crişului Repede, ROSCI0068 Diosig" a fost lansat luni, într-o conferinţă de presă, având o valoare de 2.055.287 lei, din care contribuţia nerambursabilă este de 90%.

"Prin acest proiect nou, vrem să punem în evidenţă zonele protejate uitate sau neglijate", a explicat Andrei Togor, manager de proiect. Altfel spus, aceste arii protejate, întinse în total pe 11.715 hectare, vor fi promovate în rândul turiştilor şi al localnicilor deopotrivă, astfel încât oamenii să ştie de ce sunt protejate, dar şi ce au voie să facă în perimetrul lor.

Printre bujori şi lilieci

"Proiectul este concentrat în primul rând pe Defileul Crişului Negru şi Valea Iadei, pentru că aici există două specii endemice: bujorul banatic, în defileul Crişului Negru, o rezervaţie de 15 hectare pe Dealul Păcău, şi liliacul carpatin sau transilvănean, pe Valea Iadei, într-o rezervaţie de două hectare", a precizat şi preşedintele Aqua Crisius, Mihai Togor.

Pentru ca turiştii să poată vedea cele două specii deosebite, Aqua Crisius va amenaja două trasee turistice: unul lung de 11 kilometri, prin defileul Crişului Negru, care va duce pe Dealul Păcău, la rezervaţia de bujori banatici, iar un altul de 15 kilometri, care va urma drumul judeţean din Valea Iadei, cu abateri spre cascadele din zonă, unde turiştii pot descoperi atât liliacul carpatin, cât şi specii de fluturi deosebiţi. De asemenea, în aceste zone turiştii se pot întâlni cu urşi, pisici sălbatice, lupi şi râşi, iar în râurile din arii pot vedea 10-12 specii de peşti protejaţi, printre care Dunărţia, Mihalţul ori Pietrarul.

De-a lungul ambelor trasee se vor amplasa podeţe şi panouri de informare, pe care se vor regăsi inclusiv coduri de tip QR. Acestea vor putea fi scanate cu orice telefon mobil de tip smartphone şi vor dezvălui utilizatorului toate informaţiile necesare despre zona în care se află. De asemenea, în arii vor fi montate panouri de avertizare din care turiştii vor afla, de pildă, că accesul în rezervaţia bujorilor banatici se face doar în prezenţa rangerilor.

Atenţie, se filmează!

Tot în folosul turiştilor, Aqua Crisius va realiza un punct de informare la Şoimi, care va fi şi prietenos cu mediul, căci va fi dotat cu panouri solare şi o mini-staţie de epurare ecologică.

O activitate inedită a proiectului presupune realizarea unui film documentar de 30 de minute şi a altor 7 filme de câte 2 minute, în care se vor prezenta speciile protejate şi cum trebuie ele ocrotite. "Va fi editat şi un album în care vor fi prezentate valorile naturale ale ariilor protejate pe care le administrăm", a mai spus preşedintele Aqua Crisius.

De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect, Aqua Crisius va realiza aşa-numitele planuri de bază, adică studiile care vor arăta ce obiective trebuie păzite în cadrul zonelor protejate şi cum pot fi ele păzite. "Aceste planuri sunt în lucru şi nu am cunoştinţă să mai existe aşa ceva în ţară", a completat Mihai Togor.

În fine, în cadrul proiectului se vor ţine şi cursuri de calificare pentru 12 rangeri din cadrul Aqua Crisius, şi se vor achiziţiona echipamentele necesare pentru în activităţile de management ale ariilor protejate.

Proiectul a demarat, oficial, la 1 noiembrie 2013 şi se va întinde pe durata a 26 de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON