URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2021, 18:22

„Violența nu cunoaște virusul”: Zeci de orădence au dansat la flashmob-ul anti violență în familie, în Piața Unirii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 50 de orădence au animat duminică Piaţa Unirii, dansând şi încercând să atragă atenţia asupra violenţei în familie, în special asupra femeilor. Deşi în ultimul an numărul apelurilor din partea femeilor agresate fizic a scăzut în Bihor, acest fapt nu înseamnă neapărat că agresiunile au scăzut. Dimpotrivă, cele două organizatoare ale evenimentului "One billion rising" din Oradea spun că victimele sunt blocate în cămin cu agresorii, fiindu-le şi mai greu să ceară ajutor.

Mai multe victime, mai puţine apeluri

Dansatoarele s-au reunit pe platoul din Piaţa Unirii în jurul orei 12, când organizatoarele evenimentului în orașul de pe Criș, Szabó Andrea (foto stânga), instructoare la Nia Dance, şi Renata Coznici (foto dreapta) de la Omni Yoga, le-au explicat participantelor, atât în limba română cât și în maghiară, că mişcarea internaţională denumită "One Billion Rising" a fost iniţiată de scriitoarea Eve Ensler în semn de protest față de violenţa domestică. Eve a fost ea însăşi abuzată fizic, psihic şi sexual de tatăl ei în copilărie.

Deși evenimentul a fost organizat în aer liber, regulile au fost stricte: toate persoanele care au vrut să danseze au trebuit să păstreze distanţa şi să poarte măşti şi mănuşi.

O parte dintre participante au ținut în mâini pancarte cu diferite mesaje fie în română fie în maghiară precum "Pe plan mondial, la fiecare 2 minute, o femeie este victima unei agresiuni fizice sau sexuale" sau "În România în acest an s-a dublat numărul persoanelor agresate faţă de anul precedent".

Cele două organizatoare au mai spus pe rând - Renata în limba română, iar Andrea în maghiară - că, la fel ca virusul ce provoacă Covid-19, și violența este periculoasă și poate să ucidă.

Ele au mai subliniat şi că, deși numărul apelurilor de urgenţă ale femeilor abuzate a scăzut în anul pandemiei, acest lucru nu înseamnă și că actele de violență s-au diminuat. Dimpotrivă, au arătat ele, numărul femeilor agresate este mult mai mare, iar cifrele au fost influenţate de faptul că victimele nu au mai putut cere ajutor specializat din cauza prezenţei permanente a soţului şi a copiilor în casă.

Tribut pentru natură

Participantele la manifestare au transmis și un îndemn de grijă pentru natură, care anul trecut a avut un mic răgaz să se regenereze, însă izolarea nu ne-a prea ferit de poluare

"Pentru a simboliza acest lucru am adus trei tomberoane (foto), pe care le-am aşezat în aşa fel încât să pară că din ele ies aceste flori. Precum lotusul, care poate răsări din noroaiele apelor, la fel şi omul, prin perseverenţa sa, este capabil să renască din lumea sa întunecată în care trăieşte pentru a-şi continua drumul spre atingerea ţelurilor. Trebuie să îmbrăţişăm natura şi femeile cu respect şi recunoştinţă pentru ca viaţa să poată exista şi în viitor", a mai spus Renata.

După discurs, câţiva orădeni, purtând tricouri cu logo-ul acţiunii, au cântat la tobe şamanice, iar dansatoarele s-au aliniat, aplaudând şi dând din picioare pe ritm.

Aproape de cele abuzate

Orădencele au transformat apoi platoul, aflat în spatele căsuţelor unde se vindeau mărţişoare, într-un ring de dans, punctul culminant al flashmob-ului fiind momentul lor artistic, când timp de 12 minute au dansat pe "Break the Chain" (One Billion Rising) şi "Touching the Void" (Banco de Gaia).

La final, acestea s-au luat de mână şi au format un cerc mare după care au aplaudat, pentru ca apoi primul moment de dans să fie repetat, la cererea mai multor privitori care au vrut să se alăture. 

"Am simţit că anul acesta a fost mai mare nevoie de acest flashmob pentru că pandemia care ne-a ţinut pe toţi în case a avut consecinţe groaznice asupra femeilor abuzate. E nevoie de un astfel semnal de alarmă pentru a afla şi cele care sunt acum blocate în propriul cămin că există o scăpare, dar trebuie să aibă curaj şi să treacă peste sentimentul de ruşine", a spus Victora Benke, una dintre participante.

Flashmob-ul a fost organizat pentru a doua oară la Oradea, prima mişcare de acest gen fiind având loc anul trecut, de 8 martie. 

Cele două organizatoare, care sunt şi prietene de altfel, au explicat pentru BIHOREANUL că după flashmob-ul de anul trecut unele femei agresate au ajuns la ele. "Noi facem parte din categoria celor care nu avut parte de asemenea experienţă, însă astăzi au fost prezente şi femei care au fost abuzate în trecut. Este important ca cele care au nevoie de ajutor să ştie că noi suntem alături de ele. Noi avem rolul de mesager. Dacă ne contactează noi le încurajăm şi le redirecţionăm către instituţiile avizate cu care colaborăm", a spus Andrea Szabó.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Unde-i lege, (nu) e tocmeală...
La unii lege, la alții nu... Așa se merge la noi! În conformitate cu reglementările în vigoare, sunt interzise toate formele de reuniuni... Nu tematica e problema aici, ci respectarea normelor!
Postat 01 Martie 2021, 15:31 de fincunoscator
Cele doua nane activiste
Daca nu sunt probleme, mai inventam cateva. Busy as usual.
Postat 28 Februarie 2021, 22:01 de B90
Nanele astea doua care incearca mereu sa "ridice" problema
Din moment ce numarul apelurilor a scazut, ele insista ca e taman invers. Este oare vorba si de strangerea unor fonduri (bani), la mijloc ?
Postat 28 Februarie 2021, 21:49 de B90
Publicul țintă...
...o parte din persoanele vizate cred ca sunt prea ocupate cu pregatirea agresiunilor. Cred ca ar fi fost mai de efect dacă flashmob-ul asta s-ar fi facut in fata celorlalte persoane vizate- din instantele de judecata.
Postat 28 Februarie 2021, 19:38 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON