URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Mai 2015, 14:44

Bolojan i-a pus pe gânduri pe studenţii orădeni, pe tema unificării Oradiei cu Sînmartin (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu trei zile înainte de referendum, primarul Ilie Bolojan a avut o întâlnire cu studenţii Universităţii din Oradea, în care le-a vorbit despre motivele pentru care a propus unificarea municipiului reşedinţă de judeţ cu comuna vecină Sînmartin.

Întâlnirea a avut loc joi la prânz, în Aula Magna a Universităţii, şi a fost condusă de rectorul Constantin Bungău şi de preşedintele Senatului universitar Sorin Curilă. Numărul studenţilor abia a trecut însă de 50 de persoane, plus o mână de profesori universitari. Din capul locului, rectorul Constantin Bungău a precizat că întâlnirea nu este una electorală, ci civică, iar în faţa audienţei nu se află un politician, ci primarul Oradiei, care promovează un proiect al administraţiei locale.

Bolojan le-a povestit celor prezenţi despre motivele care l-au determinat să propună unificarea oraşului cu comuna vecină. În primul rând, edilul a vorbit despre necesitatea creşterii densităţii economice, adică a numărului de companii din urbe şi a numărului salariaţilor, arătând că singura formă prin care o primărie poate să determine creşterea salariilor locuitorilor săi este asigurarea cadrului necesar pentru investitori.

Apoi, Bolojan a prezentat unirea ca singura formă prin care Oradea poate interveni în Băile Felix şi Băile 1 Mai, pentru a îmbunătăţi starea celor două staţiuni balneoclimaterice, dar şi cum divizarea întârzie dezvoltarea oricărei zone. Drept urmare, a spus Bolojan, Oradea trebuie să aibă o infrastructură conectivă cu localităţile vecine.

„Indiferent cine va fi primarul Oradiei în următorii 10, 15 ani, dacă Oradea Mare nu va fi un oraş cu 250.000 de locuitori, cu o Universitate puternică, cu un aeroport internaţional, va rămâne un oraş de mâna a treia, în care nu se vine, ci din care se pleacă”, le-a spus Ilie Bolojan universitarilor orădeni, profesori şi studenţi deopotrivă, rugându-i ca în zilele rămase să se documenteze, iar duminică să participe la referendum. „E pentru prima dată când orădenii sunt chemaţi să se pronunţe pentru ei, pentru familiile lor”, a mai spus primarul Oradiei.

Edilul le-a dat ocazia tinerilor şi să-i pună întrebări, iar aceştia au vrut să ştie ce are de câştigat SC Turism Felix din această unire, Bolojan arătând că societatea va fi principalul beneficiar al investiţiilor publice din Felix, sau de ce Sînmartinul şi nu, spre exemplu, Borşul, este comuna vizată de unire, edilul explicând că aceasta este comuna unde a găsit acceptul primarului şi al Consiliului Local.

În final, studenţii şi-au arătat şi temerea că, dacă unirea se va face, pădurea din Felix va fi defrişată, Bolojan asigurându-i că de fapt pădurea va deveni cel mai mare parc natural al oraşului.

După întâlnire, majoritatea tinerilor au ieşit din Aula Magna dezbătând cele auzite din gura primarului, semn că vorbele nu le-au trecut chiar pe lângă urechi. Mai rămâne de văzut dacă sunt şi de acord cu ce au auzit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@win...
Observ ca ai reusit sa-i enervezi pe postacii lui Bolovan...bravo...astia nu mai comenteaza ce se povesteste in articolas ci ceea ce comentezi tu...pai daca ti-ai face un blog ai castiga mai mult ca cei de la Bihoreanul da-le...
Postat 08 Mai 2015, 08:06 de Tinas
@WinDos
Tu chiar gandesti cu dosul. Oradea, ca multe alte orase, a pierdut populatie in ultimii 10 ani. Pentru ca Universitatea produce absolventi mai putini, gata de plecare, pentru ca trendul demografic negativ isi spune cuvantul si la Oradea. Printre altele tocmai asta trebuie corectat prin unificarea cu comunele limitrofe. Doar ca tu nu vezi padurea din cauza copacilor.
Postat 07 Mai 2015, 23:56 de CristiOradea
Bunastarea cetateanului(oradean sau sanmartean) - URA SI LA GARA !
..." comuna vizată de unire(de ce Sînmartinul şi nu, spre exemplu, Borşul), edilul explicând că aceasta este comuna unde a găsit acceptul primarului şi al Consiliului Local." Na ,ca dadu-si cu stangul in dreptul. Deci,Baile Felix,apa geotermala,nuferii, turismul atat de clamat in toate discursurile propagandistice ale edilului Bolojan, nu sunt decat plasmuiri servite contribuabilului (alegator)om de bun simt(oradean sau sanmartean), cu intentia de ai influenta modul de a gandi aceasta "mare unire". Deci,acceptul primarilor din comunele curtate dau nastere si "motivatiilor propagandistice"pentru prostime!Ce apa termala,ce nuferii,ce bai termale,ce turism......bani,banii sunt motivatia acestei uniri. Restul,literatura SF.Bani publici cheltuiti fara acordul publicului,fara dezbateri publice,...De ce nu avem rabdare(rabdarea invocata de edili oradenilor pentru finalizarea celor 26 Megaproiecte!!??) pana la anul,cand vom alege un nou primar; sa decida acesta cum e mai bine.Una peste alta,Nu am incredere in "bunele intentii"ale acestui primar-Bolojan.Cum ati rezolvat exproprierile - URA si la gara ! Asta-i Lege !Putin va pasa de prosperitatea cetateanului .URA SI LA GARA.
Postat 07 Mai 2015, 23:16 de platona
@WinDosLinuxSuse
E remarcabil cat esti tu de SUBIECTIV WinDos. In ce hal era Oradea in 2008. Normal ca a fost retrogradata DUPA EPOCA DE STAGNARE SI REGRES a la Petru Filip. Bolojan chiar nu are nici o vina aici. De ce? Gandestete cum era Clujul in 2008 fata de Oradea, si o sa intelegi de ce Oradea a ajuns intr-o alta divizie: a) Criteriul complexitatii a dat posibilitatea ca in organizarea judetelor municipiilor, oraselor si comunelor sa se tina seama de conditiile economice, social-politice si geografice concrete, inclusiv aspecte privind componenta nationala a populatiei, legaturile cultural-traditionale, perspectivele pe care le au diferitekle zone si localitati, potrivit dezvoltarii tarii in ansamblu. In cadrul abordarii complexe, un rol desebit l-a avut criteriul omogenitatii naturale si social economice. Cuprinzand un teritoriu mai mic decat al fostelor regiuni, judetele actuale au un cadru variat, cu elemente ce se asociaza si se complementeaza favorabil. Ele dispun de o gama variata de resurse naturale si de valori turistice care impreuna cu elementele de peisaj si cu obiectele antropice fac din ele unitati teritoriale complexe, le ofera posibilitati pentru o dezvoltare economica si social-culturala complexa. b) Resedintele de judet au fost selectate, de regula, dupa criteriul centralitatii, urmarindu-se ca acestea sa ocupe pe cat posibil, o pozitie geografica centrala, pentru a inlesni legaturile cu toate localitatile din cuprinsul judetului. Pentru o mai buna cu toate centrele judetului, cat si datorita necesitatii dezvoltarii lor mai puternice, resedintele de judet au o pozitie centrala. In concordanta cu acest criteriu, o serie de orase de marime mijlocie si mai putin dezvoltate sub raport economico-social, au fost preferate pentru pozitia lor centrala in cadrul teritoriului, ca resedinte de judet, beneficiind astfel de o dezvoltare corespunzatoare. c) Criteriul istoric s-a constituit, de asemenea, printre criteriile de baza ale delimitarii judetelor, mai putin in delimitarea unor judete din spatiul montan. El se regaseste in delimitarea unor vechi judete si in denumirea lor. In denumirile judetelor s-a tinut astfel seama atat de traditiile istorice, cat si de semnificatiile contemporane ale unor zone si orase determinate de dezvoltarea economica si social-culturala.
Postat 07 Mai 2015, 20:53 de OradeaCivitas
E remarcabil cum edilul recunoaste ca, acum, Oradea e de "mana a treia" .....
In 2008, cand a preluat Oradea, orasul era oras de gradul I, resedinta de judet cotata la nivel transfrontalier, adica de "mana a doua" dupa linia intai a capitalei (Bucuresti), fiind in acelasi rand pe lista cu Clujul si Timisoara spre exemplu!
Postat 07 Mai 2015, 20:24 de WinDos
Bine zis, Geneu!
Fara sa vrea (asta mai mult ca sigur) cel care semneaza Geneu a reusit sa-i faca lui Ilie Bolojan cea mai clara descriere (din toate punctele de vedere)! Citez aceasta caracterizare (cuprinsa in doar 2 cuvinte) a edilului nostru: "primatul orasului". Felicitari autorului!
Postat 07 Mai 2015, 16:56 de Profesorul
.
Sa vina primatul orasului la Universitatea Oradea in legatura cu o tema atat de importanta si de actualitate si in sala sa fie 30 de oameni ... studenti. Oare cand se vor trezi oradenii, sa fie mai implicati in viata sociala a orasului, a tarii.
Postat 07 Mai 2015, 16:31 de Geneu
@ Tinas, Profesorul si toti PSDistii 2
@Tinas PRofesorul si restul. Ideea ca "„Indiferent cine va fi primarul Oradiei în următorii 10, 15 ani, dacă Oradea Mare nu va fi un oraş cu 250.000 de locuitori, cu o Universitate puternică, cu un aeroport internaţional, va rămâne un oraş de mâna a treia, în care nu se vine, ci din care se pleacă”, le-a spus Ilie Bolojan universitarilor orădeni, profesori şi studenţi deopotrivă, rugându-i ca în zilele rămase să se documenteze, iar duminică să participe la referendum. „E pentru prima dată când orădenii sunt chemaţi să se pronunţe pentru ei, pentru familiile lor”, a mai spus primarul Oradiei" ...............ESTE UNA PERFECT CORECTA, indiferent cine ar spune-o. Mai iesiti si voi din Oradea sau din Birtin de unde tastati! Va recomand Cluj sau Timisoara. Poate asa o sa intelegeti si voi mai bine ideea enuntata si de ce acest referndum e util. VA INVIT DE ASEMENEA sa faceti o deplasare pana in Felix sau 1 Mai sa vedeti ce dezastru si tiganie e acolo de 20 de ani! Mai rau NU poate fi, oricum.
Postat 07 Mai 2015, 15:38 de OradeaCivitas
@ Tinas, Profesorul si toti PSDistii
Aceleasi postari de 2 lei de la postacii de servici a lui Mang: profesorul. Tinas, TDS si restul. Lasati oamenii sa gandeasca pt ei si sa isi exprime dorinta proprie. Pcat ca aceste postari nu sunt moderate de cineva, deoarece sunt spamari PSD iste la greu. Nu va mai bagati si lasati oamenii sa isi foloseasca creierele din doatare si sa voteze dupa cum considera. Sau aplicati regula Dragnea: Toti e prosti doar PSD e destepte! ????
Postat 07 Mai 2015, 15:34 de OradeaCivitas
Intoxicare, ca de obicei...
Felicitari celor care nu au adoptat "pozitia ghiocelului" in fata chemarii la ordine primite din partea primarului de Oradea si a celor ce-i propaga in mediul studentesc invataturile manipulatoare!
Postat 07 Mai 2015, 15:23 de Profesorul
hotomanule!!!!
Si pe noi ne-a pus pe gânduri Varga când intr-o seara la un post tv ne explica ea cum si primarul Oradei a trecut printr-o faza similara cu cea a lui Nichita????doar ca in liniste???
Postat 07 Mai 2015, 15:09 de Tinas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON