URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Aprilie 2015, 11:15

Unificarea, între da şi ba: Care sunt argumentele pro şi contra unirii Oradiei cu comuna Sînmartin

Unificarea, între da şi ba: Care sunt argumentele pro şi contra unirii Oradiei cu comuna Sînmartin BANII VORBESC. Primarul Ilie Bolojan garantează că unificarea va avantaja firmele din Sînmartin, care vor achita impozite mai mici decât în prezent. "Astăzi SCT Felix plăteşte 209.000 euro impozit pe an, fără să fi dat în folosinţă noul aquapark de 25 milioane euro. În Oradea ar datora un impozit de 250.000 euro pe an, cu 125.000 de euro mai puţin faţă de 375.000 euro, cât ar plăti în comună după finalizarea investiţiei", explică Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficial, e campanie electorală. De săptămâna trecută primarul Ilie Bolojan are întâlniri zilnice cu locuitorii din Oradea şi Sînmartin, pentru a-i convinge de oportunitatea unificării celor două localităţi.

"Nu avem nimic de ascuns. Oamenii trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză pe 10 mai", spune Bolojan. Asta, în vreme ce opozanţii proiectului zic că edilul orădean prezintă doar partea frumoasă a fuziunii, pentru a-i convinge mai uşor.

În premieră naţională

În februarie 2014, când primarii Ilie Bolojan şi Lucian Popuş anunţau intenţia unificării Oradiei şi Sînmartinului, ideea era surprinzătoare. Proiectul, o premieră naţională, vizează punerea în comun a atuurilor celor două localităţi în scopul unei dezvoltări coerente şi pe termen lung. Prin unificare, arătau iniţiatorii, populaţia municipiului ar creşte cu 10.363 persoane, Oradea devenind mai atractivă pentru investitori datorită forţei de muncă suplimentare, iar suprafaţa oraşului s-ar extinde cu 6.175 hectare, generând noi oportunităţi de dezvoltare economică, turistică şi imobiliară.

Consiliile Locale ale celor două localităţi au stabilit şi o strategie de unificare. Potrivit acesteia, localnicii din Sînmartin vor avea neschimbat nivelul de impozitare vreme de 10 ani, cu un termen de aliniere de încă 5 ani, toate costurile preschimbării documentelor urmând să fie suportate de bugetul local. Actuala Primărie a comunei ar rămâne punct de lucru, iar oraşul îşi asuma obligaţia să dubleze bugetul de investiţii pentru a accelera urbanizarea Sînmartinului. Ulterior, condiţiile fiscale au fost mult îndulcite prin decizia ca satele Betfia, Cihei, Cordău, Haieu şi Rontău să rămână ca atare, sate aparţinătoare oraşului, păstrându-şi nivelul fiscalităţii complet nemodificat.

Referendum virtual

Conform calendarului referendumului, campania electorală urma să fie declanşată pe 15 aprilie, iar populaţia să se prezinte la urne pe 10 mai. Pentru ca scrutinul să fie valabil, e necesar ca 49.360 de alegători din Oradea şi Sînmartin să voteze pentru unificare.

Pentru promovarea obiectivului, municipalitatea a lansat în martie portalul www.referendumoradea.ro, unde publică informaţii despre avantajele unificării, strategia de urmat şi proiectele concrete, cum ar fi conectarea comunei la reţeaua de apă şi canalizare, construirea unui aquapark sau asigurarea transportului gratuit pentru pensionarii din comună etc.

Cum orice acţiune are o reacţie pe măsură, după câteva săptămâni în spaţiul virtual a apărut pagina referendumoradea2015.wordpress.com, care pune utilitatea unificării sub semnul întrebării. Conceput de un orădean care postează sub pseudonimul "Profesorul trăsnit", acesta îşi defineşte site-ul ca unul de atitudine. "Eu nu sunt nici pro, nici contra unificării. Am lansat site-ul pentru că senzaţia mea este că se promovează doar ceea ce este convenabil pentru Oradea", spune autorul.

"Profesorul trăsnit" afirmă că municipalitatea a furat startul campaniei prin montarea prismelor publicitare cu mesajul "Spune DA la referendum!" înaintea termenului oficial de 15 aprilie şi promovează doar informaţiile care o avantajează. "Eu nu cred că nu vor creşte impozitele în Sînmartin. Poate vor rămâne la fel un an sau doi, dar 10 ani este prea mult! Apoi, nu ne garantează nimic că, deşi promite un abonament integrat de 70 lei, peste un an OTL nu înfiinţează iar abonamentele pe o linie şi oamenii vor plăti mai mult", spune acesta.

"Profesorul trăsnit" defineşte drept "mită electorală" facilităţile oferite locuitorilor comunei, spune că prin unificare aceştia vor fi mai slab reprezentaţi în Consiliul Local şi că dimensiunea unei localităţi nu are nicio legătură cu gradul ei de urbanizare şi confort.

"Nu voi vota!"

Debarcat de curând din postul călduţ de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, liderul PSD Bihor, Ioan Mang (foto), este cel mai vocal opozant al unificării. "Eu nu voi vota acest referendum pentru că este bazat pe minciună", spune Mang, afirmând că "Bolojan spune doar lucrurile frumoase şi roz".

Liderul PSD Bihor crede că dacă unificarea ar genera dezvoltare ar fi folosit-o deja şi alte oraşe. "Clujul este mare şi totuşi nu s-a lipit cu Floreşti. E chiar lipit de comună şi nici cu aceasta nu s-a unit". Mai mult, şeful PSD spune că fuziunea va afecta direct orădenii din Ioşia şi Episcopia, care nu îşi vor vedea străzile asfaltate pentru că bugetul de investiţii va fi relocat către Sînmartin, va aduce operatorii de turism din Băile Felix şi Băile 1 Mai în situaţia de a se canibaliza într-o concurenţă tot mai acerbă, iar Bolojan nu îşi va ţine promisiunea de a păstra actualul nivel de impozitare din comună. "Am vorbit la Curtea de Conturi şi consilierii locali care vor vota păstrarea impozitelor la acelaşi nivel vreme de 10 ani vor trebui să plătească diferenţa", susţine Mang.

Liderul PSD Bihor promite să prezinte în zilele următoare toate dezavantajele unificării pentru ca populaţia să voteze în cunoştinţă de cauză. Până atunci, se mulţumeşte şi să bage zâzania între primarul de Sînmartin, Lucian Popuş, edilul orădean, Ilie Bolojan, şi omul de încredere al acestuia, consilierul judeţean Florin Birta. "Dacă motivul pentru care se doreşte unificarea este atragerea de fonduri europene, locuitorii nu trebuie decât să schimbe primarul anul viitor. Nu spun să fie de la PSD, un bun candidat ar putea fi liberalul Florin Birta", aprinde pesedistul "fitilele".

Mai mare şi tare

În ciuda scepticilor, primarul Ilie Bolojan (foto) promovează fuziunea în cel puţin două întâlniri zilnice cu cetăţenii, arătând că în toate ţările civilizate zonele puternic urbanizate s-au dezvoltat mai repede. "Miza este să mărim masa economică a oraşului. Cu cât o localitate e mai mare, cu atât atrage mai multă populaţie, mai multe companii, mai multe capitaluri, firmele beneficiază de drumuri şi şcoli mai bune, apar afaceri de nişă, iar asta înseamnă dezvoltare", spune Bolojan.

În plus, prin punerea în comun a atuurilor celor două localităţi, se deschid noi oportunităţi. "Dezvoltarea turismului prin promovarea apei geotermale din Sînmartin şi a centrului istoric din Oradea ne-ar putea asigura dezvoltarea, în condiţiile în care industria nu mai poate asigura creşterile de acum 4-5 ani".

Edilul recunoaşte că investiţiile din Sînmartin se vor face cu preţul încetinirii altora, din Oradea. "Oraşul îşi va investi banii cu prioritate acolo unde generează noi resurse. Aşa am investit în parcul industrial, şi veniturile din impozitul pe venit global au crescut de la 24 milioane euro în 2012 la 28 milioane euro în 2014. Aşa vom investi şi în îmbunătăţirea condiţiilor din Băile Felix şi Băile 1 Mai şi în organizarea de evenimente care să atragă turişti. Când vor creşte încasările din impozite, vom termina şi asfaltările din Oradea", zice edilul.

Bolojan spune că primii beneficiari ai unificării vor fi firmele din Sînmartin care, pe fondul reducerii cu 33% a impozitelor, până la nivelul din Oradea, se vor dezvolta mai repede generând profituri şi noi locuri de muncă. În schimb, impozitele populaţiei vor rămâne la acelaşi nivel vreme de 10 ani. "Condiţiile în care se face fuziunea vor fi prevăzute în legea care va valida referendumul", spune edilul.

Pentru că, până la urmă, unde-i lege nu-i tocmeală. Iar aceasta e una din rarele ocazii când legea o fac chiar oamenii, din Oradea şi din Sînmartin...


"Fuziunea dintre Oradea şi Sînmartin nu ajută cu nimic dezvoltării. Cele două localităţi se pot dezvolta la fel de bine şi separat. Există Zona Metropolitană Oradea, care poate dezvolta proiectele comune"

Ioan Mang


"Dezvoltarea marilor oraşe nu mai poate fi gândită izolat. Un drum care porneşte dintr-o localitate se poate opri la graniţa cu localitatea vecină pentru că primarul de aici vrea sau, dimpotrivă, refuză ca acesta să treacă pe un anumit teren, iar sistemul de transport în comun nu se poate face integrat pentru că Primăria de aici are deja contract cu altă firmă"

Ilie Bolojan


VREM ŞI NOI
Hop şi Oşorheiul!

Indiferent că referendumul din 10 mai va fi sau nu un succes, fuziunea rămâne o temă de discuţie importantă. La nici un an de când a declinat oferta de a organiza un referendum pe tema unificării cu Oradea, conducerea Primăriei Oşorhei s-a răzgândit. "Am analizat mai bine avantajele şi am ajuns la concluzia că anul trecut ne-am pripit", spune primarul comunei, Ioan Pop (foto).

Edilul afirmă că prin alipirea la oraş, Oşorhei ar avea doar de câştigat. "Numai dacă ne gândim că, în loc să se înţepe în drumul de Cluj la postul de control din Oradea, şoseaua de centură s-ar fi legat de el la ieşirea din Oşorhei, şi deja ar fi fost un avantaj enorm. Am fi scos circulaţia din comună şi am fi câştigat terenuri pe care s-ar fi putut amenaja orice", explică Pop.

Edilul e hotărât să ceară Consiliului Local organizarea unui referendum, dacă nu în toamna acestui an, atunci în prima parte a anului viitor. "Trebuia de la bun început să facem referendum şi să lăsăm populaţia să decidă", zice primarul de Oşorhei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
??????????????
Ma intreb: de ce pe site-ul Primariei se face reclama mascata REFERENDUM-ului? Primaria este a tuturor! Si a celor pro dar si a celor contra! ???????????????????????
Postat 25 Aprilie 2015, 13:08 de TDS
@rrom fara control
S-a umplut paharul! *
Postat 23 Aprilie 2015, 22:01 de alex-sinm
o rusine pt judet - urbanism zero in felix
despre ce apa geotermala vorbim?!?!? doar stim ca rezervele au scazut atat de mult din cauza haotica de aprobari incat a secat lacul de nuferi si urmeaza altele. sau unii cred ca apa, la fel ca prostii, este omniprezenta nelimitat pentru toata tara? un motiv pentru care ar putea vota da cei din sanmartin este ca le-ar creste automat pretul la case. pana sa li se faca lor drumuri, mai trece un deceniu. ca organizare si urbanism felixul este o rusine pt tot judetul! in frunte cu arhitectul sef si presedintele cj plus udmr la un loc!
Postat 23 Aprilie 2015, 20:06 de roger
@alex-sinm
CENZURAT
Postat 23 Aprilie 2015, 19:09 de Control_Room
Mai mai control_ rom
Ai inceput cu un epitet care (probabil) te caracterizeaza. Daca ai ''neimpliniri'' legate de Horty si Orban rezolva-ti-le in particular si nu in spatiul public. Eu am pus punctual 3(trei) intrebari... Daca mai vrei dialog, hai sa fie unul civilizat-daca nu MARS!
Postat 23 Aprilie 2015, 18:46 de alex-sinm
alex-sinm
* "vizionarii" tai sunt Hitler si Stalin, l-ai "uitat" tocmai pe ungurul Horthy, unul din cei mai mari criminali din istoria umanitatii, dar l-ai pomenit pe Ceausecu. Desigur, nu l-ai amintit nici pe actualul premier ungur Viktator Orban, cel care nu vrea sa auda de drepturile omului, libertatea presei, etc.
Postat 23 Aprilie 2015, 16:46 de Control_Room
@ Valhalla-Asgard
Am scris VIZIONARI nu fascisti desCREIERATULE!!!
Postat 23 Aprilie 2015, 11:06 de alex-sinm
Logica...
Daca PSD-ul si MANG ar fi existat in perioada in care s-au unit principatele si au format Romania, cu siguranta ca s-ar fi opus proiectului de unificare din aceleasi motive pe care le invoca si in prezent. Interesele de partid ale PSD-ului si UDMR-ului sunt evidente: spuneti NU unificarii pt. ca altfel ne pierdem influenta in Oradea Mare.
Postat 23 Aprilie 2015, 10:30 de Petcu
INTREABA
@Mekla: O mai spun o dată! Du-te și întreabă-l pe Bolojan cine e TDS! Îți garantez că ȘTIE perfect! Și știe că TDS nu are nici o legătură cu PSD-ul sau cu Liviu Sabău! JUR! Întreabă-l direct și îți spune!
Postat 23 Aprilie 2015, 08:50 de TDS
Profituri mari,dezvoltare,prosperitate ,va curge miere .....
NU acestei unificari din urmatoarele considerente: Nu ati reusit sa rezolvati bransarea la reteaua de canalizare, gospodarii aflate in zona centrala a orasului, ce sa mai vorbim de zonele periferice. Nu ati reusit sa rezolvati (nici nu va interesat) deversarile ilegale de apa menajera uzata incarcata cu agenti patogeni de la toti pacientii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea direct in paraul Paris cu risc major de ai imbolnavi pe toti oradenii.Nu ati reusit sa mediati (nici nu va interesat) o despagubire justa a celor expropriati pentru proiectele care va alina paranoia.Ati initiat si accesat , impreuna cu Pasztor Sandor de la ABA Crisuri proiect cu finantare europeana,pe inundatii!!!??? Axa5POS Mediu, pentru INTUBARE a unui parau (Paris/ Pasteur) contrar vointei cetatenilor din aceasta zona, contrar Normelor,Legilor si Directivelor europrene de protectie a mediului.Ati marit taxele si impozitele pe terenuri (teren construibil !!!???)contrar Legii incadrarii functionale zonale.Piste de biciclete fara continuitate ,fara aspect si funtionalitate (vezi pistele din Amsterdam)spre nicaieri Proiecte de demolare(dezvoltare,prosperitate si progres!!!???) a Oradiei facute de diletanti in graba,fara acord de mediu,fara autorizatii,fara dezbatere publica,fara consultare publica.Opinia publica ? La vot! .. sa spuna Da.Acum va dam si Luna de pe cer...maine,om mai vedea. URA SI LA GARA,Asta e Legea ! pe care voi trebuie sa o respectati .... noi,alesii,NU. Primar de Sanmartin,nu esti in stare sa accesezi fonduri europene pentru dezvoltarea comunei?(fonduri cu accesare LEGALA). Demisia !Zona turistica in dezvoltare !!!!???? fara nuferi, maine poimaine si fara apa geotermala,Oradea cu centrul istoric demolat - buna pereche ati face. Terminatorilor !Deci,NU.
Postat 23 Aprilie 2015, 00:41 de platona
Referendum
Tds este nimeni altul decat Liviu Sabau, portavocea lui Mang, psd curului, care altceva nu fac in Oradea decat sa puna bete in roate. O idee constructiva nu au , doar ca nu e bine. Sunt cei care ne-au promis sala de sport in campanie, si asteptam aegerile urmatoare pentru inca o spaga electorala.
Postat 22 Aprilie 2015, 22:40 de Mekla
bolo hai sa ne unim in mare!
Sa ne unim cu Roma, ca de etnie roma suntem satui,Bololajan si minciunile lui bolsevice si cei toti aserviti iudeiilor sa se uneasca la puscarie.
Postat 22 Aprilie 2015, 20:09 de tzopunpecamp
NU
As crede in bunele intentii(desi M-A INSELAT IN MOD DIRECT, M-A MINTIT IN MOD DIRECT SI S-A FOLOSIT DE MINE!)ale lui Bolojan daca ar accepta si parerile contra! Pe profilul de FB al lui Ilie Gavril Bolojan AM FOST INTERZIS CU PATRU PROFILE, la fel pe Referendum Oradea+Sanmartin! Cu alte cuvinte NU MAI POT SA POSTEZ COMENTARII! Je suis Charlie doar in poze! Deci ce incredere se poate avea intr-un asemenea om care MINTE precum respira, care se foloseste de oameni pentru a-si atinge scopuri meschine(v-am spus, patania mea, Bihoreanul stie!), care promoveaza Hotarari de Consiliu Local intemeiate pe falsuri in conditiile in care cunostea ca este vorba de falsuri(Bihoreanul stie!). Si cum PNL(prin vechii PDL-isti)ne-a invatat BOICOT-ul, SPUN HOTARAT:NU! Nu ma prezint la Referendum pentru a nu se realiza cvorum-ul(desi in noile conditii este destul de usor de indeplinit!)
Postat 22 Aprilie 2015, 18:50 de TDS
@alex-sinm
In felul tau ne-ai aratat clar cam cine esti si ce ai in creierul ala mic si imbacsit. Ceausescu a fost fascist ? Bineinteles ca nu ai scos un cuvant despre ungurul fascist Horthy, criminal de razboi, autor de genocide. Nu l-ai amintit nici pe actualul premier ungur, revizionistul V. Orban, un antidemocrat dovedit.
Postat 22 Aprilie 2015, 17:41 de Valhalla-Asgard
pt ardelean
Vorbesti despre " progres , bunastare ,dezvoltare" parca esri la o plenara a pcr. Despre ipocrizia de a taia facilitatile pensionarilor la strandul iosia ca mai apoi sa ii anunti ca vor calatori gratis spre Felix. CE SA FACA ACOLO???????????? sa se uite prin gard la cei din incinta strandului?Stii de cate ori s au marit impozitul pe teren in Oradea?????? Iar la cei din beverly hills le pastrezi impozitul timp de 10 ani? Pt ca apoi" Edilul recunoaşte că investiţiile din Sînmartin se vor face cu preţul încetinirii altora, din Oradea" .Deci eu platesc impozit ca sa beneficieze de investitii " saracii din beverly hills"????????? asa ca lasa lingusala fata Vizionarul Bolojan
Postat 22 Aprilie 2015, 17:21 de unomsimplu
Nici măcar 1 studiu
Primăria Oradea cu Primarul Bolojan și Viceprimarul Mălan au avut 1 an de zile la dispoziție ca să pregătească fuziunea dintre Oradea și Sînmartin. Nici măcar 1 studiu de impact nu am văzut. Ori îl au și nu îl țin secret, ori nu îl au și au ieșit în piață să promoveze bla bla-uri.
Postat 22 Aprilie 2015, 14:25 de anghel
de neinteles
Inteleg ca UDMR-ul se opune desi asa cum vin romani intr-un oras pot sa vina si maghiari din Ungaria. Ce nu inteleg e opozitia PSD-ului. In toate orasele din Ardeal parca e pus doar pe sabotat.
Postat 22 Aprilie 2015, 13:07 de Iulian_Kaiel
Pt. unii contestatari..
Mereu in trecut si nu doar la noi, pasii spre un progres ,o bunastare ,dezvoltare si multe altele au avut mereu opozanti,ceea ce nu e rau,doar ca acestea sa fie constructive si nu distructive ori oprelisti din marunte interese locale.Sunt multi care doar in vorbe sunt buni,iar faptele lor sunt prea putine,nu mai zic ca multi nu sunt in stare sa fie administratori de bloc,apoi sa ai in "carca"responsabilitatea unor sute de mii de oameni,de dezvoltarea zonei si a bunastari ei..si multe altele.
Postat 22 Aprilie 2015, 13:01 de ardelean
Pt ardelean
A fi vizionar nu inseamna ca merita felicitari...In felul lor si Lenin si Hitler si Ceausescu au fost niste vizionari...
Postat 22 Aprilie 2015, 12:39 de alex-sinm
Vizionari..Felicitari !
Felicitari ambilor primari Ilie Bolojan şi Lucian Popuş ptr.viziunea lor in viitor a localitatilor pastorite si pun mai presus de stagnarea prezentului ori a inaintarii cu pasi mici un salt spre o mai buna administrare si prosperitate a zonei.Restul sunt doar vorbe goale si invidii marunte ale politicienilor de meserie ce nu se ridica la nivelul oamenilor politici si de stat de care ducem atat de mult lipsa in prezent.
Postat 22 Aprilie 2015, 12:24 de ardelean
@Minciunile D-lui Mang
Dl. Mang da drept exemplul lui definitoriu Clujul si Florestiul fara a fi in cunostinta de cauza. Clujul ar vrea sa se uneasc cu Florestiul, ca doar cei din Floresti sunt de multe ori mai clujeni decat clujenii in activitatile si interesele lor de zi cu zi. PROBLEMA E ca primarul Florestiului nu vrea si nici nu va vrea sa auda niciodata de asa ceva. Acolo sunt interese mari si bani mari si el nu isi risca scaunul caldut si bine plasat ca sa isi dea acareturile catre Cluj. Au fost numeroase scandaluri pe diverse teme: transportul in zona metropolitana, taximetria, legaturile rutiere, constructii etc. NU MAI MINTITI D-Le MANG. Exemple: http://jurnaluldenordvest.ro/cluj-razboi-in-primaria-floresti/ SAU http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/taximetristii-cad-primii-in-razboiul-dintre-cluj-si-floresti--106987.html SAU http://transilvaniareporter.ro/cluj/episod-nou-in-razboiul-transportului-metropolitan-fany-acuza-ctp-de-concurenta-neloiala/ ETC
Postat 22 Aprilie 2015, 12:03 de OradeaCivitas
oare
1.Adica 49359 oradeni + popus=49.360 voturi necesare validarii referendumului? 2.Cati, cine si de unde vor fi observatorii (la vot si mai ales la numararea voturilor)? 3.Contestatiile (eventuale) le vor 'solutiona' bolo,popus si 'comisiile' numite de ei (sic)?
Postat 22 Aprilie 2015, 11:51 de alex-sinm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON