URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2019, 13:00

Un profesor de la Oxford Brookes University îşi lansează la Oradea volumul "Istorie şi rasism"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University din Anglia, îşi lansează sâmbătă la Oradea volumul despre "Istorie şi rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump".

Lansarea de carte, programată pentru ora 10 în sala mare a Primăriei, va fi moderată de universitarul orădean Mihai Maci. Intrarea este liberă.

"Fetiş într-o vreme, tabu într-alta, conceptul de rasă marchează – mai mult decât oricare altul – joncţiunea dintre disciplinele ştiinţifice şi cele umane. Tocmai de aceea, istoria conceptului de rasă este deopotrivă o arheologie a imaginarului ştiinţific şi o incursiune ştiinţifică în imaginarul comun, aşa cum îl sedimentează tradiţia culturală", a afirmat universitarul orădean Mihai Maci în recenzia făcută volumului.

Potrivit acestuia, demersul istoricului Turda nu doar că lămureşte unele aspecte ale trecutului, dar şi oferă perspective reale de înţelegere a prezentului.

"Un asemenea exerciţiu ne permite să focalizăm lucid şi atent câteva din marile probleme ale prezentului. Imigraţia – ce readuce în atenţie tema străinului (şi problematizarea identitară) –, pe de o parte, biotehnologiile şi Inteligenţa Artificială – care ne trimit la meditaţia asupra ireductibilului uman –, pe de alta, sunt doar orizontul cel mai vizibil al actualizării dezbaterilor pe care le-a cunoscut istoria conceptului de rasă", a scris Maci.

Istoricul Marius Turda se află până pe 24 noiembrie într-un periplu prin ţară pentru a-şi lansa volumul în Cluj, Iaşi, Timişoara, Oradea şi Bucureşti.

Profesorul a studiat istoria la Universitatea Bucureşti, la Central European University Budapesta (CEU) şi Universitatea Oxford Brookes.

Istoricul este acum profesor la Oxford Brookes, director al Centrului de Istorie a Medicinei şi director fondator al Institutului Cantemir în cadrul prestigioasei Universităţi Oxford.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Poate că nu-i băgat în seamă, dar nu se baga in seama ca tine.
Postat 09 Noiembrie 2019, 01:14 de Sandu1206
Eu nu i-aș mult credit acestui profesor care e un anonim la Oxford !?!
La câte întâlniri cu grupuri de români, aflați la conferințe și/specializări la Brookes, s-a dus !?! Eu nu știu de niciuna, chiar și când aceste grupuri (10-15 persoane) erau însoțiți de un consul al României !?! Și nu erau fitecine, vizitatorii ... primari de orașe, președinți de consilii județene, etc, etc, invitați fiind de Primăria Londrei !?! Așa că, pe tipul ăsta nu-l bagă nimeni în seamă prin Oxford, mai ales că Oxford Brookes nu e același lucru cu Oxford University, numele fiind așa pentruvcă acoli își are sediul, alături de alte vreo 30 de universități similare cu ale noastre din Salonta, Marghita sau Beiuș !?!
Postat 08 Noiembrie 2019, 13:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON