URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2010, 15:12

De marţi începe sacrificarea mieilor în Piaţa Ioşia şi în cea din Beiuş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Ioşia din Oradea, Piaţa Obor din Beiuş şi abatorul Tavi Bogdan din comuna Roşia sunt singurele locuri unde, anul acesta, vor putea fi sacrificaţi în condiţii legale miei şi iezi de Paşti, a anunţat luni şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Mircea Gelu Budău, care a specificat că doar primăriile din Oradea şi din Beiuş au fost interesate să obţină autorizarea instituţiei pe care o conduce.

Activitatea de sacrificare va începe, în ambele pieţe indicate, marţi, 30 aprilie, şi urmează să se deruleze după un program zilnic cuprins între orele 7.00 şi 19.00 până sâmbătă, inclusiv.

În ceea ce priveşte Piaţa Ioşia, unde a şi explicat care va fi procedura de lucru, Budău a precizat că sunt aşteptaţi crescători de animale din judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Arad, la fel ca anul trecut, cu toţii având nevoie de aprobarea DSVSA din judeţele de provenienţă şi fiind obligaţi ca la sosirea în piaţă să aibă asupra lor certificatul sanitar-veterinar de la medicul veterinar din localitatea de origine şi formularele de mişcare a animalelor.

În prezenţa conducerii Regiei Autonome Pieţe, Agrement, Ştranduri (RAPAS) Oradea, şeful DSVSA a descris modul în care se vor putea cumpăra, sacrifica şi prelucra mieii şi iezii în Piaţa Ioşia.

_DSC2697.JPG"Clientul îşi va alege mielul sau iedul şi se va prezenta la mese, unde îl va preda unui măcelar, de la care va primi un ecuson, cu numele acestuia. Măcelarul duce animalul în incinta halei, şi nimic din activitatea de sacrificare şi curăţare nu se va vedea din afară, căci totul se va petrece în hală, unde cumpărătorul nu are acces", a spus Budău (foto).

Şeful DSVSA a spus că săptămâna aceasta, activitatea de sacrificare a mieilor şi iezilor va fi asigurată în Ioşia de 60 de măcelari, care au la dispoziţie 40 de posturi de lucru, fiecare fiind obligat să poarte echipament de protecţie, adică pantaloni, bluză, şorţ şi bonetă, plus un ecuson în dublu exemplar - unul purtat la vedere, iar celălalt pentru a fi dat clientului care îi predă animalul spre sacrificare. Totodată, a mai spus el, fiecare măcelar va fi obligat să aibă şi câte trei cuţite, deoarece unul va fi în permanenţă la sterilizare.

Budău a arătat că, în incinta halei, animalele vor fi asomate electric, de către doi electricieni angajaţi ai RAPAS, după care vor fi atârnate în cârlige, pentru a li se scurge sângele. Următoarea operaţiune este jupuirea şi eviscerarea. "O noutate este că, în acest an, nu se mai colectează pielile, astfel că dacă un cumpărător doreşte, şi le poate prelua acasă", a precizat Budău.

După eviscerare, măcelarii vor colecta splina şi conţinutul intestinelor animalelor, care sunt "subproduse" şi trebuie distruse. "O problemă poate fi cu aceste subproduse, pentru că în anii trecuţi hoarde întregi, venite din Mongolia sau de unde or fi venit, vin la tomberoanele din marginea pieţei să fure această masă gastro-intestinală, ca să facă tocană din ea", a spus Budău, referindu-se la romii care îşi "rezolvă" masa de Paşti din ceea ce restul creştinilor aruncă. "Din acest motiv, tomberoanele astea vor trebui păzite cu jandarmi", a continuat şeful DSVSA.

În ce priveşte taxele percepute în acest an, crescătorii de miei şi iezi vor trebui să achite conducerii Pieţei Ioşia câte 10 lei pentru fiecare animal adus la vânzare, măcelarii câte 60 de lei pentru fiecare zi de lucru, iar cumpărătorii câte 20 de lei fiecărui măcelar care le va sacrifica, jupui şi eviscera mielul sau iedul. Cât despre preţ, nici reprezentantul DSVSA şi nici cei ai RAPAS nu au vrut să spună cât vor costa anul acesta animalele aduse pentru Paşti, motivând că acesta va fi stabilit "numai de vânzători".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON