URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2013, 17:10

De trei ori penal: Detalii din noul dosar de corupţie al judecătorului Mircea Puşcaş

De trei ori penal: Detalii din noul dosar de corupţie al judecătorului Mircea Puşcaş ADIO, ROBĂ! Suspendat de la Curtea de Apel Oradea, judecătorul Mircea Puşcaş (foto) e pe cale să-şi atârne roba în cui pentru totdeauna. CSM analizează excluderea lui din profesie, verdictul fiind aşteptat pe 9 octombrie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

9 noiembrie 2012. Petru Cocian şi Mihai Halas, doi traficanţi de ţigări din Maramureş, erau  arestaţi la cererea procurorilor DNA după ce recunoscuseră că au oferit 40.000 euro judecătorului Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, în schimbul unei sentinţe favorabile.

Banii urmau să ajungă la magistrat prin intermediul a două cunoştinţe comune, Ioan Mihai Adrian  şi Mihai Teleptean, cel din urmă moroşan la origine, dar mutat de câţiva ani cu afaceri în Bihor. "Dacă şi-a permis să ceară bani în numele meu, acum să răspundă!", spunea atunci judecătorul, negând că ar fi ştiut ceva despre afacere. Realitatea pare să fie, însă, alta. Iar săptămâna trecută, magistratul a fost trimis în judecată. Pentru a treia oară!

Şpagă cu contract

Ancheta DNA a pornit în urma unui denunţ formulat împotriva lui Petru Cocian şi Mihai Halas de către Nicolae Codrescu, un bărbat judecat alături de cei doi pentru contrabandă cu ţigări şi dare de mită. Procesul lor se află pe rolul Curţii de Apel Oradea din aprilie 2012, după ce tustrei fuseseră condamnaţi la închisoare cu executare de Tribunalul Satu Mare: Halas la 9 ani, iar Cocian şi Codrescu la câte 6.

07 Teleptean.jpgÎncercând să-şi salveze pielea, Halas şi Cocian au apelat la Mihai Teleptean (foto), conjudeţean de-al lor mutat în Bihor şi bun prieten cu Mircea Puşcaş, unul din magistraţii care îi judeca. Când Teleptean a acceptat să-i ajute, cei doi l-au anunţat şi pe Codrescu. Fiecare urma să pună la bătaie câte 20.000 euro. Codrescu însă a refuzat şi i-a denunţat pe ceilalţi procurorilor anticorupţie.

Pe Halas şi Cocian, Teleptean i-a dus prima dată la cumnatul judecătorului, Victor Ciarnău, cunoscut dealer de maşini din Marghita. Urmau să plătească preţul libertăţii sub forma unui contract de cumpărare pentru un BMW seria 7. În cele din urmă, combinaţia a căzut, căci preţul maşinii, 50.000 euro, a fost considerat prea piperat. Mai mare decât şpaga, dar şi decât preţul pieţei pentru o maşină similară.

Oameni de cuvânt

Ideea mitei, totuşi, a rămas. Ca să fie sigur că judecătorul nu se răzgândeşte, Halas i-a livrat lui Teleptean un avans de 10.000 euro, printr-o altă cunoştinţă comună, Adrian Mihai, zis Papiţu. Suma i-a fost rapid înapoiată, Teleptean precizându-i, ca şi cum ar transmite mesajul judecătorului, că va trebui să dea toţi cei 40.000 euro după pronunţarea sentinţei.

În faţa procurorilor, Teleptean a negat tot. În schimb, înainte să fie arestaţi, Halas şi Cocian au formulat câte un autodenunţ, pe care, apoi, după ce au ajuns îndărătul gratiilor, au decis să-l retracteze. "Nu se cade să-i băgăm la apă pe oamenii care au vrut să ne ajute. Mai bine stăm noi la închisoare", au convenit ei în arest.

După ce au fost puşi în libertate s-au ţinut de cuvânt. Ba mai mult, i-au reclamat pe anchetatorii care, susţineau ei, le-ar fi smuls depoziţiile sub ameninţare. Gest tardiv şi fără sens căci procurorii DNA găsiseră probe suficiente care să le confirme suspiciunea că judecătorul Puşcaş nu era străin de tranzacţie.

Judecător, consilier

În timpul percheziţiei efectuate la cumnatul magistratului, procurorii DNA au găsit contracte de vânzare pentru trei bolizi către membrii unui clan de interlopi din Strehaia, anchetaţi la Oradea pentru evaziune fiscală, la preţuri fixate, la fel ca în cazul maramureşenilor, peste nivelul pieţei. Doi dintre ei au fost filmaţi chiar în timp ce ieşeau din vila judecătorului, cu puţin înainte ca magistratul să judece legalitatea mandatului de arestare emis pe numele unora dintre interlopi.

Procurorul care ancheta dosarul acestora, Mitică Miu, şeful DIICOT Oradea, a şi cerut schimbarea magistratului din completul de judecată: "Există indicii care să justifice suspiciunea că domnul judecător este interesat în această cauză", se arată în solicitarea făcută în octombrie anul trecut conducerii Curţii, transmisă apoi şi procurorilor DNA, pentru a verifica suspiciunile de corupţie.

Ce au căutat interlopii acasă la judecător? Nicidecum să-l corupă, s-au jurat ei în faţa anchetatorilor. Doar i-au dus o parte din bani pentru o maşină cumpărată de la cumnatul lui şi i-au cerut consiliere juridică. Ca şi cum le-ar fi fost avocat, nu judecător...

Procese în lanţ

Perioada următoare nu va fi uşoară pentru Mircea Puşcaş. Magistratul are deja două procese, ambele pornite tot de DNA Oradea. Unul la Cluj, pentru mărturie mincinoasă, fiind judecat alături de comisarul Florian Rob, fostul şef al Poliţiei Ciumeghiu. Ofiţerul fusese trimis în judecată pentru trafic de influenţă, fiind denunţat chiar de informatorul său şi de un alt hoţ, de la care ar fi pretins 1.000 euro şi o partidă de sex cu fiica primului, pentru ca magistratul să-i ajute cu o sentinţă mai blândă.

În cel de-al doilea dosar, Puşcaş e judecat la Timişoara pentru trafic de influenţă, deoarece în 2009 şi 2011 a pretins şi primit peste 50.000 euro de la un afacerist din zona Marghitei, Ştefan Balla, ca să-i rezolve pedepse cu suspendare în două dosare, unul de evaziune, celălalt pentru lipsire de libertate şi loviri.

Cea mai gravă acuzaţie adusă magistratului este, însă, cea de acum, pentru luare de mită, formulată în cel de-al treilea dosar şi trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj. Pentru asta Puşcaş poate înfunda închisoarea pentru 15 ani pentru o şpagă pe care, culmea, nici măcar n-a apucat s-o încaseze...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Halal judecator
Fain ne sta cu asa judecator....Coruptie mare in orasul asta !!!
Postat 24 Septembrie 2013, 10:03 de Ion
Dezamagire !
DEZAMAGIRE TOTALA !!! Am crezut pentru o fractiune de secunda ca-l vad suspendat de la Curtea de Apel pe judecatorul Antik ... dar de fapt e vorba de judecatorul Mircea Puscas. Nu stie nimeni ce-i rezerva viitorul ! Poate ii vine si lui Antik randul !!
Postat 21 Septembrie 2013, 21:59 de Popa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON