URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2019, 16:10

Un deţinut cere daune de 12 milioane lei de la Judecătoria Oradea, pe motiv că a fost judecat cu "rea credinţă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un deținut din Penitenciarul Oradea a deschis un proces civil la Tribunalul Alba şi solicită daune de 12 milioane lei de la completul Judecătoriei orădene, care i-a menţinut "cu rea credinţă" sancţiunea dispusă de gardieni pe numele lui pentru că şi-a vandalizat celula.

Deţinutul, pe numele său Ibram Manet, a fost încarcerat în Penitenciarul din Oradea în 2015, după ce a fost condamnat definitiv pentru tâlhărie şi furt calificat în stare de recidivă. În vară, bărbatul, care îşi ispăşea pedeapsa în regim închis, a fost plasat 10 zile la izolator şi mutat, apoi, pe secţia de maximă siguranță, după ce, într-un acces de furie, şi-a dislocat scaunul metalic din celulă, cu care apoi a izbit uşa camerei și grilajul de protecție al acesteia, până când l-a distrus.  

De la Alba la Oradea

Nemulţumit de pedeapsă, Ibram Manet a contestat-o în instanţă, însă plângerea i-a fost respinsă, pe 14 noiembrie, de Judecătoria Oradea. Urmarea? Bărbatul a deschis procese atât împotriva Penitenciarului Oradea, de la care a cerut daune de 15 milioane lei, cât şi împotriva Judecătoriei, de la care a solicitat despăgubiri de 12 milioane lei.

Ambele acţiuni, pe care le-a intitulat "Memoriu - Sesizare", au fost înaintate Tribunalului Alba, însă instanţa a decis să decline competenţa Tribunalului Bihor. „Reclamantul a chemat în judecată pârâta, solicitând ca, prin hotărâre judecătorească, să se dispună obligarea pârâtei la plata sumei de 12 milioane RON, reprezentând daune morale”, se explică în hotărârea instanței prin care dosarul a fost trimis la Oradea, unde urmează să i se stabilească termen de judecată.  

Între timp, însă, procesul de pretenţii pornit de Ibram împotriva Penitenciarului Oradea a fost soluţionat, fiind respins. 

Protestatar cu repetiţie

De-a lungul anilor, Ibram Manet a fost de mai multe ori în atenţia opiniei publice pentru forme extreme de protest, sub diverse pretexte. În septembrie 2013, în timp ce era închis la Penitenciarul Giurgiu pentru furt şi participa la un alt proces de-al său la Judecătoria Sectorului 4, bărbatul a spart cu pumnul fereastra aflată lângă boxa acuzaţilor şi a luat două cioburi, ameninţând că îşi taie gâtul, reclamând că e discriminat în unitatea de deţinere pentru că ar fi homosexual.

Deţinutul a renunţat la protest după circa două ore, fiind imobilizat de jandarmi. În noiembrie 2009, însă, a fost protagonistul unui scandal similar la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pe 4 octombrie 2006, individul s-a urcat pe acoperişul Penitenciarului Oradea şi a ameninţat că se va arunca de pe clădire (foto). La vremea respectivă, bărbatul era încarcerat de aproximativ 5 ani, executând o condamnare de 8 ani pentru tâlhărie şi furt calificat, şi susţinea că ar fi fost abuzat de gardieni care l-ar fi bătut şi legat cu lanţuri de patul din celulă.

Ibram Manet a cerut doi asistenţi sociali şi un echipaj medical, motivând că suferă de epilepsie, iar apoi să discute cu procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Şerban Blaj, însă în momentul în care a apărut magistratul, a refuzat dialogul, motivând că "Blaj este corupt".

Deţinutul a fost convins în final să coboare de pe acoperiş după aproximativ o oră, de preotul penitenciarului, fiind preluat de gardieni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
SPITAL
omul se pare ca e nebun deci locul lui e intr-un spital de specialitate unde au cu ce sa-l linistesca.
Postat 24 Decembrie 2019, 21:23 de DaNu
Tâlhărie și furt calificat în stare de recidivă
Aemenea specimene merită izolare, apă și pâine mucegăită, pentru a le da motive să nu se mai întoarcă la pușcărie. La condițiile actuale, de hotel de 3*, ți se pare și anapoda să fii ținut zece zile la izolator fiindcă ai distrus bunuri ce nu-ți aparțin. Nu mică mi-ar fi mirarea să și câștige daune pentru condițiile de cazare, întrucât U.E. se îngrjește mai mult de respectarea drepturilor infractorilor decât de cea a oamenilor de bună-credință
Postat 23 Decembrie 2019, 16:39 de bde
Talharie si furt calificat
Infractori cu tupeu.
Postat 23 Decembrie 2019, 16:18 de 232
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON