URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Februarie 2015, 13:00

Victor Ponta rămâne doctor în drept. "Ordonanţa dottore" nu permite renunţarea la titlul de doctor

Victor Ponta rămâne doctor în drept. "Ordonanţa dottore" nu permite renunţarea la titlul de doctor foto: www.gandul.info
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ordonanţa"Dottore", cea prin care se permitea deţinătorilor de titluri ştiinţifice să renunţe la ele doar printr-o solicitare la Ministerul Educaţiei, a fost adoptată de deputaţi, însă fără prevederea controversată care îi dădea dreptul lui Victor Ponta să renunţe la titlul de doctor. Astfel, scrie gandul.info, premierul rămâne cu titlul de doctor. De altfel, acesta nici nu mai vrea să renunţe la titulatură, motivând că nu îi dă voie legea.

Concret, deputaţii au abrogat articolul referitor la renunţarea la titluri ştiinţifice, după ce comisia de învăţământ a respins respectivele prevederi cu unanimitate de voturi.

"Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ La Art.I, pct 12 se abrogă13 constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice", este articolul 168, alineatul 7, din ordonanţa 94/2014, abrogat acum de deputaţi.

Cu toate acestea, forul decizional este, în acest caz, Senatul, iar ordonanţa de urgenţă îşi face efectele în continuare.

"Astăzi am reuşit să supunem plenului raportul pe această ordonanţă, care a fost adoptată netransparent, aducând grave prejudicii sistemului educaţiei româneşti. Am reuşit să corectăm două aspecte. Nu doar diluare în învăţământul dual, ci şi posibilitatea de a renunţa unilateral la titlul de doctor.", a spus Raluca Turcan, membru în comisia de învăţământ.

Propunerea a fost adoptată cu 311 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi 19 abţineri.

Premierul s-a răzgândit: nu renunţă la titlul de doctor

Premierul Victor Ponta a renunţat, prin votul său în calitate de deputat, la prevederea care îi permitea să renunţe la titlul de doctor, introdusă într-o ordonanţă de urgenţă, dată în decembrie 2014. Întrebat cum a votat, Ponta a invocat "unanimitatea" şi "înţelepciunea" Parlamentului.

"Eu am votat în sensul în care, în înţelepciunea sa, Parlamentul, în unanimitate, şi în comisie şi în Parlament, a votat", a răspuns premierul.

Întrebat de gândul dacă îşi mai doreşte să renunţe la titlul de doctor, în noile circumstanţe, Victor Ponta a spus că acum nu-i mai permite legea, pe care, de altfel, tot el a votat-o.

"Păi dacă nu mai îmi dă voie legea? Aceiaşi propagandişti, după ce m-au certat timp de doi ani şi jumătate că nu renunţ la teza de doctorat, dup-aia m-au certat două luni şi jumătate că de ce renunţ. Aşa că mai bine Parlamentul a decis mai înţelept decât propagandiştii", a răspuns el.

În plus, înaintea votului, la banca în care stătea Victor Ponta, a venit deputatul Cristian Rizea. Liderul grupului PSD, Marian Neacşu, i-a făcut semn acestuia să se îndepărteze, anunţându-l pe premier că urmează la vot ordonanţa 94/2014. La momentul votului, Victor Ponta a făcut un gest ostentativ.

Întrebat de gestul pe care l-a făcut, premierul a spus: "nu ştiu la ce vă referiţi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON