URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2014, 17:51

Cu vorba bună! Părinţii şi educatoarele din Oradea, învăţaţi să recunoască şi să corecteze problemele de vorbire ale copiilor

Cu vorba bună! Părinţii şi educatoarele din Oradea, învăţaţi să recunoască şi să corecteze problemele de vorbire  ale copiilor FĂRĂ RĂSPUNS. Unul dintre motivele pentru care tot mai mulţi copii vorbesc bâlbâit, stâlcit ori au vocabularul sărac este că părinţii comunică prea puţin cu ei. Mulţumindu-se să-şi lase odraslele în faţa televizorului ori a calculatorului, adulţii uită că aparatele nu le vor răspunde copiilor la întrebări...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

An de an, numărul copiilor cu probleme de vorbire este în creştere. Petrecând ore în şir la calculator, în timp ce părinţii nu-şi fac timp să le citească poveşti ori să le vorbească, micuţii ajungă să cunoască tot mai puţine cuvinte. Şi nici pe acelea nu le folosesc corect.

Este constatarea specialiştilor Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, instituţie menită să ofere cursuri speciale copiilor, în funcţie de nevoile lor. Drept urmare, începând din martie, opt logopezi vor lua la pas grădiniţele din Oradea, pentru a le explica educatoarelor şi părinţilor care sunt motivele pentru care copiii lor nu vorbesc corect şi cum pot să-i ajute.

Recomandare... şi atât

08_Simona_Hint_bihoreanul.jpgCelebra poezie cu Rică şi neputinţa lui de a spune "râu, răţuşcă, rămurică" e valabilă pentru tot mai mulţi copii. "Nu există studii recente despre frecvenţa tulburărilor de pronunţie printre preşcolari, dar în mod sigur cel puţin 5% suferă de astfel de tulburări. Nouă tot mai mulţi părinţi ne solicită un logoped", spune directoarea CJRAE Bihor, Simina Hinţ (foto). Legea Educaţiei recomandă ca fiecare şcoală şi grădiniţă să aibă un logoped, aşa cum au şi psihologi. Realitatea, însă, este departe de aşa ceva.

În Bihor funcţionează doar 12 cabinete şcolare de logopedie, ai căror specialişti fac naveta între mai multe unităţi de învăţământ. Motivul? Ministerul Educaţiei a alocat judeţului doar 12 posturi de logopezi, aşa că şcolile nu au cum să angajeze şi să plătească alţii, în ciuda faptului că necesitatea e limpede.

În Oradea, logopezii şcolari ajung doar pe la zece grădiniţe, iar miile de preşcolari de la celelalte unităţi nu au nici măcar şansa să fie observaţi de specialist. Or, copiii pot să-şi corecteze defectele doar dacă acestea sunt descoperite şi apoi tratate. De multe ori, însă, adulţii nu ştiu când defectele de vorbire sunt o caracteristică specifică vârstei, trecătoare, şi când reprezintă o problemă serioasă. Aşa că mulţi copii ajung la şcoală fără să ştie să vorbească corect, scriind apoi la fel de incorect pe cât vorbesc.

Şcoala părinţilor

CJRAE a decis să demareze o campanie de informare şi prevenire a tulburărilor de pronunţie tocmai pentru a da cât mai multor copii şansa să-şi vindece defectele de acest tip timpuriu. Din martie, opt logopezi vor merge, voluntar, în toate grădiniţele din oraş care nu au astfel de specialişti, ca să se întâlnească cu părinţii şi educatoarele şi ca să-i înveţe cum pot suplini lipsa logopezilor.

Practic, părinţilor li se va explica, pe înţelesul lor, care este dezvoltarea naturală a limbajului unui copil şi care sunt cele mai frecvente tulburări de pronunţie. "Dacă la 3 ani un copil nu vorbeşte deloc este o problemă", spune şefa CJRAE Bihor. Pentru un copil cu vârste între 3 şi 6 ani este normal să nu rostească corect maxim 6 sunete, cum sunt "l", "r", "s" şi "z", dar copiii trecuţi de această vârstă care nu vorbesc corect au nevoie de ajutorul unui specialist. Totodată, părinţii vor afla că un copil cu probleme de logopedie nu are neapărat şi deficienţe intelectuale, de cele mai multe ori fiind perfect normal din acest punct de vedere.

Fără "bebelisme"!

08_Csilla_Simo_Ritter_bihoreanul.jpgSpecialiştii îi vor învăţa pe părinţi şi educatoare şi cum pot evita problemele de logopedie ale copiilor. "Foarte important e feedback-ul părinţilor, răspunsurile pe care copilul le primeşte din partea lor. Părinţii trebuie să comunice cu copilul şi trebuie să-i vorbească corect", spune logopedul Csilla Simo-Ritter (foto). Încă de la 3-6 luni, copilul aude vorbirea adultă şi începe să-şi formeze propria vorbire. Aşa că bunicii şi părinţii tentaţi să-i vorbească micuţului folosind cuvinte stâlcite trebuie să renunţe la acest obicei, căci nu fac altceva decât să-l înveţe că acelea sunt formele corecte.

De asemenea, oricât ar fi de comod pentru ei, părinţii nu trebuie să-şi "uite" copilul în faţa calculatorului ori a televizorului, căci de la acestea nu va primi niciun răspuns verbal, deci nu va învăţa prea multe cuvinte şi nici cum se pronunţă. "Nu trebuie să renunţăm complet la aceste forme de divertisment, dar trebuie găsit un echilibru. Să ne facem timp şi să cântăm cu copilul, să spunem poezii sau, pur şi simplu, să vorbim cu el", spune Simo-Ritter. Şi, foarte important, copiii nu trebuie repeziţi de părinţi, la fel cum nu trebuie să li se ceară să tacă doar pentru că părinţii n-au chef să-i asculte, fiindcă pot deveni bâlbâiţi.

Exerciţii în joacă

Părinţii vor afla şi mici "trucuri" pentru a preveni tulburările de pronunţie. De fapt, îşi vor aminti jocuri fireşti ale copilăriei. În prim plan sunt aşa-numitele frământări de limbă, adică poeziile cu sunete care se repetă, cum este poezia lui Rică. "Folositor este şi jocul şirului de cuvinte, cunoscut ca "fazan", care educă auzul fonomatic. Părintele spune un cuvânt, iar copilul trebuie să spună un alt cuvânt folosind ultima literă a cuvântului spus de părintele său", explică logopedul.

Alte exerciţii vizează mişcările limbii ori tehnici de suflare pentru redarea corectă a unor sunete precum "s" ori "z". "Punem într-un pahar lapte sau ceai şi copilul trebuie să-l bea precum o pisică. Sau într-un vas punem apă şi o bărcuţă de hârtie, pe care copilul trebuie să o sufle ca să o mişte", spune Simo-Ritter. Copilul va percepe aceste activităţi ca pe nişte jocuri, nu ca pe nişte exerciţii, aşa că nu se va simţi obosit. În plus, va face o activitate împreună cu părinţii, ceea ce îl va ajuta şi îl va învăţa mai mult, evident, decât orice "sculă" electronică...


CUMUL DE CAUZE
Motive medicale

Părinţii trebuie să ştie că problemele de logopedie ale copiilor pot apărea şi din motive medicale neobservate. Un copil care nu vorbeşte corect poate să aibă probleme de auz, cauzate, de pildă, de otită. "Dacă nu aude corect un sunet, nici nu are cum să-l pronunţe corect", explică logopedul Csilla Simo-Ritter.

Specialista afirmă, de asemenea, că 80% dintre copiii cu deficienţe de vorbire au probleme de dentiţie, având dinţii prea înghesuiţi, depărtaţi ori oblici. O altă cauză a tulburărilor de pronunţie este frenul lingual (ţesutul ce leagă limba de cavitatea bucală). Dacă un copil se naşte cu frenul prea scurt, nu va putea pronunţa sunetele ce necesită atingerea cerului gurii. De cele mai multe ori, această problemă e depistată şi operată, totuşi, imediat după naşterea copilului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nemultumit
asta I nimica sa vedeti la scoala din Cheresig unde toti profesorii sunt din Oradea cum se vorbeste pe langa faptul ca in timpul orelor profesorii stau la cafea nimeni nu I verifica directorul este mai tot timpul muci de alcool si colac peste pupaza se cer o gramada de bani pe te miri ce chiar saptamana asta sau cerut bani la clasa a 7 a 35 de lei pentru banchetul clasei a 8 a sa se sesizeze cineva e penal
Postat 03 Martie 2014, 08:34 de vai si amar
vocabular
La creșă, grădiniță ...probabil și la școală se vorbește intru limbaj foarte rural , cu accente rurale care te zgârie pe ureche.eu lupt cu problema ăsta și credeti-ma un prea reușesc. Exemplul sunt îngrijitoare și educatoarele în unele cazuri.eu ăsta o consider o adevărată problema.imi trimit copilul să învețe și vine acasă cu un limbaj de parcă umbla la o grădiniță din satele românești. Urat.......Dezgustător!
Postat 02 Martie 2014, 21:59 de parinte
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON