URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2016, 21:00

Zilele Cetăţii au debutat cu expoziţii, între care una despre cavalerii templieri (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilele Cetăţii Oradea au debutat, miercuri după amiază, cu deschiderea mai multor expoziţii în cadrul fortăreţei, cu unele ateliere creative şi cu o sesiune de tir cu arcul.

Astfel, în Corpul H a fost deschis Muzeul Pâinii, o expoziţie permanentă, care cuprinde o mică istorioară despre coacerea pâinii, trei cuptoare vechi care au fost recondiţionate, precum şi lopeţi folosite pentru scoaterea pâinilor aburinde de pe vatră.

Totodată, în Corpul C a fost deschisă o expoziţie de marame realizate de Irina Hasnaş Hubbard, care a imprimat pe acestea chipurile unor deţinuţi politici din perioada comunistă.

"În interpetarea mea, maramele sunt pânze ţesute în casă, imprimate cu portretele unor oameni fotografiaţi în timpul detenţiei, în momente de suferinţă şi umilinţă. Fiecare pânză, diferită şi unică, poartă figura şi numele unei persoane reale, cu destinul ei din România anilor ’50", a explicat, printr-un mic pliant lăsat vizitatorilor expoziţiei, autoarea acesteia.

În paralel, în Corpul L a fost deschisă o expoziţie dedicată Cavalerilor Templieri organizată de două astfel de asociaţii din Oradea (Asociaţia Cavalerilor Templieri Varadinum Urbem şi Asociaţia Cavalerilor Templierii Burgului Oradea).

În cadrul acesteia au fost expuse diplome de înnobilare, diverse însemne ale ordinului, ţinutele specifice, armuri, scuturi şi săbii, precum şi un altar specific pregătit cu 9 lumânări care, la întruniri, sunt aprinse în memoria primilor 9 cavaleri templieri. De asemenea, prin mai multe panouri, este prezentată istoria ordinului şi legăturile cavalerilor cu urbea de pe Crişul Repede. 

Miercuri după amiază, orădenii s-au dus în pâlcuri spre Cetate, unde s-a deschis deja, parţial, şi târgul cu produse artizanale. Cele mai interesante evenimente ale Zilelor Cetăţii sunt programate, însă, la finalul săptămânii, între care lupte medievale şi concerte.

Citeşte programul complet în articolul: Călătorie în timp: Zilele Cetăţii aduc trupe medievale şi meşteşugari în Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Redeschideti brutaria
Faceti ca istoria sa fie live. Redeschideti brutaria,fauriti paine zilnic, si vandeti-l intr-un magazin specializat. Paine de cetate!
Postat 29 Iunie 2016, 21:48 de balogh_lorand
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON