URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2013, 12:09

Un orădean a adus României un premiu la Cannes: "Lăzăristul" Tudor Jurgiu, locul III, la secţiunea Cinéfondation

Scurtmetrajul "În acvariu", având scenariul şi regia lui Tudor Cristian Jurgiu, a fost distins, vineri, de juriul prezidat de australianca Jane Campion, cu premiul al treilea, la secţiunea Cinéfondation, de la Cannes, la egalitate cu slovacul Matus Vizar.

Potrivit Agerpress, "În acvariu" porneşte de la mai multe întâmplări reale şi urmăreşte un cuplu care trece prin diferite faze. Filmul a fost produs de UNATC şi îi are în distribuţie pe Maria Mitu şi Ionuţ Vişan. Ironia face că anterior filmul fusese respins la alte festivaluri de acest gen.

Într-o declaraţie pentru HotNews.ro, Tudor s-a arătat optimist înainte de a pleca în "capitala filmului". "Cannes e o ştampilă care o să crească numărul de spectatori ai filmului. Probabil că o să fie şi mai uşor să fie acceptat şi în alte festivaluri mai mici. O să fie proiectat şi la TIFF oricum, ceea ce mă bucură. Pentru mine, personal, poate că o să fie mai uşor să obţin o finanţare pentru un alt proiect. În rest, e o bucurie pe care o să o împărtăşesc cu echipa mea acolo", a spus el.

În vârstă de 28 de ani, născut la Mediaş, Tudor a urmat şcoala la Oradea, unde a terminat filologia la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, şi încă din liceu era un pasionat de teatru şi cinematografie. În 2005 el a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Capitală, unde îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. Regizorul a devenit cunoscut şi pentru scurtmetrajul "Nunta lui Oli", inspirată din experienţa de viaţă a unui coleg de liceu, în 2009.

Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi a fost creată în 1998 de preşedintele festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. Juriul acestei ediţii a fost prezidat de Jane Campion şi compus din Maji-da Abdi, Nicoletta Braschi, Nandita Das şi Semih Kaplanoglu. În acest an, la Cinéfondation s-au înscris 1550 de filme reprezentând 277 de şcoli de film din întreaga lume.

La aceeaşi secţiune de la Cannes, premiul I a fost acordat scurtmetrajului Needle (Acul), o ficţiune de 21 de minute în care o adolescentă îşi face găuri în urechi în timp de părinţii ei se ceartă. Filmul este realizat de Anahita Ghazvinizadeh, o studentă de origine iraniană la Institutul de Arte din Chicago. Premiul II i-a fost acordat belgiencei Sarah Hirtt pentru scurtmetrajul En attendant le degel (În aşteptarea dezgheţului).

Pe de altă parte, Tudor a terminat în acest an şi lungmetrajul său de debut, "Câinele japonez", în legătură cu care a spus, tot pentru HotNews, că trebuie să se decidă la ce festival îi va organiza premiera.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Anterior, intelegi?
Ironia face că anterior filmul fusese respins anterior la alte festivaluri de acest gen. Repetitio est mater studiorum. Ia mai repeta si tu un an la jurnalism.
Postat 26 Mai 2013, 12:34 de Anterior Popescu
extraordinar si nepremiat nu mai era FILM !!
Ce a adus ROMANIEI ? nu se satura romanul sa nu fie apreciat international, sa si tradeze TARA :)))), FELICITARI ! AVEM o gramada de MEDICI platiti din banul public si acum SERVESC STRAINI< tot asa ROMANIA INAINTE , bravooos ! SA nu lesinati de cata XXXXX duhnesc in multi :)))) ca nu vine SMURDUL, nu au fonduri !
Postat 26 Mai 2013, 12:25 de wwwwoooww
De aici se poate discuta ce aduce nou un orădean al zilelor noastre !?!
...
Postat 26 Mai 2013, 12:17 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON