URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2012, 08:34

Universitatea la bani mărunţi: Ca să aibă bani de salarii, se pregăteşte să ia un credit

Universitatea la bani mărunţi: Ca să aibă bani de salarii, se pregăteşte să ia un credit SPRIJIN ÎN STUDENŢI. Deşi pare o glumă, Universitatea speră că studenţii o vor scoate din problemele financiare, chiar dacă nu de tot. Conducerea instituţiei trage nădejde că lucrurile se vor mai redresa de luna următoare, când studenţii vor începe să-şi achite taxele, ştiut fiind că nu pot intra în sesiune dacă nu sunt cu plata la zi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţia financiară a Universităţii din Oradea seamănă cu cea a unui cap de familie care plăteşte facturi, dă bani pentru şcolirea copiilor, cumpără cele necesare în casă şi, la un moment dat, se trezeşte că salariul i se reduce brusc. Colac peste pupăză, are bani daţi cu împrumut, iar datornicii întârzie să-i returneze. Aşa că se zbate să găsească soluţii pentru a evita colapsul financiar al familiei.

La fel face şi conducerea Universităţii. După ce a creditat zeci de proiecte de cercetare cu finanţare internaţională şi după ce finanţarea de la bugetul de stat i-a scăzut ca urmare a noii clasificări a universităţilor la nivel naţional, şefii instituţiei pregătesc actele pentru a accesa o linie de credit. Ca să nu ajungă în situaţia de a nu avea cu ce plăti salariile angajaţilor...

Proiecte cu probleme

Problemele financiare ale Universităţii au început să iasă la iveală în noiembrie, când membrii Comisiei de Buget-Finanţe au tras un semnal de alarmă în faţa Senatului, avertizând că sacul cu bani al instituţiei e tot mai uşor şi că trebuie luate măsuri. Însă greutăţile economice sunt mai vechi şi, asemenea unui bulgăre de zăpadă care se rostogoleşte la vale crescând în dimensiuni, s-au tot complicat.

Motivele sunt multiple. Principala cauză o reprezintă, culmea, numeroasele proiecte cu finanţare europeană, cele care ar trebui să aducă bani instituţiei, nu să o sărăcească. Zeci de cadre didactice şi cercetători derulează proiecte pe bani europeni, în principal pe programe transfrontaliere şi pentru dezvoltarea resurselor umane. Regula în cazul acestor proiecte este că beneficiarul, în cazul de faţă Universitatea, plăteşte proiectele, iar ulterior autorităţile europene care le finanţează rambursează banii. Universitatea a plătit, ştiind că aceşti bani îi vor veni înapoi, numai că socoteala de acasă s-a schimbat la târg...

02 Crina Gherlea.jpgCerc vicios

Birocraţia stufoasă care guvernează programele de acest tip, atât la nivelul autorităţilor naţionale, cât şi la cel european, face ca rambursarea banilor să întârzie mult. "Avem proiecte la care cererea de finanţare s-a depus în ianuarie 2011, dar banii n-au venit nici acum, după mai bine de un an", explică directoarea economică a Universităţii, Crina Gherlea (foto).

Instituţia are în total 12,8 milioane de lei blocaţi în proiecte cu finanţare europeană, pentru fiecare leu fiind depusă cererea de rambursare. Suma creşte lunar, căci proiectele îşi continuă mersul, însă banii tot nu vin. Iar sistarea proiectelor e imposibilă, pentru că acestea sunt vitale Universităţii.

"Dacă nu derulăm proiecte, nu mai putem fi universitate de cercetare. Dacă nu suntem universitate de cercetare, finanţarea de la bugetul de stat scade şi ea", descrie Gherlea cercul vicios, explicând că noua Lege a educaţiei a instituit finanţarea universităţilor nu în funcţie de numărul de studenţi, ci de performanţe.

Bani după performanţă

Însă, chiar şi aşa, cu statut de universitate de cercetare, instituţia primeşte tot mai puţini bani de la bugetul de stat, aceasta fiind o altă cauză a impasului financiar. După cum cere Legea educaţiei, Ministerul a ierarhizat anul trecut toate universităţile şi programele de studii din ţară, clasificarea stând la baza algoritmului de finanţare a tuturor instituţiilor de învăţământ superior. Practic, cu cât e mai sus în clasament, cu atât e mai mare şi suma pe care o primeşte un program de studii.

Majoritatea programelor Universităţii orădene s-au dovedit de categoria C, pe o scară cuprinsă între A şi E. Doar două domenii au fost cuprinse în cea mai înaltă categorie (Agronomie, Horticultură, Silvicultură, Inginerie Forestieră, respectiv Inginerie şi management) iar alte patru s-au încadrat în ultima categorie (Ştiinţe ale mediului, Zootehnie, Ştiinţe ale comunicării şi Economie). Ca efect, banii primiţi de Universitate de la bugetul de stat sunt mai puţini.

"În 2008 aveam o finanţare de 5 milioane de lei lunar. Acum am ajuns la 2,9 milioane", spune directoarea economică. Mai grav e că nici măcar nu ştie pe ce bani se bazează anul acesta instituţia. "Contractul instituţional, prin care ni se arată câţi bani vom lua, nu a fost semnat nici acum de Minister", zice Gherlea. Deşi în mod normal actul trebuia încheiat în ianuarie...

Deocamdată, preventiv

Împovărată cu cele două mari probleme, întârzierea rambursărilor de la autorităţile europene şi lipsa unor certitudini privind finanţarea de la bugetul de stat, directoarea economică a Universităţii a propus săptămâna trecută Senatului să iniţieze demersurile pentru contractarea unei linii de finanţare, adică nu un credit bancar efectiv, ci o asigurare similară descoperirii de card pentru persoanele fizice care vor să ştie că pot conta pe mai mulţi bani decât suma pe care o au în mod real.

Măsura e una preventivă. "Deocamdată, nu avem nevoie de aceşti bani. Fără finanţările de la buget, avem bani pentru încă trei luni. Dar dacă ajungem în situaţia de a nu mai avea bani pentru salarii, trebuie să avem o soluţie de rezervă", explică Gherlea. Practic, Universitatea va avea la dispoziţie o sumă de bani, dar se va atinge de ea numai dacă şi numai când va avea nevoie. "Sper, totuşi, să nu fie nevoie. Vine şi luna mai, când vor mai intra mai mulţi bani în conturi, deoarece studenţii îşi vor plăti taxele", spune directoarea.

02 Marcel Bolos_2.jpgMăsuri peste măsuri

Deşi deocamdată problema nu e acută, dacă ea nu se remediază repercusiunile pot fi grave. "Dacă noi continuăm să finanţăm proiectele europene dar nu primim nimic înapoi, falimentăm Universitatea", spune preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, Marcel Boloş (foto), precizând că problemele nu au apărut din cauza unei proaste gestionări. "Universitatea trebuie să stimuleze cercetarea prin proiecte, pentru că numai cercetarea poate duce la o ierarhizare mai bună, deci la finanţări mai mari de la buget", zice Boloş.

Deşi Senatul a luat unele măsuri menite să atenueze problema, precum angajarea în proiecte noi doar dacă acestea sunt necesare, şi plănuieşte şi altele, acelaşi for a decis să facă toate calculele pentru a afla cu exactitate suma de bani de care are nevoie Universitatea, şi care sunt demersurile necesare licitaţiei pentru deschiderea liniei de finanţare.

Pentru Universitatea orădeană e o premieră. La nivel naţional, însă, nu e o noutate. "Toate universităţile din ţară fac aceleaşi demersuri", spune Crina Gherlea. Iar faptul că a devenit un trend nu-i deloc un semn bun. Pentru că o ţară care nu mai are bani să-şi susţină educaţia nu poate fi o ţară cu perspective...


PROBLEME VECHI
Sărăcită de datoriile altora

Una dintre cauzele care au dus la sărăcirea bugetului Universităţii nici măcar n-a ţinut de ea. În 2008, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă a Oradiei, din zona Borşului, a fost "absorbită", prin lege, de către Universitate, cu tot cu datoriile pe care le avea. În acelaşi an, însă, Consiliul Local primea, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, o mare parte din terenurile staţiunii, pentru a construi un parc industrial. Terenurile au mers la oraş, dar datoriile de 2,4 milioane lei au rămas Universităţii. Instituţia s-a judecat cu Ministerul Finanţelor, a pierdut procesul, iar în final a trebuit să achite întreaga sumă. În caz contrar, n-ar mai fi putut aplica pentru proiecte europene, pentru că o obligaţie este ca aplicanţii să nu aibă datorii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
realitatea
Domeniile clasate \"bine\" din pacate nu sunt cele care aduc si bani. Degeaba ai tu un domeniu in A sau B daca are coeficient de incadrare mult mai mic decat multe din C. In alta ordine de idei, punctajul institutional nu s-a primit pt domeniile A-B ci pentru insumarea punctajelor de la C. Cerc vicios. Apoi mai ai si factorul numit nivel de salarizare care tine de numarul total de cadre / grade didactice. De ex. ai un domeniu A/B cu numar mare de personal, cativa gradati (profi!) si deja esti la un deficit enorm (un prof te costa 6000lei/luna iar un conf numai 3305lei / luna). Apoi un alt domeniu din C, cu personal mic, iese la plus! (m-am jucat un pic cu datele de la CNpFIS). CUM RAMANE CU CELE 18 POSTURI NOI DE LA MEDIU??? Cui se scot acele posturi d eConf, de exemplu d ela Medicina??? nu de alta dar dupa cum stiu nimeni nu indeplineste cerintele de la ei!! Observ ca si Bungau este cam secretoman.....
Postat 09 Aprilie 2012, 17:26 de sorbonel
nu-mi place
@medicul venerolog: nu-mi place deloc parintele(chiar mai mult de atat!)dar chiar si mie mi se pare exagerat ce ai scris; parintii oricui sunt pana la urma parinti!
Postat 06 Aprilie 2012, 11:29 de TDS
venere si madone
Pata aia de culoare alba pe care o are Parintele pe cap, este semnul distinctiv al faptului ca macar unul dintre parintii sai (ma refer la parintii biologici nu la ce spirituali) a suferit de sifilis! Controlat mai atent, pacientul prezinta in mod sigur si alte simptome care sa confirme mostenirea genetica pe care o poarta. Iata explicatia medicala stiintifica pentru deviatiile sale de comportament social.
Postat 06 Aprilie 2012, 11:23 de medicul venerolog
De unde senat?
Care senatori? Lavinica a lui mama decan Chipea? Parintele cu pata? Bobog a mica? Sau Scurila cum il alinta apropiatii? va spun eu - am dat de dracu. fa ceva parinteeee
Postat 05 Aprilie 2012, 22:28 de Care senatori?
@minune
Ptiu parinte! Si adresele de pe centura le cunosti? Te du si Sfintia Ta unde ti-a pica mai bine, numai pe noi lasa-ne. Amin
Postat 05 Aprilie 2012, 19:07 de lili
Ce-mi plaaceee ! Asmute-i, drace !
Zicea careva in primele postari ca urmasii nu sunt (in 99%) din cazuri demni de inaintasi ! Turnatorii, securistii, ,,profii'' facuti la stefan gheorghiu/ ,,universitatea'' baneasa, cu diplome echivalate din militisti in economisti, din securisti in juristi....Ce putea sa iasa de aici ?! Prapadul, cum e in intreaga tara ! p. s. Baltatului ala din poz(n)a ii dau de pomana o m*uie ! Pt. cet, pt. gaz si in general pt. ca exista !
Postat 05 Aprilie 2012, 19:05 de aiurel
la produs
Lili, nu-ti mai bate tu capul cu problemele universitatii. Dute tu la produs pe centura.
Postat 05 Aprilie 2012, 17:46 de minune
fugi ca vine Pacala
Parinte salta sacul ca se uda evanghelia! Sau altfel spus: ia-ti coada pe spate si du-te incotro vezi cu ochelaii tai de cal. Trei institutii bugetare sufera de pe urma parazitarii produse de catre acelasi individ: Universitatea, Primaria, Biserica. Pana unde mai poate merge ticalosia acestui parvenit?
Postat 05 Aprilie 2012, 16:09 de multilateralul
am dat de fund
Fundurile europene au ajuns la Ingolstadt duse pe ascuns de Liana. Responsabil pentru asta este unul singur: Cornel. Cornele adu-ne inapoi la Oradea fundurile europene pe care le-ai masluit!
Postat 05 Aprilie 2012, 15:53 de stefan
mai puneti un lemn pe foc
Georgel si-a tras duhovnic personal pentru ca are pacate multe de spalat. Asa a ajuns Popa-Sapca profesor universitar! Cu promisiunea ca il scapa de flacarile iadului pe fostul rector, care fluiera-n biserica si turna la Secu la fel de des inainte de '89. Da' cand colo lucrurile evolueaza invers: Georgel va fi gazda primitoare in Cazanul lui Scaraotzchi in care vor locui cei doi pacatosi care s-au lacomit la ochiul-dracului din fondurile europene.
Postat 05 Aprilie 2012, 15:35 de luceafar
pe cine slujesti parinte?
Si popa Tanda de aici din poza ce rol are in toate astea ca el e factorul comun pe care-l gasim si la universitate si primari si proiectele europene?
Postat 05 Aprilie 2012, 15:04 de lili
nu va mai satura pamantu'?
Adica Universitatea a acceptat sa plateasca datoria Statiunii Pomicole doar pentru a accesa proiectele europene de care s-au bucurat cativa sefi? Adica iar platesc cei multi pentru lacomia celor putini? Rusine sacalilor!
Postat 05 Aprilie 2012, 14:08 de studentul caminist
sa fim corecti
Valeu taica, nici nu s-a racit tronul dupa fundul lui Georgel si ies deja mizeriile la iveala! Da ceilalti unde ati fost frate cat s-au latit astia mai mult decat le-a fost plapuma? Si acum de ce nu-i intreaba nimeni pe noii senatori cum de nu le crapa obrazul de rusine sa aprobe plata orelor pentru Mermeze si altii care s-au imbuibat cat au putut in timp ce ceilalti colegi ai lor fac munca voluntara?
Postat 05 Aprilie 2012, 13:05 de didina
multumesc
@David: multumesc pentru raspuns! si bine le-ai spus: "vedete"
Postat 05 Aprilie 2012, 13:05 de TDS
dezinformare
Proiectele care au falimentat universitatea nu sunt cele care conteaza la ierarhizarea universitatilor ci doar la bunastarea unora. Ele nu sunt de cercetare propriuzisa ca dovada faptul ca nici nu au generat rezultate stiitifice. Cu asta ii raspund si lui TDS de ce vedetele de la economice, profesori conducator de doctorat cu mii de euro salar lunar nu au reusit sa depaseasca grupa C. Ar trebui sa se publice o situatie care sa prezinte cat din sumele europene atrase se regasesc in infrastructura universitatii (echipamente,instrumente,utilaje,reactivi) si cat in salarii si delegatii. O sa aveti o surpriza. Sau poate ca nu. Ce ar fi sa astepte ei cu salariile pana le intra banii europeni?
Postat 05 Aprilie 2012, 12:55 de David
rusine georgele
Ce fel de conducere: incapabila sau impostoare, a avut Universitatea in anul 2008 atunci cand s-a pus la punct "morisca" cu Statiunea Pomicola? Cum e posibil ca un conducator de buna credinta sa accepte ca UO sa preia datorii uriase (pasivul) de la Statiune si apoi sa cedeze imobilele (activul) gratis? Care este motivul pentru care Universitatea a functionat ca o "spalatorie de bani", ca un "off-shore" sau ca un "paradis fiscal" folosit de traficanti, iar in final a ajuns ca "scapata din mainile unor jefuitori", adica in faliment? Cine plateste pentru aceasta?
Postat 05 Aprilie 2012, 12:01 de militia UO
poftim?
se plange universitatea? ca nu au bani de salarii? dupa ce in fiecare zi, e coada la taxe, suna foarte interesant. Ei bine, acuma ca unii profesori au salarii de 2500 de euroasta e alta problema. Si cu ce scot ei ochii? ca dau bani pentru scolarizare? de unde ati mai scos si minciuna asta? 250 de lei pe luna sunt bani de scolarizare la voi? Din aia nu iti platesti nici taxa pe an...
Postat 05 Aprilie 2012, 10:39 de david
falimentul ca rezultat
"Gura nebunului, adevarul graieste!". Daca pana si "calul balan", care este un personaj cu un trecut neclar in privinta educatiei de baza, a sesizat acest lucru, atunci ce sa mai vorbim despre "managementul" fostului rector Georginel in privinta acestor proiecte menite sa umple buzunarele catorva cadre si sa indatoreze Universitatea? Urmeaza falimentul oficial al Universitatii, iar vinovatul este "turnatorul Georginel"!
Postat 05 Aprilie 2012, 10:36 de Craciun
top
exprimarea referitoare la linia de finanțare seamănă izbitor cu ceea ce spunea baselu despre împrumutul de la FMI: Vai, dar nu avem nevoie de acești bani, împrumutul e doar o centură de siguranță, are caracter preventiv! Însă eu mă mir foarte tare cum naiba facultatea de științe economice a fost încadrată la ultima categorie? doar acolo sunt cadre de top:M.I.B., D.M.Z., L.C.A., V.B., N.B.! ciudat! sau poate nu?
Postat 05 Aprilie 2012, 09:07 de TDS
Ce a venit pe p**la, pe p**la se duce !
A reusit unchiul Maghiar (tot respectul pt. domnia sa !) sa-i ia cazarmile si restul lui kiss/udmr, urmasii domniei sale le vor pierde la banci, ca niste adevarati epigoni ! Ramane cum ziceam in titlu !
Postat 05 Aprilie 2012, 09:07 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON