URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2015, 14:51

Fostul şef al Poliţiei Salonta, comisarul şef Alexandru Roxin, dezbrăcat de uniformă: Înalta Curte l-a condamnat definitiv la închisoare cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, vineri, verdictul final în dosarul şefului Poliţiei Salonta, trimis în faţa instanţei pentru braconaj, după ce, la începutul anului 2012, împreună cu alţi patru prieteni, a împuşcat ilegal un cerb, fără autorizaţie de vânătoare, pe domeniul Păuşa, administrat de Asociaţia de Vânătoare Cervus Elaphus.

Sentinţă cu amânare

Iniţial, pe 5 decembrie anul trecut, Curtea de Apel Oradea a dispus condamnări blânde pentru cei implicaţi în caz. Atunci, Alexandru Roxin a fost condamnat la 1 an 6 luni de închisoare, Ionuţ Ilie şi Marius Şipoş au fost condamnaţi la câte 1 an de închisoare, iar Răducu Roxin a primit 1 an şi 4 luni.

Cei patru nici nu trebuiau să execute, însă, pedeapsa întrucât judecătorul a decis să amâne aplicarea ei pe un termen de încercare de 2 ani.

Singur, Emil Faur, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, după ce a încercat să-şi ajute tovarăşii, a primit o pedeapsă care ar fi trebuit aplicată imediat. El a fost condamnat la 1 an de închisoare, însă cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.

Judecătorii Curţii de Apel au dispus, de asemenea, confiscarea maşinii cu care a fost transportat vânatul, un Mitsubishi L200, precum şi a carabinei cu lunetă cu care a fost împuşcat cerbul. Totodată, cei cinci condamnaţi au fost obligaţi să plătească Asociaţiei de Vânătoare Cervus Elaphus din Oradea suma de 12.000 euro, contravaloarea vânatului.

Pedeapsă "îmblânzită"

Soluţia i-ar fi fost favorabilă fostului şef al Poliţiei Salonta întrucât amânarea aplicării pedepsei, decisă în cazul lui, i-ar fi permis să-şi reia funcţia. Însă decizia Curţii de Apel a fost atacată atât de procurori, care au voiau o pedeapsă mai aspră, cât şi de avocatul lui, care voia să-i obţină achitarea. Numai că, în urma noului proces desfăşurat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, soluţia magistraţilor a fost cu totul alta.

E drept, pedepsele au fost mai reduse, însă în loc de amânarea executării pedepselor, instanţa a dispus suspendarea condiţionată a acestora.

Astfel, Alexandru Roxin a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 3 ani, în timp ce Ionuţ Ilie, Răducu Roxin şi Marius Şipoş au fost condamnaţi la câte 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepselor pe un termen de încercare de câte 2 ani şi 6 luni.

Judecătorii au dispus, de asemenea, restituirea maşinii cu care a fost transportat vânatul şi a tuturor armelor ridicate de la inculpaţi, mai puţin a carabinei cu lunetă cu care a fost împuşcat cerbul.

Pe de altă parte, însă, instanţa a menţinut obligaţia dispusă de Curtea de Apel Oradea, ca cei patru să plătească Asociaţiei de Vânătoare Cervus Elaphus din Oradea contravaloarea vânatului.

Adio, uniformă!

Ca urmare a verdictului, deşi condamnat cu suspendare, comisarul şef Alexandru Roxin îşi va pierde nu doar funcţia de şef ci va trebui să renunţe şi la uniformă întrucât Statutul poliţistului permite menţinerea în sistem doar a cadrelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite din culpă.

Contactat, vineri, de BIHOREANUL, ofiţerul a declarat că va apela la o cale extraordinară de atac. "Voi face o cerere de revizuire în care voi prezenta probe suplimentare întrucât mă consider nevinovat. Nu e corect să mi se reţină o faptă pe care nu am comis-o. Mi s-a reţinut o complicitate morală la braconaj în condiţiile în care eu nu am avut nicio participare", pretinde Roxin.  

Alexandru Roxin, Răducu Roxin, Ionuţ Ilie, Marius Şipoş şi Emil Faur au fost trimişi în judecată în 2013 de  procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în urma unei anchete desfăşurate în colaborare cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul judeţean Bihor.

Grupul a fost descoperit şi fotografiat de paznicii domeniului Păuşa după o urmărire cu maşinile, la finalul căreia autovehiculul braconierilor s-a defectat. Paznicii au găsit şi animalul ucis, îngropat în zăpadă în apropierea vehiculului. Suspecţii ar fi refuzat să se legitimeze şi au plecat pe jos de la locul întâmplării, însă ancheta penală a stabilit identitatea acestora, iar procurorii au dispus trimiterea lor în faţa instanţei.

În timpul anchetei, Alexadru Roxin a fost reţinut de procurori pentru "comportament sfidător" şi chiar prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pe motiv că ar fi încercat să zădărnicească ancheta. Curtea de Apel a respins însă solicitarea procurorilor, ca neîntemeiată şi nelegală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON