URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2023, 17:18

Vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani pentru „fiecare om care lucrează în România” (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat luni câteva dintre principiile discutate cu reprezentanți ai Comisiei Europene în ceea ce privește reforma pensiilor în România, notează Digi24.ro.

Potrivit ministrului, printre aceste principii se numără creșterea treptată a vârstei de pensionare pentru toți românii până la 65 de ani, eliminarea „anumitor” pensii speciale și faptul că pensiile vor fi calculate raportat la toată perioada de muncă, nu doar la ultimii ani de activitate, când salariile sunt mai mari, astfel că nicio pensie nu va depăși salariul din perioada de activitate. 

Budai a spus că este vorba despre „creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani”. „Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii”, a explicat ministrul Muncii, într-o conferinţă de presă, citat fiind de Spotmedia.ro.

Site-ul de știri menționat subliniază că de această măsură vor fi afectate categoriile speciale, care acum se pot pensiona de la vârste mult mai mici.

În prezent, vârsta de pensionare în sistemul public este de 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei. Digi24.ro subliniază că egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei e trecută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

În privința modului de calcul, Marius Budăi a spus că drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuții, astfel încât să se raporteze la întreaga perioadă de muncă, nu doar la o anumită perioadă de contributivitate.

"Magistrații nu vor mai putea să își aleagă perioada la care se raportează pensia, dar asta se va întâmpla treptat", a subliniat Budăi.

Trecerea la noul sistem va fi treptată, dar ministrul Muncii nu a precizat când anume va începe.

În legătură cu pensiile speciale, Budăi a precizat că „s-au stabilit câteva criterii și principii cu Comisia Europeană pentru a putea fi îndeplinit jalonul”, promițând că acestea vor fi făcute publice în cursul acestei săptămâni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Scopul vietii este moartea...
...zicea un intelept , la un moment dat. Trebuie rectificata cugetarea. Scopul vietii este pensia.
Postat 22 Mai 2023, 22:32 de excalibur
intins mana
Clasa politica NU STIE altceva decat fonduri EU, intinde mana la greu. Nu e capabila sa vina cu ceva facut pe forte proprii. Sa o vad cand nu vor fi fondurile cat de performanta va fi. Vai vai
Postat 22 Mai 2023, 19:50 de Christa
corigenta
Clasa politica e corigenta si daca mai insista mult in atitudine, invatamantul o va lasa si repetenta. Noroc ca merge la meditatii la UE, ca altfel teme nu, evolutie nu, etica nu, automotivare nu, la toate nu, doar la intins mana si la numarat bani. Urat!
Postat 22 Mai 2023, 19:48 de Christa
totul se va intampla treptat ...
Adica "specialii" vor alege momentul de cand se va aplica, poate peste cativa ani, si sa va aplica treptat, adica se va finaliza peste 150 ani. De fapt nu se doreste sa se faca nimic, pentru ca daca se dorea, nu trebuia sa vina UE sa ne spuna ce sa facem, ci trebuia sa facem noi. Dar e mai usor sa spunem ca aia sunt de vina si noi de fapt am vrut sa fie bine, ca sa nu fie rau ...
Postat 22 Mai 2023, 17:29 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON