URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2010, 02:35

Avem nevoie de alt credit de la FMI, de cel puţin 13,5 miliarde de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România va apela din nou la creditele ieftine date de Comisia Europeană. Pentru a fi sigur că anul viitor are cu ce să acopere deficitul bugetar de cel puţin 5,2 miliarde de euro dar şi că poate prelungi datoriile făcute până acum, statul încearcă din nou să convingă Comisia că merită să fie împrumutat în euro la 3% pe an şi nu la 5% sau la 7% în lei.

Potrivit Gândul, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a recunoscut marţi că se discută de luni de zile despre posibilitatea unui nou acord între Bucureşti şi Washington. "Evaluările făcute până acum par să indice că România nu va ieşi din criză nici anul viitor. Acordul se termină în martie 2011 dar criza va continua. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, ne-a spus că a vorbit la Washington despre posibilitatea unui nou acord încă de acum câteva luni", a declarat pentru Gândul Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii FMI.

Oficialii români susţin că este prea devreme pentru a se discuta despre un nou acord, însă unii dintre ei recunosc că o nouă înţelegere cu Fondul şi cu CE ar fi profitabilă pentru România. "Este prematur să vorbim despre un nou acord cu FMI. Nu avem în acest moment discuţii despre un nou acord cu FMI", a declarat premierul Emil Boc, cu ocazia unei conferinţe de presă susţinute la Târgovişte. Cu doar câteva minute înainte, Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, aflat la Bucureşti, precizase că "deocamdată nu există acest subiect în discuţie".

Anul viitor Guvernul va trebui să împrumute de la bancheri sau de la instituţii financiare cel puţin 13,5 miliarde de euro pentru a plăti salariile şi pensiile la timp, dar şi pentru a "rostogoli" datoriile acumulate până acum, respectiv pentru a achita creditele vechi făcând altele noi, conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanţe. Cum pe piaţa internă, în lei, statul abia se poate împrumuta la dobânzi de 7% pe an de la bancheri iar pe plan extern, în euro, sub dobânzi de 4,5-5% nu prea poate convinge băncile să îi dea bani, singura sursă de credite ieftine este Comisia Europeană.

Oficialii CE, aşa cum au făcut-o şi anul trecut, vor cere României semnarea unui acord şi cu FMI, care să garanteze că Bucureştiul va cheltui bine banii. Din total, statul va avea nevoie de credite de 5,2 miliarde de euro doar pentru a acoperi diferenţa dintre veniturile mici şi cheltuielile mari.

Suma pe care statul ar trebui să o împrumute de la Comisia Europeană depinde foarte mult de evoluţia economiei în 2011.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON