URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2022, 13:32

Un nou transport cu 60 tone de ajutoare din Bihor a ajuns în Ucraina. Şoferi au fost edilii din Sâniob, Săcueni, Curtuişeni şi Valea lui Mihai (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 60 de tone de ajutoare umanitare donate de comunităţile maghiare din Bihor au ajuns în Ucraina cu maşini conduse de edilii din Sâniob, Săcueni, Curtuişeni şi Valea lui Mihai.

„Îmi este foarte greu să vorbesc despre ce am văzut acolo. În Visk sunt 6000 de refugiaţi, cazaţi pe unde s-a putut, mamele şi copiii în clădirea unui fost spital, extrem de degradat. Oamenii au fugit din calea războiului doar cu ce au avut pe ei. Localnicii sunt depăşiţi de situaţie, magazinele sunt goale”, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă organizată la sediul UDMR, primarul comunei Sâniob, Zatykó Jácint, desemnat să coordoneze acţiunile umanitare desfăşurate în comunităţile maghiare pentru sprijinirea victimelor războiului din Ucraina.

Donaţiile - îmbrăcăminte, alimente neperisabile, paturi, generatoare electrice și medicamente - sunt din partea comunităţilor din Sâniob, Curtuişeni şi Valea lui Mihai, Petreu, Sălacea, Abrămuţ şi Săcueni, toate fiind descărcate la sediile Primăriilor din Visk şi Aknaszlatina, la parohiile ortodoxe, greco-catolice, catolice şi reformate.

„Birocraţia la frontiera ucraineană este foarte mare. Se verifică tot, se desfac pachetele, am stat 3 ore în  vamă. Suntem bucuroşi că am reuşit să ajutăm la faţa locului, numărul persoanelor care fug din calea luptelor şi se refugiază în această parte a Ucrainei creşte constant”, a spus primarul, vizibil afectat de cele văzute în ţara vecină.

Zatykó Jácint, primar Sâniob„Noi am fost de 4 ori până acum, în perioada 11-14 martie, cu donaţii strânse de maghiarii din Bihor şi surorile franciscane de Mallesdorf. Prima dată au fost în jur de 2.000 de refugiaţi, acum, ultima oară, erau deja 6.000 de persoane. Asta într-o localitate precum comuna Visk, cu o populație de 16.000 de oameni. Am fost primii care au dus ajutoare în aceste comunități”, declară Zatykó.

Toate transporturile de ajutoare făcute în această perioadă s-au făcut cu maşini conduse de edilii localităţilor maghiare din judeţ: primarul comunei Sântion, Zatykó Jácint, primarul din Curtuişeni, Nagy István, cel din Săcueni, Béres Csaba, viceprimarul comunei Valea lui Mihai, Karsai Attila, primarul comunei Biharia, Szilágyi Zoltán şi primarul din Sălard, Nagy Miklós. 

Președintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön, a declarat că acţiunile umanitare vor continua în toate comunităţile maghiare din judeţ.

„Este vorba de oameni care au ales să nu își părăsească țara, iar presiunea pe autoritățile locale din aceste localităţi de graniţă este din ce în ce mai mare. La un moment dat, ne-au rugat să le ducem veselă, oale mari, ca să le poată găti refugiaţilor, au nevoie de alimente, medicamente. Lucrurile care se întâmplă acolo trebuie privite cu foarte multă empatie, iar comunitatea noastră a arătat foarte mult altruism față de cei de acolo”, a spus Szabó.

Acesta a mai arătat că, în zilele următoare, alte trei camioane cu ajutoare umanitare vor pleca spre Ucraina.  

Primarul din Sâniob, Zatykó Jácint, a realizat şi un mini-reportaj cu unul dintre transporturile făcute, surprinzând situaţia grea în care trăiesc miile de refugiaţi din localităţile de graniţă din Ucraina. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON