URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Aprilie 2018, 18:05

Valuri pentru daruri: Orădenii sunt chemaţi să sprijine 23 de proiecte caritabile într-o nouă ediţie a Swimathon

Valuri pentru daruri: Orădenii sunt chemaţi să sprijine 23 de proiecte caritabile într-o nouă ediţie a Swimathon VOINICI CU CAUZĂ. 380 de orădeni s-au înscris ca înotători la ediţia 2018 a Swimathon Oradea, programată sâmbătă la Bazinul Olimpic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O dată pe an, Bazinul Olimpic din Oradea găzduieşte o competiţie mai puţin obişnuită: un maraton în care sute de temerari înoată pentru a populariza proiecte de suflet, convinşi că - aşa cum spune motto-ul evenimentului - "lucrurile se mişcă dacă faci valuri!".

Anul trecut, în urma unei mobilizări exemplare, pentru proiectele înscrise la Swimathon s-au strâns nu mai puţin de 184.000 lei. Ediţia 2018 se va desfăşura sâmbătă, dar a făcut deja "valuri", bihorenii şi companiile locale donând încă înaintea maratonului aproape 150.000 lei pentru 23 de proiecte. Iar conturile sunt încă deschise...

Poftiţi de susţineţi!

Ediţia a şasea a Swimathon Oradea, programată sâmbătă, cu începere de la ora 9, la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, este organizată de Fundaţia Comunitară, care provoacă bihorenii să-şi ajute comunităţile făcând donaţii pentru 23 de cauze atent alese.

Anul acesta se strâng bani pentru Teatrul de Copii coordonat de Şerban Borda, pentru un program after-school dedicat copiilor din familii cu venituri modeste (Asociaţia Complex Educaţional) şi pentru achiziţia unui microbuz necesar transportului copiilor şi adulţilor cu Sindromul Down la Centrul de Zi Iedera.

Orădenii sunt chemaţi să contribuie şi la organizarea Taberei Yuppi pentru copii cu probleme oncologice şi familiile acestora, să susţină vizitele clovnilor-doctori de la Caritas Eparhial la copiii internaţi în Spitalul Municipal şi să ajute la deschiderea unui loc de joacă creativ la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu. De asemenea, se strâng bani şi pentru ca 15 copii din medii defavorizate, dar cu rezultate deosebite la şcoală, să poată participa la schimburi de experienţă.

Bani pentru igienă

La Swimathon s-a înscris şi Asociaţia "Experiment. Teatru. Clandestin", care adună fonduri pentru a organiza o nouă ediţie a Galei Traficantului de Cultură, cu producţii experimentale, dar şi pentru organizarea în Şanţul Cetăţii a unui festival care promovează artizanatul autentic.

Rotary Club Oradea 1113 îşi propune construirea sau reabilitarea a cel puţin două grupuri sanitare la şcoli rurale, în cadrul proiectului "Toalete ca la carte", adunând deja peste jumătate din suma de 50.000 lei stabilită ca ţintă la Swimathon.

AIESEC Oradea vrea să ofere un program de educaţie non-formală în limba engleză pentru copii, Asociaţia Hospice să organizeze tabere pentru familiile care au pierdut pe cineva drag din cauza cancerului, iar asociaţia Consiliaris să ducă 10 copii sărmani într-o tabără de vară. Asociaţia Filantropia cere ajutor pentru construirea unei case familiale pentru 12 copii abandonaţi, Asociaţia Curcubeul Copiilor pentru asigurarea unor activităţi de dezvoltare socio-emoţională la Centrul de Plasament nr. 2 din Oradea, în timp ce Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane adună bani pentru amenajarea unui lift pentru persoanele cu dizabilităţi în incinta facultăţii.

Ajutor pentru copii

Inimoşii pot ajuta şi mai mulţi copii cu probleme grave de sănătate. Micuţul Vladimir a fost diagnosticat cu un sindrom rar, Angelman, pentru care are nevoie de tratament special. Terapia e necesară şi pentru Rareş, un băieţel diagnosticat cu paralizie cerebrală şi epilepsie simptomatică. La 3 ani, Giulia are nevoie de o operaţie de autotransplant de celule stem, după ce a fost diagnosticată cu anomalii congenitale, iar Erica, diagnosticată la nici 4 anişori cu paralizie cerebrală, de o operaţie pe coloană în Anglia. La fel, tânărul Alex, elev eminent la Liceul Mihai Eminescu, are nevoie de două operaţii care se fac la Viena pentru a nu deveni complet orb.

În fine, "gazdele", adică Fundaţia Comunitară Oradea, îi provoacă pe bihoreni să doneze pentru trei proiecte proprii: Fondul Ştiinţescu, prin care tinerii sunt încurajaţi să se apropie de ştiinţe, Fondul de burse pentru 32 de copii din familii defavorizate şi, în fine, pentru organizarea în sine a acţiunii de Swimathon.

Ambasadori cu spor

actorul Sebastian LupuDonaţiile se pot face în continuare şi pe site-ul Fundaţiei (swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro), până acum strângându-se aproape 150.000 lei. Suma se datorează mai ales firmelor din Oradea, care se implică în fiecare an, dar şi aşa-numiţilor "ambasadori" ai proiectelor, care s-au angajat să-şi convingă prietenii să doneze. Până acum, cel mai prolific "ambasador" s-a dovedit actorul Sebastian Lupu (foto), care sprijină proiectul "Toalete ca la carte" al Rotary, reuşind să strângă aproape 15.000 lei!

Dacă sunt convinşi de unul sau mai multe proiecte, orădenii pot dona şi sâmbătă, la Bazinul Olimpic, chiar în timpul maratonului de înot, la care s-au înscris 380 de temerari de toate vârstele. După eveniment, se vor mai primi donaţii online pentru oricare dintre proiecte încă o lună. Aşadar, cei care doresc, vor putea să facă în continuare "valuri" pentru a face un bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON