URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2015, 11:01

CET-ul pe gaz. Specialiştii Elsaco şi STC au testat direct în fabrică turbina şi compresoarele (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au testat principalele componente chiar în fabrică, aşa că acestea pot fi montate la Oradea. Reprezentanţii asocierii care construieşte în curtea Electrocentrale noul grup energetic pe gaz al oraşului, Elsaco Engineering şi STC, au verificat direct pe bancurile de lucru ale uzinei General Electric din Veresegyhaz (Ungaria) şi la fabrica Enerproject din Mezzovico (Elveţia) turbina şi cele trei compresoare pe gaz care o vor deservi.

"În data de 22 aprilie au fost efectuate testele "fără foc" pentru turbina cu gaze LM6000-PF, teste bazate pe simularea diverselor procese pentru echipamentul auxiliar al turbinei", arată un comunicat al municipalităţii, ce enumeră etapele construcţiei.

Tot în aprilie a fost prezentat panoul local de comandă cu care va fi echipat grupul turbo-generator, împreună cu softul care realizează interfaţa între acesta şi turbo-generator. La final, constructorii turbinei au prezentat beneficiarilor rezultatele simulărilor. În urma verificărilor turbina a fost adusă pe 15 mai la Oradea şi montată pe fundaţia construită special în curtea Electrocentrale.

La rândul lor, cele trei compresoare care vor asigura presiunea necesară intrării gazului în turbină au fost testate sub presiune pe 27 mai în Elveţia.

Potrivit comunicatului Primăriei, cu această ocazie "a fost prezentat modul în care decurge producţia compresoarelor de gaz, cu detalii pentru principalele elemente componente, după care a fost prezentată procedura de verificare la presiune a compresoarelor de gaz, rezultatele finale garantând respectarea întocmai a parametrilor solicitaţi de echipamentele care vor fi deservite de compresoarele de gaz".

Cele trei compresoare vor fi aduse şi montate la Oradea în data de 15 iunie.

Toate echipamentele centralei pe gaz vor mai fi testate încă o dată spre sfârşitul anului, după ansamblare, când se va face verificarea parametrilor de funcţionare a grupului energetic.

Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane. În prezent stadiul de realizare a lucrărilor la viitorul CET pe gaz este de 45%.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu. Proiectul cuprinde inclusiv reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea din magistralele 1 şi 3 care traversează oraşul prin Bulevardul Dacia şi strada Traian Lalescu, lucrări realizate de o asociere de firme reprezentată de Construcţii Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON