URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2011, 18:08

Big Brother de Oradea: traficul, monitorizat pe bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea vrea să finanţeze din fonduri europene înfiinţarea la Oradea a unui centru de monitorizare a traficului auto în municipiu, respectiv a unui dispecerat pentru monitorizarea pierderilor de pe reţelele CET-ului.

La propunerea Primăriei, Consiliu Local a alocat în cadrul şedinţei ordinare de marţi, 50.000 lei pentru întocmirea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie pentru înfiinţarea unui centru de management al traficului rutier pentru optimizarea traficului auto în Oradea. "Investiţia va consta în montarea de contoare de trafic şi camere de luat vederi în principalele intersecţii din municipiu, acestea urmând să fie supravegheate dintr-un dispecerat auto care va fi dotat cu toate softurile necesare astfel încât să poată lua în timp util măsuri pentru fluidizarea traficului", a spus primarul Ilie Bolojan în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Proiectul privind înfiinţarea centrului de monitorizare a traficului va fi depus în toamna acestui an spre finanţare prin Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România Ungaria pe axa privind creşterea competitivităţii economice.

Pierderi mai mici pe reţea

În cadrul şedinţei de marţi, consilierii locali au mai alocat 40.000 lei pentru înfiinţarea unui dispecerat de monitorizare a pierderilor de pe reţeaua de alimentare cu energie termică din municipiu. "Având în vedere că sunt pierderi de aproape 40% la energia termică datorită reţelelor de transport şi distribuţie, acest proiect este mai mult decât o necesitate", a spus Bolojan.

Primăria vrea să finanţeze înfiinţarea dispeceratului din fonduri prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, axa Sisteme de Termoficare, de unde poate atrage până la opt milioane lei, 50% reprezentând contribuţia municipalităţii. Proiectul vizează înfiinţarea unui dispecerat de monitorizare a pierderilor, implementarea unui sistem de monitorizare cu senzori şi reţea de Internet, achiziţionarea de echipamente şi utilaje şi realizarea unei baze de intervenţie rapidă pentru eliminarea pierderilor.

S-a scumpit apa

Pe de altă parte, aleşii orădenilor au mai hotărât majorarea tarifelor practicate de Compania de Apă Oradea cu rata inflaţiei. Conform contractului de împrumut încheiat de CAO cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, tarifele se actualizează de cel puţin două ori pe an, dar nu mai târziu de data de 1 ianuarie şi 1 iulie. Astfel, începând de luna viitoare orădenii vor plăti pentru serviciile CAO la un preţ majorat cu indicele preţurilor de consum aferent lunilor noiembrie 2010 - aprilie 2011, de 103,91%. Clienţii CAO vor plăti pentru metrul cub de apă 3,43 lei cu TVA inclus în loc de 3,31 lei cu TVA, respectiv 1,43 lei cu TVA în loc de 1,38 lei cu TVA pentru serviciile de canal şi epurare.

Tot în şedinţa de marţi, consilierii locali au mai hotărât rezonarea fiscală a străzilor Belşugului şi Apateului. Decizia a fost luată la sesizarea locuitorilor celor două străzi care au reclamat că terenul este încadrat în evidenţele municipalităţii la o categorie de zonare superioară. Prin trecerea străzii Belşugului din zona fiscală A în zona fiscală B şi a străzii Apateului, de la numărul 86 literele G - T din zona fiscală B în zona D, locuitorii zonei vor plăti un impozite pe proprietate diminuate.

Pe ordinea de zi a întâlnirii s-a mai numărat, iar consilierii au adoptat, şi răscumpărarea cu 31.000 de euro fără TVA, decătre municipalitate, a imobilului deţinut de firma Vandana în incinta ştrandului municipal. Preţul imobilului cu o suprafaţă de 127,40 metri pătraţi a fost stabilit prin negociere între reprezentanţii Vandana şi ai administraţiei locale.

Primăria a luat această decizie pentru că ştrandul municipal urmează să fie transformat în aquaparc pe bani europeni şi municipalitatea trebuie să dovedească dreptul de proprietate asupra terenului şi clădirilor din incintă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da, Doamne!
Asta ar fi intr-adevar o chestie extraordinar de buna! Nu de alta, dar in Oradea parca circula toti nebunii, nesimtitii si neghiobii. Mai ales aia cu masini extrem de scumpe, dar nici cei cu Dacii vechi de peste 20 de ani nu se lasa mai prejos, singura problema a celor din urma fiind ca nu prea pot face acrobatii la capitolul viteza (desi, de bagat in fata altuia, trecut de pe o banda pe alta fara semnalizare si alde d-astea, tot se baga). In concluzie, foarte bine, sa monitorizeze traficul si sa ne arda la buzunare daca facem tampenii ca doar strada nu-i ograda personala.
Postat 29 Iunie 2011, 08:40 de Shifu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON