URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2022, 10:54

Un nou transport umanitar cu bunuri donate de bihoreni pentru Ucraina a pornit din Oradea spre Halmeu. Destinația – regiunea Transcarpatia (FOTO)

Un nou transport umanitar cu bunuri donate de bihoreni pentru Ucraina a pornit din Oradea spre Halmeu. Destinația – regiunea Transcarpatia (FOTO) foto Prefectura Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă un camion cu produse destinate ajutorării cetățenilor Ucrainei a pornit din Oradea, vineri dimineață, urmând ca bunurile, alimente și îmbrăcăminte, să fie distribuite în regiunea Transcarpatia.

Potrivit unei informări a Prefecturii Bihor, noul transport conține alimente neperisabile și îmbrăcăminte colectate de 12 primării de la bihoreni, în urma unui apel pentru sprijinirea cetățenilor ucraineni lansat de prefectul Dumitru Țiplea.

„Demersul umanitar a fost operaționalizat în șase zile de la solicitarea președintelui Administrației de Stat a regiunii Transcarpatia, Oleksandr Bilak, transmisă Instituției Prefectului Județul Bihor de către consulul României din Solotvino - Ucraina, Florin Pârvu”, se precizează în comunicatul dat publicității de Prefectura Bihor vineri dimineață.

Conform acestuia, bunurile donate au fost centralizate și aduse din cele 12 unități administrativ-teritoriale de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana, iar la depozitul central din Oradea (aflat pe strada Evreilor Deportați) au fost sortate și împachetate de pompierii militari înainte de încărcare.

Alimentele neperisabile și îmbrăcămintea au fost donate de cetățeni din Aștileu, Biharia, Bratca, Curățele, Husasău de Tinca, Pietroasa, Răbăgani, Salonta, Sâmbăta, Sântandrei, Ștei și Tileagd.

Transportul pe ruta Oradea - Halmeu este asigurat gratuit de firma Aurel & Dorina Trans SRL și va fi însoțit de reprezentanți ai Prefecturii. La Halmeu, bunurile vor fi preluate de autoritățile ucrainene pentru a fi distribuite în regiunea Transcarpatia și în alte regiuni ale Ucrainei, în funcție de urgența nevoilor acestora. Regiunea Transcapatia are o frontieră de 200 km cu țara noastră, reprezentând în fapt o mare parte din granița de nord a României cu Ucraina.

„Trebuie să mulțumesc bihorenilor pentru generozitate și primăriilor de la nivelul județului pentru implicare, datorită lor am reușit ca în șase zile să răspundem pozitiv la solicitarea domnului consul al României din Solotvino. Felicit ISU Crișana pentru dedicarea cu care își face datoria, cu atât mai mult cu cât astăzi pompierii sunt voluntari în afara orelor de program“ a transmis prefectul Dumitru Țiplea.

De la începutul agresiunii ruse în Ucraina, în urma apelului prefectului, ISU Crișana a colectat de la primăriile din Bihor aproximativ 50 de tone de bunuri donate de cetățeni.

Persoanele care doresc să ofere sprijin pot apela în continuare la primăriile pe raza cărora au domiciliul sau la unul dintre cele patru numere de telefon ale Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bihor:  0259.412.129; 0259.467.909; 0734.223127 și 0734.223.125.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON