URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2015, 12:02

Directori la raport: şefii ITM şi Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură au "ieşit la tablă" la Colegiul Prefectural

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Risc pentru crescătorii de animale

Şeful Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bihor, Florian Pavel, a informat miercuri Colegiul Prefectural cu privire la situaţia recepţionării şi analizării cererilor depuse în cadrul aşa numitelor scheme de plăţi unice pe suprafaţă, de către fermierii bihoreni, în perioada octombrie 2014 – octombrie 2015.

Potrivit prezentării, 39.415 fermieri bihoreni au depus în acest interval de timp cereri de plăţi pentru o suprafaţă totală de 319.194 hectare, rezultatul fiind că angajaţii APIA au avut de procesat, fiecare, câte 597 solicitări (faţă de 250 cereri cât este media în celelalte ţări ale UE). Ca urmare a aprobării dosarelor, în Bihor au fost acordate aşa numitele ajutoare pe suprafaţă în valoare totală de 195,361 milioane lei (139,38 euro pe hectar), precum şi aşa numite ajutoare naţionale tranzitorii în cuantum de 25,376 milioane lei (19,81 euro pe hectar).

De asemenea, Florian Pavel (foto) a atras atenţia că, pentru a putea beneficia de ajutoare şi de anul viitor, proprietarii de păşuni sunt obligaţi, începând cu 1 ianuarie 2016, să aibă aşa numite amenajamente pastorale. Până în prezent, însă, în tot judeţul Bihor, doar doi proprietari de păşuni au făcut aceste amenajamente, în curs de avizare fiind alte 20, potrivit şefului Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, iar asta în condiţiile în care în Bihor sunt 101 unităţi administrativ-teritoriale şi peste 400 de composesorate şi asociaţii de păşunat care deţin pajişti. Concluzia este, implicit, că proprietarii de păşuni, dar şi crescătorii de animale, sunt în pericol ca peste trei luni să nu mai beneficieze de ajutoare din cauza lipsei acestor amenajamente.

Munca la negru, în colimatorul ITM

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Marius Rotar, a prezentat, la rându-i, bilanţul acţiunilor de control întreprinse în primele nouă luni ale acestui an în special în ce priveşte identificarea şi sancţionarea muncii la negru, dar şi a nerespectării drepturilor salariale şi de repaos ale angajaţilor.

Conform spuselor lui Marius Rotar (foto), în primele trei trimestre ale anului au fost făcute peste 4.000 de controale, concluzia fiind că 11,87% din cei 19.555 angajatori din Bihor au folosit muncă la negru, fiind găsiţi la lucru 672 angajaţi fără forme legale sau ale căror drepturi salariale au fost încălcate de angajatori. Inspectorii ITM au emis unui total de 272 firme aflate în această situaţie 573 amenzi în cuantum de 4,272 milioane lei, amenda minimă fiind de 10.000 lei, fără posibilitatea "blândă" a avertismentului, pentru fiecare persoană angajată la negru.

De-a lungul primelor nouă luni ale anului, ITM a controlat angajatorii bihoreni şi pentru neachitarea drepturilor salariale (precum neplata orelor suplimentare), a repaosului săptămânal ori efectuarea de ore suplimentare de muncă din partea persoanelor cu contracte de muncă pe perioadă determinată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON