URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2016, 13:44

De ce Oprea nu oprea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În tăvălugul mediatic ce a cuprins ţara de la votul pro-Oprea al unor senatori, vot care l-a lăsat pe prea-sprâncenatul general cu imunitatea virgină, pare să fi scăpat un aspect extrem de important. Problema s-a răsucit pe toate feţele: era sau nu era în misiune oficială, avea sau nu avea dreptul la antemergător pe două roţi, ar fi trebuit sau nu ca poliţistul Gigină să refuze misiunea, s-a făcut bine că s-a circulat cu viteză mare pe ploaie etc.

Probabil că cercetarea lui Oprea pentru omor din culpă poate fi privită şi ca exces de zel. Nu mă îndoiesc nici de faptul că în ecuaţie intră şi nişte poliţe mai vechi ce trebuiau plătite, la fel cum nu e exclusă nici varianta ca omul pensat să fie victimă colaterală într-un război mult mai amplu, iar moartea poliţistului aflat în misiune să-i fie doar al doilea "Colectiv". Dar, indiferent de încadrarea penală a faptei sale - omor din culpă sau "doar" abuz în serviciu - Oprea are un păcat şi mai mare pe caschetă: şi-a abandonat un camarad căzut în timpul unei misiuni.

Generalul Gabriel Oprea a lăsat în urmă un tovarăş rănit (nu avea cum să ştie la momentul producerii accidentului că era mort)! În nicio structură militară şi în nicio situaţie - excepţie fac, probabil, serviciile de spionaj aflate în misiune - aşa ceva nu este permis. Oricine a făcut armata ştie că, în cazul în care un coleg este doborât, prioritatea numărul unu este verificarea stării sale, acordarea primului ajutor şi scoaterea lui din linia întâi. Oprea nu era urmărit de aviaţia sau tancurile inamice, deci ar fi avut tot timpul din lume să se oprească şi să vadă ce s-a întâmplat. Dar nu a făcut-o.

Expresia "automobilul a demarat în trombă", răspândită de canalele de ştiri, m-a durut mai tare decât orice din această tragedie. Căci generalul făcut împotriva naturii a pus la pământ poate cel mai important dintre principiile de bază ale armatei: onoarea. Prin acţiunea sa mişelească, Oprea a arătat în ce stare a ajuns principala structură militară a ţării şi cât de mult rău i-au făcut promovările pe speze politice şi nu de competenţă.

Să ne ferească sfinţii de situaţii în care să avem nevoie de onoarea unor tipi ca Oprea! Căci nimic nu poate fi mai dureros decât să ştii că ai murit degeaba, că puteai fi salvat dacă generalul din spatele tău nu se grăbea la cosmetică. Responsabilitatea juridică în acest caz e un mizilic pe lângă responsabilitatea sa morală. Pedeapsa ideală pentru Oprea nu ar fi închisoarea sau exilul, ci să nu mai primească niciodată un salut militar din partea nimănui, inferior, superior sau egal în grad. Pentru că nu îl merită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Q.E.D.
Roata se intoarce pentru fiecare intotdeauna . E doar o chestiune de timp. Aici e clar.
Postat 26 Septembrie 2016, 22:07 de Iness
mai taie din ele...........
Toti cei care au facut armata pana acum 20 de ani stiu ca cei raniti sunt luati de "sanitari" care stiu ce trebuie sa faca cu ei, coloana trece mai departe deoarece daca se opreste nu mai avea nici un rost sa aiba antemergatori. Dar alta este problema, indiferent de cat de multe bube are in cap Oprea, la fel ca toti politicienii nostrii, indiferent de care parte a p....(politicii) sunt, in acest caz nu poate fi acuzat de omor din culpa, s-a intrebat cineva daca politistii nostrii sunt instruiti sa faca ceea ce fac (fizic, psihic, tactic etc.), pentru ca eu am mari dubii ca 9 din 10 politisti pe care ii cunosc eu, tu, sunt in stare sa ma apere pe mine sau pe tine cetateanul de rand in orice situatie ar necesita interventia lor in forta.
Postat 26 Septembrie 2016, 20:37 de FLORIN64
Comentarii facebook
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON