URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2023, 14:31

Un istoric din Oradea își prezintă cercetarea despre Școala Română de la Roma

Un istoric din Oradea își prezintă cercetarea despre Școala Română de la Roma Cartea care va fi prezentată luni este, de fapt, lucrarea de doctorat a istoricului Constantin Demeter (în fotografie, în dreapta, alături de coordonatorul său de doctorat, regretatul profesor Sever Dumitrașcu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Memorial Aurel Lazăr din Oradea va găzdui pe 24 aprilie un nou eveniment din seria „Cartea lunii”, în cadrul căruia sunt prezentate volume scrise de autori locali. De data aceasta, istoricul Constantin Liviu Demeter își va prezenta lucrarea „Evoluția Școlii Române de la Roma în timpul directorului Vasile Pârvan”.

„Povestea Școlii Române de la Roma a început în anul 1922 ca o viziune îndrăzneață a două instituții de la București: Academia Română, prin academicianul și arheologul Vasile Pârvan, împreună cu susținătorul său financiar, Banca Națională a României, prin Guvernatorul și mecena Mihail Oromolu. Aceste instituții și-au imaginat un somptuos edificiu ridicat în centrul Romei, cu funcția de internat pentru tinerii români sosiți în capitala italiană la studii postuniversitare. Instituția s-a numit Școala Română de la Roma și a devenit rapid un simbol al prosperității științifice în domeniile Arheologie, Istoria Artei, Istorie, Filologie și alte direcții de cercetare în domeniul științelor umaniste”, se arată într-un comunicat al Muzeului Țării Crișurilor.

Prin construcția palatului Școlii Române de la Roma între anii 1927-1933, pe cheltuiala Băncii Naționale a României, instituția bancară a devenit unul dintre principalii promotori ai tinerilor care s-au specializat în străinătate în perioada interbelică, investind în visurile tinerilor pentru un viitor mai bun, stimulând cercetarea științifică și jucând un rol esențial în viața culturală a țării.

Vasile Pârvan, academician, întemeietorul arheologiei moderne din România, a fost cel care a coordonat buna funcționare a Școlii Române de la Roma, de la înființare până la decesul său prematur.

„Contribuția sa ni se arată în volumul istoricului Constantin Liviu Demeter, publicat la Editura Universității din Oradea, 2022, și care va fi prezentat luni, 24 aprilie, la ora 18, la sediul Muzeului Memorial „Aurel Lazăr” din Oradea”, a mai transmis MȚC.

Evenimentul va fi moderat de profesorul universitar Sorin Șipoș, director al Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, iar invitați vor fi profesorul Mihai Drecin de la Universitatea din Oradea și istoricul Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Intrarea la eveniment este liberă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect domnului profesor!
Foarte interesant, indedit.
Postat 18 Aprilie 2023, 16:06 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON