URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2012, 13:49

Un pod prea îndepărtat: Italienii vor termina Podul Macio cu o întârziere de un an

Un pod prea îndepărtat: Italienii vor termina Podul Macio cu o întârziere de un an LUCRĂM! Deşi pe aici trebuiau să circule deja de jumătate de an maşini şi pietoni, podul Macio este încă în lucru. "Lucrarea va fi terminată în cursul lunii august", spune Ştefan Roşca, inginer şef la Construcţii Bihor, firma care execută lucrarea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înţelegerea a fost simplă ca schimbul de timbre între copii. Primăria punea la dispoziţia firmei italiene Macio un teren în strada Făcliei, iar la schimb investitorul dădea oraşului un pod peste Crişul Repede în zona străzii Dragoş Vodă.

Problema este însă că podul, care conform înţelegerii trebuia terminat încă din noiembrie 2011, este în lucru şi acum. Iar municipalitatea se fereşte ca de foc să rupă contractul, de teamă că va ajunge să termine construcţia din banii orădenilor...

Teren contra pod

Contractul din 2009 părea mană cerească. Macio, o companie cu capital italian, cerea municipalităţii să îi concesioneze pe 15 ani o suprafaţă de 6.951 metri pătraţi din zona străzii Făcliei ca să se poată întinde pe terenurile învecinate, pe care le deţine ca proprietar, cu construcţia unui hotel cu 8 etaje şi amenajarea unei baze de agrement. Investitorul se obliga să construiască la schimb un pod peste Crişul Repede, care să lege strada Dragoş Vodă de zonele rezidenţiale de pe deal şi, mai departe, cartierele Rogerius, Oncea şi Episcopia, fluidizând astfel circulaţia în centrul oraşului. Noul pod a fost proiectat pe două benzi, de 7,8 metri fiecare, cu trotuare de 1,5 metri pe ambele părţi.

Înţelegerea, reciproc avantajoasă, s-a încurcat la execuţie. Din construcţia ce trebuia finalizată în noiembrie anul trecut există deocamdată doar stâlpii de susţinere şi tablierul metalic adăpostit în zona fostului Silvaş, pe malul drept al Crişului.

Păsuiţi pentru august

În ciuda întârzierii, constructorul e optimist. "Ce a fost greu a trecut. Acum sudăm tablierul, iar la mijlocul lunii viitoare podul ar putea fi deja pe poziţie. Facem tot posibilul ca la sfârşitul lui august să fie gata", spune Ştefan Roşca, inginer şef la Construcţii Bihor.

Firma a câştigat execuţia lucrării pentru 8,4 milioane de lei, sumă la care se adaugă alte 2 milioane din fondurile municipalităţii pentru amenajarea rampelor de acces din şi spre zonele vecine, precum şi a viitoarei giraţii din strada Dragoş Vodă.

Constructorul spune că lucrarea s-a lungit din motive obiective. "Prima oară termenul a fost decalat pentru refacerea proiectării, după care, când să ne apucăm de lucru, a venit iarna. Or, aici este vorba de suduri speciale care nu se pot face oricând", spune Roşca.

Cu pilonii la "plimbare"

Culmea, investitorul se consideră, la rândul său, nevinovat. Florian Bottyan, reprezentantul Macio, spune că întârzierea n-ar fi intervenit dacă reprezentanţii Apelor Române şi ai Inspectoratului în Construcţii n-ar fi modificat proiectul aprobat iniţial. "La vizita în teren, înainte de a turna pilonii, inspectorii din Cluj ne-au pus să mutăm picioarele podului cu 20 de centimetri, pentru că nu ştiu cum lovea apa în ele. A fost de ajuns ca să dea toată proiectarea peste cap", explică Bottyan.

Pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, investitorul s-a mai trezit şi cu conturile blocate. Administraţia Imobiliară Oradea a apelat la această metodă extremă ca să se asigure că va recupera de la firmă cei 148.584 lei reprezentând redevenţa pentru terenul concesionat, plus penalităţile. "Vom plăti! Acum ne concentrăm însă eforturile financiare pentru finalizarea podului, lucru în avantajul ambelor părţi", spune Bottyan.

Păsuiţi de nevoie

Deşi municipalitatea putea rezilia contractul cu investitorul încă din iarnă, pentru că nu şi-a respectat partea lui din înţelegere, primarul Ilie Bolojan nu se gândeşte la această variantă. "Mai bine amânăm finalizarea lucrării cu jumătate de an decât să intrăm cu investitorul într-un război care oricum nu rezolvă nimic. Acum primim un pod pe gratis, dar dacă rupem înţelegerea va trebui să-l terminăm noi din banii orădenilor".

Edilul spune că municipalitatea va trebui să sprijine investitorul prin toate mijloacele legale. Iar dacă nu poate să-l ajute, măcar să nu-l încurce. Pentru că acesta nu va duce podul acasă, ci îl lasă oraşului...


HOTEL CU SPA
Ancorat de Nymphaea

În doar câţiva ani, zona din vecinătatea podului Macio se va schimba radical. Investitorul italian va construi aici, cu fonduri proprii şi confinanţare din fonduri UE, un hotel cu 8 etaje, un centru de afaceri regional şi o zonă de agrement care va cuprinde de la un centru SPA până la terenuri de sport şi de plajă pe malul Crişului. Investiţia totală este estimată la peste 8 milioane de euro. "Următorul obiectiv turistic din zonă, după Băile Felix, Cetate şi centrul istoric, va fi Centrul Nymphaea, pe care Primăria îl va construi pe amplasamentul Ştrandului Municipal. Proiectul nostru este parte integrată şi chiar dă valoare acestui proiect prin facilităţile pe care le oferă", spune Florian Bottyan, reprezentantul firmei Macio.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
MINCIUNA
Bolojan , cel mai fara pereche hot din bihor , de fapt sunt 2 variante , ori hot , ori prost , cu cine se inhama el , cu macio, un bufon de Alecsandri care bate cluburile si se da mare investitor , verificati un pic firma asta si veti vedea procesele care i-au fost intentate din toate partile , asta a facut ce a vrut el in oradea ,a furat de la cine a apucat iar acum se crede mare dezvoltator . Amar pe capul tau Bolojane , mare asociat privat ti-ai gasit :)))
Postat 06 Iunie 2012, 18:09 de ORADEAN3
NU,nu e bine!
La acest nivel intelegerile se parafeaza prin contracte,care trebuie sa prevada si penalizari.Indiferent de cat de bune sunt intentiile initiale.Prea multe justificari(parca in toate contractele primariei).Sunt convins ca vina este ....a unui simplu functionar.
Postat 06 Iunie 2012, 07:33 de Corina
nu e pacat???
Amintiri din zona silvas...nu mai am amintiri cand vad ca s-a distrus tot...Traiasca betonul si asfaltul...made in USL...[canalul Crisul Repede]
Postat 05 Iunie 2012, 23:54 de oradean adevarat
MAI PUTETI SA O LUATI DE LA BOLOJAN?
MINCIUNI MINCIUNI MINCIU
Postat 05 Iunie 2012, 23:35 de DINU
credulii
un an ii verdictul inaintea alegerilor, acesta prelunginduse pana la alegerile de peste 4 ani cand va fi cu adevarat gata
Postat 05 Iunie 2012, 23:22 de haias
E bine
Zona Silvas e foarte frumoasa. Podul e binevenit acolo, doar sa-l faca odata! Iar pe malul Crisului, inspre iesirea din oras, de la hotelul care a acum acolo, s-ar putea amenaja o zona de agrement extraordinara. Un parc..cu locuri de facut gratare...ar fi superb pentru asa ceva! Acum e prea salbatica zona...prea multe denivelari...buruieni...
Postat 05 Iunie 2012, 15:07 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON