URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2013, 11:02

Filarmonica invită orădenii la o săptămână dedicată muzicii clasice

Între 16 şi 22 septembrie orădenii sunt invitaţi în fiecare zi să asculte muzică clasică în cadrul primei ediţii a Săptămânii Muzicii Clasice "Simfoniile Toamnei", organizat de Filarmonica de Stat la împlinirea a 125 de ani de la primul concert simfonic din Oradea, care a avut loc pe 5 ianuarie 1888.

"Deşi vorbim de concerte zilnice, programul a fost alcătuit într-un mod variat din punct de vedere al invitaţilor. Vrem să obişnuim publicul cu diverse genuri muzicale", a declarat Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii, miercuri, într-o conferinţă de presă.

"Simfoniile Toamnei" vor începe cu un concert al Cvartetului Intermezzo, compus din instrumentişti ai orchestrei Filarmonicii, care va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19, în Sala Enescu Bartok. Cei patru membrii ai cvartetului vor interpreta "Din viaţa mea" de B. Smetana şi Cvartetul de coarde nr. 2, de Z. Kodaly. Evenimentele vor continua pe 17 septembrie, de la aceeaşi oră, cu concertul Harmonious Chamber Orchestra din Osaka, Japonia, condusă de concert-maestrul Ciprian Marinescu, care vor interpreta partituri de Mozart, Vivaldi, Bach dar şi Enescu. Pe 18 septembrie, tot de la ora 19, Corul Filarmonicii Oradea va da un concert cu coruri din opere dar şi coruri gospel.

Joi, 19 septembrie, pe scenă va urca Orchestra Filarmonicii din Oradea care, cu un concert ce va cuprinde "Uvertura Academică" de J. Brahms şi "Simfonia I în Mi Bemol" de G. Enescu, va deschide oficial stagiunea 2013-2014. Spectacolul este integrat în cadrul Festivalului George Enescu la secţiunea Concerte în ţară, un fost laureat al festivalului, Zalai Antal, fiind de altfel violonistul invitat al acestui concert.

Orădenii vor avea parte de un alt concert deosebit pe 20 septembrie, de la ora 19, când Transylvanian Saxophone Quartet formată din saxofoniştii Reman Zoltan, Deak Sandor, Makkai Istvan şi Kelemen Antal, va da un spectacol cu program din G. F. Haendel, J. Rivier ori Astor Piazzolla.

Sâmbătă, pe 21 septembrie, orădenii sunt invitaţi la singurul concert gratuit al Săptămânii Muzicii Clasice, şi anume unul dat de elevii Liceului de Arte Oradea şi care va începe de la ora 17. În fine, pe 22 septembrie, de la ora 19, melomanii vor avea ocazia să vadă în spectacolul Orchestra Kodaly din Debreţin care va interpreta "Bărbierul din Sevilla", de Rossini, "Simfonia a VIII-a Neterminata" de Schubert şi "Simfonia a III-a Eroica" de Beethoven. "La concertele celor două orchestre, cea din Oradea şi cea din Debreţin, preţurile vor fi cele din timpul stagiunii, în timp ce la restul evenimentelor preţurile vor varia între 10 şi 15 lei în funcţie de locul în sală", a precizat Todor Albert, directorul Filarmonicii din Oradea, care a adăugat că îşi doreşte să facă din "Simfoniile Toamnei" o tradiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?
Cand va fi si la noi(macar) un concert in aer liber ?
Postat 13 Septembrie 2013, 16:56 de john doe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON