URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2016, 12:44

Candidat PSD la Senat, Felix Cozma vrea o lege care să oblige la previzionarea pieţei muncii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Candidat pe lista PSD Bihor la Senatul României, fostul director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale Bihor, Felix Cozma, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, una din preocupările sale, în cazul în care va deveni parlamentar: piaţa forţei de muncă şi salariile bihorenilor.

"Eu consider că în momentul de faţă este foarte important să vedem că este o lipsă acută a locurilor de muncă în România şi că este nevoie să facem un studiu să vedem cum reuşim să avem mai multe locuri de muncă bine plătite", a declarat Cozma. În acest context, el a prezentat şi cifrele care caracterizează acum Bihorul: şomaj de 4,79% şi salarii medii de doar aproximativ 400 euro.

Previziunile, obligatorii

PSD-istul a şi enumerat câteva măsuri pe care, dacă devine parlamentar, vrea să le aplice: definirea clară a profilului ocupaţional al judeţului, corelarea între programele de studii din şcoli şi universităţi şi cererea angajatorilor, respectiv proiectarea pieţei muncii. "În prezent se răspunde doar la cereri de moment. Trebuie gândită o iniţiativă legislativă astfel încât să fim proactivi, să studiem piaţa forţei de muncă şi să fim mai predictibili", a declarat Cozma, arătând că o instituţie sau o asociere de instituţii ar trebui obligate prin lege să facă previziuni, adică să identifice pe termen lung ce angajaţi se vor căuta în fiecare judeţ, astfel încât şcolile şi universităţile să îi pregătească din timp.

Ca să-şi întărească spusele, Cozma a arătat că la Forumul Economic Mondial de la Davos, de la începutul anului 2016, specialişti de renume au demonstrat că 65% din elevii de şcoală primară de azi vor avea meserii care încă nu există, dar şi un studiu al Comisiei Europene din 2014 care arată că 41% din angajaţii României sunt "analfabeţi digital". "Dacă nu vom înţelege că trebuie să învăţăm copiii să folosească tehnologia, mai ales în mediul rural, vom avea o mare problemă", a subliniat Cozma.

Candidatul PSD a spus că, dacă va deveni parlamentar, îşi doreşte să lucreze pe cele trei domenii în care are experienţă: muncă, protecţie socială şi familie. "Vreau proiecte pozitive, nu o să mă vedeţi că atac administraţia publică locală sau centrală pe teme care nu ajută bihorenii foarte mult", a precizat politicianul.

Aşteaptă scuze de la Suciu

Totuşi, Felix Cozma a precizat că nu poate să nu taxeze o declaraţie a unui adversar politic, mai precis a medicului ginecolog Nicolae Suciu, candidat PNL Bihor la Senatul României, care, la lansarea candidaturilor PNL, a vorbit despre problema naşterilor premature, spunând că cei născuţi înainte de 36 de săptămâni devin "copii neadaptaţi social, delincvenţi".

"Eu am un studiu făcut de o companie britanică de specialitate care spune că un copil născut prematur poate să aibă probleme de integrare în societate, este mai timid, comunică mai greu. Dar a spune că sunt delincvenţi, fără să te bazezi pe un studiu, eu cred că e o mare greşeală. Trebuie să-şi ceară public scuze!", a spus PSD-istul.

Cozma a mai spus despre Suciu şi că, dacă va deveni parlamentar, nu va veni la finalul săptămânii acasă, la Oradea, pentru simplul motiv că, deşi este bihorean la origine, s-a mutat în Bucureşti de câteva decenii. "Eu vreau să fiu cel care în momentul în care spune că pleacă acasă de la Parlament, vine în Oradea. Şi voi fi omul care în următorii 4 ani voi fi aici şi voi putea să ascult problemele orădenilor şi bihorenilor, nu o dată la 4 ani de zile", a spus candidatul PSD.

Felix Cozma a mai ţinut şi să precizeze, pentru cei care nu îl cunosc, că are 36 de ani, este căsătorit, are doi băieţi şi a luat decizia de a candida la Senat deoarece crede în resuscitarea clasei de mijloc a României.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
previzionare? obligare? in legatura cu piata muncii?
adica ori comunism ori guvern mondial!
Postat 05 Noiembrie 2016, 09:53 de ADINA
De la Unguru'
Un OM cu bun simt, cei sapte ani de acasa si cu capul pe umeri ... cat despre partid ...
Postat 05 Noiembrie 2016, 09:36 de Atilla
.
N-am cuvinte. Am dori un interviu cu domnia sa, lung.
Postat 04 Noiembrie 2016, 17:58 de Iness
PSD = economie dirijata de stat.
Adulatiile alea impartiale si departe de politica sunt sloganuri electorale oricat ar incerca sa fie o impresie a unui om simplu. “Aproape de oameni” a fost sloganul PSD. Sa crezi ca statul poate face previziuni complexe asupra viitorului, si apoi sa controlezi fortat vietile oamenilor in acea directie, e comunism! Partial doar, mai le iese unora dintre privati (care reusesc, ca alte firme dau faliment) si lor doar strict in domeniul lor de expertiza. Sa crezi ca poti sa faci un profil occupational al judetului e iarasi “socialismul ala cu fata umana” in care statul isi baga picioarele in viata privata a oamenilor si in drepturile si libertatile lor si ale economiei. Adica, daca o sa vrea un anume investitor dintr-un anume sector sa faca o investitie in Bihor, n-o sa poata din cauza ca statul crede mai bine ca piata muncii, ca economia, ce se poate produce in judet, de ce is capabili oamenii si ce au voie sa vanda?! De cand isi permite statul sa reglementeze ce vrea sa faca un investitor cu banii lui?! Corelarea programelor de studii cu piata muncii e ok, sa se faca. Si acolo, ar fi mai bine prin mai mult “laissez-faire”, libertate si autonomie pentru scoli/primarii/universitati in a-si alege profilul si domeniile de studiu pe care pot sa le acopere. De ce sa nu sustina mai bine privatizarea sist. Educational si acele vouchere gratuite pentru scoala, cum zicea dl. Marius Bostan? Timingul conteaza mult, degeaba ar pregati vizionar student pentru noi meserii care Nu se cer pe piata muncii. Si totusi, vorbeste doar de universitati si programa din scoli, nu si de scolile profesionale, cerute de angajatori si de industrie. Cu alte cuvine, producem doar filozofi cu universitate, iar daca nu-s angajabili, mai le subventionam 2 masterate sa stea in scoli pana la 35-40 de ani, ca sa nu apara ca someri in statistici.
Postat 04 Noiembrie 2016, 17:31 de unu
penibile....
penibile totusi adulatiile de mai jos..."OM printre oameni"
Postat 04 Noiembrie 2016, 16:07 de Traian
CORECT
Cu siguranta unii vor crede ca sunt doar vorbe aruncate in vant pentru campanie, dar va asigur ca in momentul in care ati ajuns sa-l cunoasteti pe dnul Cozma sigur o sa observati ca este o persoana integra, apropape de sufletul omului necajit, dornic sa sprijine pe cei ce ii cer ajutorul.Dzeu sa-l ajute sa reuseasca, sunt sigur ca se va face auzit si se va implica cu daruire .SUCCES dnul Cozma eu,sotia si intreaga familie va suntem alaturi.
Postat 04 Noiembrie 2016, 15:33 de GIOVANI
O parere sincera
Desi nu sunt un adept al politicii si departe de mine orice legaturi cu politica am avut placerea si marea onoare sa il cunosc pe acest om care este un OM in adevaratul sens al cuvantului fara ifose si figuri m-a tratat pe mine om simplu in acelasi mod in care ar fi tratat altcineva un director, un OM care sare in ajutor si face tot posibilul sa iasa bine orice lucru toata stima si respectul meu se indreapta spre Felix Cozma despre care chiar pot spune ca este un OM printre oameni! felicitari si mult succes in cariera!!!
Postat 04 Noiembrie 2016, 14:26 de petrica_90
sa creasca...
...mai mare decat masa de sedinta, mai intai ;)
Postat 04 Noiembrie 2016, 13:41 de AgentulTermic
OK
Iată o persoană care se documentează înainte să deschidă gura !Felicitări Felix Cozma, dar dacă nu faci cu ai zis...te lingi pe bot de alte voturi !
Postat 04 Noiembrie 2016, 13:26 de caragiale
!!!
Asta-i un caraghiossss....vai s-amar
Postat 04 Noiembrie 2016, 13:19 de Tinas
legea previzionarii
Eu zic ca ar fi bine si o lege a previzionarii cursului valutar. Ar fi bine si ca predictia acestuia sa fie facuta prin lege.
Postat 04 Noiembrie 2016, 13:05 de unul
Felix cel " competent"
Ce treaba ai dumneata cu antreprenoriatul ? Ai condus vreodata vreo firma ? Iar apar tot felul de ageamii.
Postat 04 Noiembrie 2016, 12:57 de geoni
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON