USR condamnă, printr-un comunicat emis de secretariatul filialei Bihor, o inițiativă legislativă conform căreia va fi permisă extinderea unor lucrări de utilitate publică și realizarea unor lucrări noi prin păduri, inclusiv în arii strict protejate, adoptată în Comisia de mediu a Senatului.
Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți parlamentari PSD, ALDE și UDMR, prevăzând dreptul de ocupare temporară și de trecere pentru utilități publice asupra terenurilor din fond forestier, inclusiv prin zone strict protejate, pentru lucrări de reabilitare, modernizare, înlocuire și exploatare pe toată durata existenței sistemelor de utilitate publică. Printre inițiatorii acestui proiect sunt și senatorii bihoreni Florian Bodog (PSD) și Cseke Attila (UDMR).
“PSD-ALDE înțeleg să încalce directivele și procedurile europene, certificând prin lege ca interesul economic să fie prioritar în fața celui privind protecția naturii. Astfel, distrugerea naturii, a ariilor protejate și a pădurilor virgine se va face fără compensații financiare. În plus, inițiatorii vorbesc despre caracterul „temporar” al acestor distrugeri, definindu-l ca reprezentând toată durata de utilizare a investiției - o temporalitate de zeci sau sute de ani, adică, practic, în permanență”, se arată în comunicatul USR, citându-l pe preşedintele Comisiei de mediu a Senatului, Allen Colibant, care s-a opus transformării pădurilor în şantiere.
USR-iştii critică şi susţinerea manifestată de Ministerul Apelor și Pădurilor pentru acest proiect, pe motiv că ar debloca foarte multe lucrări.
Procedura de aprobare a lucrărilor în arii protejate ar urma să plece de la Ocoalele Silvice și va primi un act de reglementare de la autoritatea de mediu (Garda Forestieră dacă suprafața afectată este de până la un hectar, Ministerul Mediului dacă suprafaţa e cuprinsă între 1-10 hectare și respectiv Guvernul dacă suprafaţa afectată depăşeşte 10 hectare). De asemenea, proiectul legislativ mai prevede ca ocuparea fondului forestier prin lucrări să se facă cu titlu gratuit dacă suprafaţa afectată este proprietate publică și la înțelegere cu proprietarul dacă este proprietate privată.
Proiectul introduce explicit posibilitatea de a distruge suprafețe din cele 24.000 hectare de păduri incluse în patrimoniul UNESCO, printr-o prevedere conform căreia “scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier național necesare realizării, dezvoltării, întreținerii și modernizării sistemelor de utilități publice este permisă inclusiv pentru suprafețe cuprinse în zona de protecție strictă, zona de protecție integrală și zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, precum și pentru suprafețele incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”.
USR atenționează că Polonia a încălcat legislația europeană privind protejarea siturilor naturale când a ordonat defrișări în pădurea Bialowieza, una dintre ultimele păduri virgine din Europa, iar în noiembrie 2017 justiția europeană a avertizat această ţară cu o penalizare de cel puțin 100.000 euro pe zi dacă nu încetează "imediat" defrişările. În urma sentinţei, ministrul mediului al Poloniei a anunţat retragerea maşinilor forestiere, dar şi continuarea "tăierilor de securitate" prin orice mijloace.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.