URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Câinele ucigaş: Detaliile tragediei care a făcut dintr-un băieţel de 3 ani cel mai tânăr donator de organe din Bihor

Câinele ucigaş: Detaliile tragediei care a făcut dintr-un băieţel de 3 ani cel mai tânăr donator de organe din Bihor VIAŢĂ SFÂŞIATĂ. Rămas nesupravegheat câteva clipe, Dominik Böszörmenyi a fost atacat brusc, în curtea casei părinteşti, chiar de unul din câinii familiei, o corcitură cu care băieţelul crescuse împreună. Animalul i-a sărit brusc la beregată şi i-a sfârtecat vena jugulară, copilul murind după o agonie de patru zile
Câinele ucigaş: Detaliile tragediei care a făcut dintr-un băieţel de 3 ani cel mai tânăr donator de organe din Bihor MORT ÎN COLŢI. Vesel şi zâmbăreţ, Dominik se juca fără nicio grijă în curtea casei, aşteptându-şi fratele mai mare să vină de la şcoală. Unul dintre câinii familiei a făcut ca frăţiorii să nu se mai vadă niciodată...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câinele nu este totdeauna cel mai bun prieten al omului. Nici măcar atunci când, de căţelandru, creşte odată cu copilul.

Dintr-o singură muşcătură, câinele unei familii din Uileacu de Munte i-a sfârtecat jugulara unui băieţel de 3 ani. Deşi transportat de urgenţă la spital, în şoc hemoragic, după patru zile de agonie medicii declarau decesul micuţului, care a devenit astfel cel mai tânăr donator de organe din Bihor. Copleşiţi de durere, părinţii au acceptat ca ficatul şi rinichii lui Dominik să salveze vieţile altora. Întrebările, însă, rămân: cum s-a putut petrece o asemenea tragedie? Şi cine va răspunde pentru ea?

Miercurea neagră

O zi de miercuri oarecare, 6 mai, o casă pe o uliţă din Uileacu de Munte, la 15 kilometri de Oradea. Dominik, un băieţel de doar 3 ani, se juca în curte. Părinţii erau amândoi acasă, în timp ce fratele ceva mai măricel, Mark, de 7 ani, încă nu venise de la şcoală.

În ogradă, familia Böszörmenyi ţinea trei câini, legaţi în lanţ, nici unul de talie mare. Unul, o corcitură, fusese adus acasă, încă de pui, în acelaşi an în care se născuse şi Dominik. Deodată, pe când mama era intrată în bucătărie, animalul, care până atunci nu dăduse niciodată semne că ar fi agresiv, a sărit la gâtul copilului. Părinţii au auzit lătratul celorlalţi câini şi au ieşit fuga în curte. Era însă târziu. Câinele îl muşcase deja pe băieţel de partea dreaptă a gâtului.

Dominik a fost dus de urgenţă la Spitalul Judeţean din Oradea, în şoc hemoragic, şi a fost operat rapid pentru a-i fi oprită sângerarea. Colţii îi sfârtecaseră vena jugulară internă. "Dacă era muşcată de carotidă, victima ar fi decedat în câteva minute", zice doctoriţa Carmen Pantiş.

Cel mai mic salvator

Vena jugulară internă este unul dintre vasele sanguine mari, în care se reîntoarce sângele din creier pentru a fi reoxigenat. Aceasta fiind distrusă, sângele n-a mai putut circula corect spre creierul copilului. "A suferit leziuni fizio-patologice care au dus sâmbătă la moarte cerebrală, iar duminică (10 mai - n.r.) pacientul a fost declarat decedat. Fiind conectat la ventilator, totuşi inima încă îi bătea", spune dr. Pantiş, care este şi coordonatorul Programului de Transplant în Bihor.

Nemaifiind nimic altceva de făcut, medicul a discutat cu părinţii despre posibilitatea donării de organe. "Amândoi au realizat că micuţul a primit maxim de îngrijiri medicale în spital, dar mi-au spus că se vor sfătui în familie. Seara şi-au dat acordul, gândindu-se că şi ei s-ar fi bucurat dacă ar fi existat vreo cale să li se salveze copilul", spune doctoriţa.

Dominik a redat şansa la viaţă unui copil de un an şi jumătate, căruia i s-a transplantat ficatul său, la Bucureşti, şi unei femei de 36 de ani, care a primit rinichii, la Cluj. Micuţul din Uileacu de Munte a devenit astfel, din cauza unei tragedii pe care toţi o plâng, cel mai tânăr donator de organe din Bihor.

Răpuşi de durere

Săptămâna trecută, joi, la o zi după ce şi-au înmormântat băieţelul, Jozsef şi Alexandra Böszörmenyi, doi oameni simpli, care locuiesc într-o casă ţărănească veche, dar îngrijită, erau răpuşi de durere. Vizitaţi de BIHOREANUL, cei doi nici n-au vrut să audă de presă, spunând că s-au săturat să fie deranjaţi.

Bărbatul a ieşit de după o poartă din lemn din curtea în care se petrecuse tragedia, răstindu-se în ungureşte. Femeia l-a urmat repede, încercând să-l calmeze. "Vă rog nu mi-l mai enervaţi...", a început ea dialogul, scuzându-se că mai fuseseră căutaţi de ziarişti. Vecinii le-au povestit că, după tragedie, când nu erau acasă, un cameraman chiar s-ar fi urcat pe gard în încercarea de a filma câinele ucigaş, lucru care l-a înfuriat pe capul familiei.

Tremurând în mijlocul străzii, Alexandra, mama lui Dominik, a acceptat să răspundă, totuşi, unor întrebări. "Cu câinele a crescut Dominik. Nu-mi pot explica ce s-a întâmplat. Am intrat în casă doar cât am închis aragazul", i-a spus ea reporterului, cu o voce stinsă. În plus, câinele n-ar fi avut niciodată porniri agresive: "N-a atacat şi n-a muşcat pe nimeni. Îl ţinem în lanţ doar pentru că nu are ce căuta în stradă".

Animalul încă era acolo, în curte. "Ce să facem acum cu el? Aşteptăm să vină medicul să-l adoarmă", a explicat femeia, parcă surprinsă că reporterul a vrut să ştie dacă îl va mai ţine în viaţă. Oricum, nimeni şi nimic, nici chiar pedepsirea câinelui, nu-i mai poate aduce fiul înapoi. Apoi s-a întors iute în ogradă, sub privirile soţului care, nervos, urmărise discuţia din poarta casei.

Ucidere din culpă?

Împovăraţi de durerea pierderii copilului şi, poate, şi de sentimentul vinovăţiei că l-au scăpat din ochi fix când s-a întîmplat tragedia, părinţii pot ajunge responsabili şi în faţa legii. Iniţial, în acest caz, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a deschis un dosar penal pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă, dar încadrarea a fost schimbată imediat după decesul copilului - înregistrat pe 10 mai, ora 23.50 - în cea de ucidere din culpă. Potrivit articolului 192 al noului Cod Penal, aceasta se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În acest stadiu al cercetărilor, însă, procurorii nu acuză pe nimeni. "În funcţie de probatoriul administrat, procurorul de caz va aprecia dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru continuarea urmăririi penale faţă de o anumită persoană", a informat, la solicitarea BIHOREANULUI, Biroul de presă al instituţiei. Poate ancheta lor va face ceva mai multă lumină în inexplicabila tragedie petrecută într-o curte dintr-un sătuc oarecare. Lumină, da. Dreptate, niciodată...


O NOUĂ VIAŢĂ
Intervenţie rară

Printr-o operaţie rară, rinichii lui Dominik Böszörmenyi au fost transplantaţi săptămâna trecută unei femei în vârstă de 36 de ani din judeţul Olt. De şase ani, Narcisa Predu suferea de insuficienţă renală, iar în urmă cu un an rinichii i-au cedat, fiind nevoită să înceapă tratamentul cu dializă. Femeia a intrat pe lista de aşteptare pentru un transplant dar, având o grupă rară de sânge (AB4), şansele găsirii unui organ compatibil erau mici.

Medicii Institutului de Urologie şi Transplant Renal de la Cluj au putut face intervenţia deoarece, din cauza unei malformaţii, de care nici părinţii nu ştiau, rinichii lui Dominik erau uniţi în partea inferioară, ca într-o potcoavă. Drept urmare, aceştia au fost transplantaţi ca unul singur. "Îmi pare nespus de rău. Transmit familiei multă sănătate şi vreau să ştie că toată viaţa copilaşul are o lumină de la mine", a declarat Narcisa Predu, mamă a doi copii. În ultimii trei ani, în Europa au fost făcute doar 24 de astfel de transplanturi de rinichi-potcoavă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@EmzePerix
Descrierea de hiena (patata) ce da tarcoale semenilor cred ca se potriveste perfect desi as fi vrut sa nu fie asa, in orasul meu. Poate totusi dupa ce citeste comentariile de mai jos realizeaza ce impresie lasa multor apartinatori ce au avut de-a face cu dumneaei. Si da, sunt sigur ca citeste comentariile...
Postat 21 Mai 2015, 08:05 de bihoreanul222
PIESE DE ELEFANT
Din pacate am avut ocazia sa cunosc sa cunosc reanimarea (terapie intensiva).La bolnavul accidentat nu a facut NICI o interventie chirurgicala(MOHAN junior). Dr. PANTIS ca o HIENA se invartea in jurul apartinatorilor cind simtea miros de organe, cind a fost refuzat sa razbunat.Sunt curios cind va fi nevoie de piese de elefant cit de darnica va fi. Sfatul unui medic : Oriunde ,dar NU in Oradea
Postat 21 Mai 2015, 03:27 de EmzePerix
@TDS
Nu pot sa ma pronunt daca se primeste sau nu vreo recompensa dar un lucru stiu sigur. In toata lumea asta, datele privind donatorul şi receptorul sunt tinute la secret exact din aceste motive. La noi nu doar ca nu se respecta aceasta lege dar stimata dr Carmen Pantis incalca flagrant legea prin dezvaluirea publica a numelor (Dominik Böszörmenyi - donator si Narcisa Predu - receptor) Aceaste articole aduc beneficii doar doctoritei Pantis si prea putin ne sensibilizeaza pe noi cu privire la donarea de organe. De ce nu se organizeaza o campanie oficiala, fie ea si locala? De ce campania e una de promovare personala? Donarea de organe e un subiect delicat si ar trebui tratat ca atare, nu creat senzational pe spatele celor in suferinta.
Postat 20 Mai 2015, 22:09 de bihoreanul222
ERATA
...am o ruda prin alianta...
Postat 20 Mai 2015, 19:40 de TDS
DARK SIDE OF THE MOON
@bihoreanul222: N-O AGREEZ DELOC PE CARMEN PANTIS! Dar niciodata nu m-a dus gandul chiar la ceea ce descrii tu! Eu cred ca ar trebui sa intervina organe competente sa cerceteze! De intrebat m-am intrebat si eu daca nu cumva familiile donatorului primesc vreo recompensa pentru ca isi dau acordul! Am o duda prin alinta care a acceptat donarea dar nu a vrut sub nici o forma sa vorbeasca(sa raspunda intrebarilor mele). Eu inclin sa cred ca exista o parte intunecata a problemei!
Postat 20 Mai 2015, 19:39 de TDS
@b....222
Corect si bine punctat....
Postat 20 Mai 2015, 16:32 de Tinas
donatori de nepasare
M-am saturat sa aud de Pantis in sus, Pantis in jos. Incerc sa nu am resentimente fata de Carmen Pantis dar e groaznic sa pierzi pe cineva si apoi sa simti ca iesi dintr-un spital unde se fac doar afaceri pe spatele pacientilor si fiecare vrea ceva de la tine, fara ca sa iti arate sprijin si ajutor medical cand e nevoie. Sunt cateva adevaruri de care nimeni nu scrie in presa locala: - De ce stimata doctorita Carmen Pantis e dispusa si sa mearga acasa la pacient pentru a-l convinge sa doneze organele pacientului, dar nu se deranjeaza sa faca ceva cand inca se poate pentru viata pacientului? - Se multumeste sa iti spuna ca medicul de garda trebuie sa stie mai multe, dar e de negasit de 3 zile. - De ce se pun diagnostice gresite la Urgente si apoi se arunca vina pe rezidenti??? - De ce inca e permis ca ingrijirea pacientilor sa fie conditionata de spaga? - De ce primesti doua telefoane diferite de la spital, sa te anunte ca a decedat pacientul si apoi sa iti recomande si cate o firma de pompe funebre???? - Nu contest ca donarea de organe salveaza vieti, DAR NU ASA. In primul rand trebuie sa faci tot ce poti ca sa salvezi viata respectiva, nu sa stai si sa te uiti cum se stinge ca de abia sa astepti ca sa recoltezi un organ cat mai exotic si apoi sa apari in ziar cu inca o stire.
Postat 20 Mai 2015, 13:10 de bihoreanul222
!
Ar trebui interzisă deținerea de animale de casă. E mai simplu așa. Nu știi niciodată când sare câinele la om. Poți crește cu el, poți face ce vrei, când ți-e lumea mai dragă atunci te ia de beregată. Ce să mai spun? Și oamenii sar la gâtul altor oameni, darămite animalele...
Postat 20 Mai 2015, 09:59 de Shogun
@detectiv
cre(s)tinule!
Postat 20 Mai 2015, 08:50 de acesta
Donator organe, donator organe.........
Din nou o campanie agresiva de promovare a acestui flagel, de racolare de organe, in asemenea momente pline de amar, oameni "bine facatori" se arunca pe un biet copilas care INCA ESTE IN VIATA, sa il junghie ca pe un miel, pentru a scoate din el organele. STITI CA INIMA BATE IN MANA MEDICULUI SI DUPA CE A FOST SCOASA AFARA DIN OM????? PENTRU CA INIMA NU PRIMESTE IMPULS DE LA CREIER CI DE LA NODUL SINUSAL CARE ESTE PE INIMA!!! Da, copilul a fost UCIS DE MEDICI, CAINELE DOAR LA RANIT, MOARTEA A SURVENIT IN URMA JUNGHIERII SI TRANSARII BESTIALE. Doctorita Pantis....., flacarile iadului sunt prea putin pentru tine. Dar lumea proasta gramada, inghite fara sa mestece inainte. Cazul brancardierului de la Spitalul Judetean nu este suficient, aflat in moarte clinica, a fost propus de Dr Pantis pt donare organe, dar nu a acceptat familia, rezultatul, omul traieste!!! si azi, si reprezinta un ghimpe pt Dr Pantis. DE CAND DECIDETI VOI MOMENTUL MORTII PENTRU SEMENII VOSTRI????? UN OM CARE IL IUBESTE PE CEL DIN FAMILIE, NICI MACAR DE NECROPSIE NU VREA SA AUDA. CATA DIFERENTA IN OM SI om....
Postat 20 Mai 2015, 08:26 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON