URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2017, 11:35

Ieftiniţi încălzirea! Noul CET aduce bani grei oraşului, dar primarul Bolojan nu măreşte subvenţia

Ieftiniţi încălzirea! Noul CET aduce bani grei oraşului, dar primarul Bolojan nu măreşte subvenţia CE(T) BOGAT! Adevărată maşină de făcut bani, noul CET pe gaz produce aproximativ 400.000 lei/zi doar din vânzarea energiei electrice produse în cogenerare, pe lângă energia termică. "Dacă tot câştigă atâţia bani, Termoficare ar trebui să ieftinească gigacaloria. Oamenii au ajuns la limita suportabilităţii", cere preşedintele unei asociaţii de proprietari din Rogerius, Ioan Horvat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rentabilitatea noului CET pe gaz depăşeşte cele mai optimiste previziuni. Scumpirea curentului şi creşterea consumului, pe fondul celei mai grele ierni din ultimul deceniu, au crescut exponenţial încasările Termoficare.

Conform previziunilor, societatea va încasa până la sfârşitul anului 19 milioane euro numai din vânzarea energiei electrice pe care o produce în cogenerare, alături de cea termică. În ciuda acestui fapt, conducerea municipalităţii exclude, totuşi, ieftinirea gigacaloriei furnizate orădenilor sufocaţi de facturile de încălzire. "Profitul va fi reinvestit în reabilitarea reţelelor", spune primarul Ilie Bolojan

CET-ul electric

Mega-investiţie de 55 milioane euro, noul CET pe gaz al oraşului face toţi banii. Explozia preţului energiei electrice, de la circa 100 lei/MW la aproximativ 500 lei/MW, a transformat centrala construită în jurul turbinei General Electric într-o mină de aur.

Dan Cre'u, purtător de cuvânt Termoficare OradeaSistemul pus în funcţiune în octombrie 2016 produce în medie 47 MW electric/oră şi 41 MW termic/oră, din care consumă pentru propria funcţionare undeva la 4-5 MW electric. La asta se adaugă încă 17 MW electric şi cam 40 MW termic produşi de cazanul şi turbina preluate din vechiul CET, care consumă şi ele cam 4-6 MW electric. Producţia de curent fluctuează, în funcţie de avariile apărute la început pe noua turbină, pe cazanul cel vechi sau pe reţeaua de distribuţie, dar cap la cap iarna aceasta Termoficare a produs cam 50 MW electric/oră. "În medie, am vândut 1.200 MW electric pe zi", spune purtătorul de cuvânt al Termoficare, Dan Creţ (foto).

La preţul zilei

Termoficare vinde curentul produs prin Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale (OPCOM) pe bursa Pieţei pentru Ziua Următoare (PZU). Potrivit inginerului Adrian Ciobanca, şeful compartimentului Eficienţă Energetică, PZU are avantajul flexibilităţii. "Cantitatea de curent produsă nu poate fi previzionată pe termen lung, pentru că depinde de energia termică livrată populaţiei. Dacă intervine o avarie sau se încălzeşte vremea, produc mai puţină energie termică, deci livrez mai puţină energie electrică", explică inginerul.

Ca urmare, cantitatea de curent care va fi produsă trebuie estimată cât mai precis posibil. "Un inginer analizează zilnic starea de funcţionare a centralei şi previzionează cantitatea de energie electrică pe care o va produce mâine. Înainte de ora 12 intră pe platforma de tranzacţionare, unde anunţă cât vom livra în sistem a doua zi între orele 0-24", spune Ciobanca. La ora 17, după analizarea cererii şi ofertei, OPCOM anunţă Preţul de Închidere al Pieţei (PIP), la care se va face plata fiecărui MW livrat.

"Dacă livrezi cantitatea asumată încasezi Preţul de Închidere al Pieţei, dacă produci mai mult fiindcă ai pornit neanunţat o unitate de producţie primeşti un preţ de dezechilibru pozitiv, mai mic decât PIP, iar dacă nu livrezi, din cauza unei avarii, intri pe preţul de dezechilibru negativ, care este şi mai mic decât PIP", explică inginerul. Dincolo de emoţiile legate de mentenanţa sistemului, atuul bursei PZU este că banii intră în contul Termoficare Oradea în maximum 3 zile de la furnizarea curentului. Şi nu-s puţini...

Cu banii jos

În luna ianuarie, Termoficare a primit 11,5 milioane lei din curentul vândut la un preţ mediu de 332 lei/MW electric. În februarie, lună mai scurtă, tariful mediu a coborât la 245,6 lei, iar societatea a încasat încă 6,5 milioane lei. În condiţiile în care se adaugă şi bonusul de 198 lei/ MW acordat de ANRE pentru că din acelaşi combustibil se produce atât curent, cât şi energie termică, cei 240 lei încasaţi de la populaţie pentru fiecare gigacalorie vândută şi subvenţia de încă 63 lei acordată suplimentar de la bugetul local, încasările urcă ameţitor.

Stănel Necula, director Termoficare Oradea"Pentru anul acesta estimăm un profit de 21 milioane lei şi un venit de 66 milioane lei din bonusul de cogenerare", spune directorul Termoficare, Stănel Necula (foto). Per total, societatea mizează în 2017 pe un câştig de 19 milioane euro numai din energia electrică, ceea ce înseamnă că turbina pe gaz s-a amortizat deja din primul an.

Facturi dublate

Asta nu-l încălzeşte, însă, pe orădeanul de rând, care se confruntă cu facturi record la încălzire. "Facturile pe ianuarie sunt duble faţă de decembrie. Când au văzut cât au de plătit, oamenii au protestat", povesteşte Petru Pipiş, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Cazaban 51 G din Ioşia. Potrivit acestuia, încălzirea unei garsoniere care în decembrie costa 90 lei a sărit în ianuarie la 215 lei.

Gerul Bobotezei a crescut consumul de energie termică cu cel puţin trei gigacalorii pe bloc. Spre exemplu, în Asociaţia de Proprietari Şelimbărului din Rogerius factura de încălzire pentru un apartament cu două camere a urcat la 330 lei, iar pentru trei camere la 400 lei. "Oamenii ne-au zis să contestăm facturile, să nu plătim nimic şi să facem miting împotriva Termoficare. 60% din membrii asociaţiei sunt pensionari sau angajaţi cu salarii minime. Efectiv n-au de unde plăti", zice preşedintele Ioan Horvat.

Cristian Ile, administratorul mai multor asociații de proprietari din OradeaReprezentanţii asociaţiilor cer la unison ieftinirea gigacaloriei. "Dacă Termoficare ţine 100.000 de orădeni legaţi de sistemul centralizat de încălzire, atunci să ieftinească gigacaloria şi să închidă pe zero, nu să facă profit pe banii noştri!", pretinde Cristian Ile (foto), administratorul mai multor asociaţii de proprietari.

Fără ieftiniri!

Deşi majoritatea orădenilor cer acelaşi lucru, conducerea municipalităţii are altă părere.  "Probabilitatea de a reduce preţul gigacaloriei este mică, din cauza pierderilor de pe reţele", spune primarul Ilie Bolojan (foto). Conform statisticilor, dintr-o producţie de 890.000 gigacalorii/an, Termoficare vinde doar 433.000 gigacalorii. Cum diferenţa se pierde prin găurile din conducte, edilul intenţionează să investească tot câştigul în reţele.

După ce în precedentul ciclu bugetar european a reabilitat 17,5 kilometri de magistrale de termoficare în Rogerius şi în Ioşia pentru a diminua pierderile, până în 2020 Primăria vrea să înlocuiască încă 20,28 kilometri. Şi nici atunci nu vor scădea tarifele! Bolojan vrea ca reducerea pierderilor să fie urmată de eliminarea subvenţiei de 63 lei plătită de municipalitate pentru fiecare gigacalorie. Altfel spus, consumatorul va plăti la fel de mult, dar municipalitatea nu va mai contribui deloc. "Sistemul de termoficare va fi sustenabil abia când va funcţiona fără subvenţii", argumentează edilul.

Dar până acolo mai e cale lungă. Dacă va face reabilitări de reţele, modernizări de puncte termice, înlocuiri de contoare şi reduceri de personal, Termoficare are toate şansele să ajungă în câţiva ani una din cele mai bogate firme ale oraşului. Din păcate, cu preţul ca Oradea să aibă, în continuare, cei mai săraci orăşeni...


TURBINA, BAT-O VINA
Rodaj cu blocaj

Piesă centrală a CET-ului, turbina pe gaz produce peste 70% din electricitatea vândută de Termoficare. Dacă turbina se opreşte din cauza unei avarii, societatea nu doar că nu vinde energia electrică, dar şi primeşte tarife penalizatoare. Pentru a ţine utilajul în parametri de funcţionare, Termoficare a încheiat anul trecut cu General Electric Internaţional România un contract de mentenanţă pe 20 de ani în valoare de 32,2 milioane euro.

Firma şi-a asumat o disponibilitate de funcţionare a turbinei de 96%, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi oprită maximum 14,6 zile pe an. "Dacă însumăm toate opririle de până acum, acestea depăşesc cele 14 zile, dar trebuie analizat fiecare caz în parte", spune directorul Termoficare, Stănel Necula.

Cum angajaţii CET nu au voie să se atingă de turbină, cauzele opririlor se pot datora doar unor erori de montaj care declanşează semnale false de avarie, degradarea unor consumabile, cum s-a întâmplat în cazul filtrelor cu mâzgă, sau unor probleme de mentenanţă. "Contorizăm fiecare oprire a turbinei la nivel de minut şi cerem rapoarte riguroase. În funcţie de cauzele care le-au determinat, vom executa fie prevederile contractului de mentenanţă, fie garanţia antreprenorului", ameninţă Necula.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ţară de cacao
imediat după frigul de luna trecută care a durat cam 2 săptămâni,s-a constatat că a trebuit importată energie,şi că cu ocazia asta s-a scumpit.Cam aşa e şi cu perioadele de secetă atunci când bagă motive că nu ar fi debite pe râuri şi cu ocazia aia se scumpeşte kilowatu.Dar dacă vin nişte perioade cu ploi,şi se umplu lacurile de acumulare,de ce nu fac şi ei o ieftinire?
Postat 07 Martie 2017, 00:14 de crisan
Vrajeala platita ... a la Simai, prostit de un Necula !!!
Este incredibil cat de paralel se comporta unii cu realitatea si economia de piata, in acest caz, unde unde un calcul financiar elementar arata ca, recuperarea investitiei pe gaz la CET va dura ... 20 de ani !!! Asta in conditiile in care, o centrala similara de acest fel din oricare tara europeana, are perioada de maturitate calculata in cel mult 11 ani !!! Ceea ce arata ca vrajeala asta de articol manipuleaza contribuabilul oradean, pentru ca 9 ani in plus la amortizarea investitiei insemana de fapt pierdere, nicidecum profit !!! Asa ca, o sa vedeti #rezist in iarna 2017/2018 si in viitorul gazului cumparat pe bani grei, nu pe povesti !!! De ce credeti ca multe dintre centralele din Germania spre exemplu, sau Danemarca, ori Norvegia ... trec de ani buni inapoi pe carbune (praf de carbune in turbosuflante de cogenerare) ???
Postat 06 Martie 2017, 14:52 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON