URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2020, 13:42

De unul singur: Constantin Bungău este unicul candidat la alegerile pentru rectoratul Universității din Oradea

De unul singur: Constantin Bungău este unicul candidat la alegerile pentru rectoratul Universității din Oradea FOST ŞI VIITOR. Ales în funcţia supremă de colegii săi în 2012 şi în 2016, Constantin Bungău (foto) are mari şanse să fie şi următorul rector al Universităţii. Singura condiţie să fie reales este ca majoritatea celor care vor merge la urne să-l şi aleagă, adică să nu-și anuleze votul

Rector al Universităţii din Oradea din 2012, Constantin Bungău are mari şanse să mai deţină funcţia şi în următorii patru ani. Profesorul este singurul care şi-a depus candidatura pentru rectorat şi le promite colegilor că, dacă va fi ales, va asigura autonomie facultăţilor, nu va desfiinţa niciun domeniu de studiu existent şi va deschide larg porţile Universităţii pentru colaborări cu instituţii şi companii.

Singura incertitudine rămâne data la care vor avea loc alegerile. Din pricina stării de urgenţă instituite în ţară, scrutinul programat pentru 21 aprilie ar putea fi amânat.

Demisie strategică

Candidatura lui Constantin Bungău la rectorat nu a fost o surpriză: pe 1 martie, a demisionat din funcţie, tocmai pentru a-şi deschide calea pentru al treilea mandat. Cum legislaţia în vigoare prevede că un rector poate avea cel mult „două mandate complete şi succesive”, Bungău şi-a întrerupt cu forţa al doilea mandat.

În schimb, surprinzător a fost faptul că niciun alt universitar nu îşi doreşte funcţia supremă a instituţiei. De ce, este greu de spus: fie Bungău are atât de mulţi susţinători, încât posibilii săi contracandidaţi şi-au dat seama că n-au nicio şansă să-l bată, fie universitarii orădeni pur şi simplu nu au ambiţii atât de înalte.

Profesor la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, unde predă din anul 1990, Constantin Bungău (54 ani) a devenit rector în martie 2012, când a câştigat alegerile în faţa a cinci colegi. În 2016, a fost reales, după ce s-a „bătut” cu decanul de atunci al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Florian Bodog.

Nu bine şi-a început însă cel de-al doilea mandat, că Bungău a primit o lovitură grea: în iunie 2016, a fost arestat, fiind acuzat de procurorii DNA Oradea că a primit mită de la psihologa Camelia Dindelegan o pereche de butoni de aur, o cravată şi o icoană argintată, pentru a-i scoate la concurs un post de profesor. Rectorul a negat că ar fi luat şpagă, dar a fost trimis în judecată, iar procesul încă se judecă la Tribunalul Bihor.

Rectorul tuturor

Problemele penale nu l-au determinat pe Bungău să facă un pas în spate. Şi-a continuat mandatul, profitând de faptul că în Universitate nici măcar nu au existat voci care să-i ceară să se retragă.

În cele două mandate, s-a remarcat ca un rector-prieten cu toată lumea. A respins orice variantă de restructurare care presupunea concedieri, chiar şi atunci când conturile Universităţii erau „subțiri”. De asemenea, n-a sancţionat vehement niciun derapaj academic, deşi avea motive destule. Cea mai elocventă dovadă e că fostul său contracandidat, Florian Bodog, între timp dovedit plagiator, nu doar că este în continuare cadru didactic, ci şi prodecan la FMF!

În schimb, ca element pozitiv, sub conducerea lui, Universitatea a primit gradul de încredere ridicat din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, reconfirmat anul trecut.

Promisiuni

Pentru următorii patru ani, potrivit planului managerial, Bungău promite că va păstra toate domeniile de studiu, că va garanta autonomia facultăţilor, iar prioritatea sa zero va fi „deschiderea largă a mediului academic orădean spre mediul social regional, extrem de dinamic”. Propunându-şi să transforme Universitatea „într-o comunitate de cunoaştere”, Bungău vrea să asigure „un sprijin constant şi pragmatic, astfel încât promovarea elitelor autentice să conducă la modernizare instituţională reală”.

„Universitatea din Oradea trebuie să fie mult mai vizibilă. Mă gândesc la cercetare aplicată, la livrarea de specialişti cât mai buni pentru economii cu valoare adăugată mare. Să rămânem performanţi acolo unde avem performanţă, să ne îndreptăm spre direcţiile noi, să îmbunătăţim zone de digitalizare şi de green campus”, a explicat Bungău pentru BIHOREANUL. Fireşte, îşi propune şi obiective concrete, precum finalizarea lucrărilor la căminul studenţesc de pe malul Peţei (în şantier de peste 20 de ani), creşterea numărului studenţilor străini ori impulsionarea dascălilor să scrie proiecte internaţionale.

Mai rămâne de văzut când vor fi chemaţi universitarii la vot. Senatul academic ar putea să amâne alegerile programate pentru 21 aprilie, din pricina stării de urgenţă din ţară. Chiar dacă va fi luată această decizie, însă, candidaturi nu se vor mai putea depune. Aşadar, Bungău rămâne unic jucător...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Omul potrivit, pururi
Discutii intelectuale aprinse? Nu, nu avem noi asa ceva sau daca sunt, sunt doar aprinse. La propriu poate iti da foc cineva. Dezbateri publice si in senat reale si productive? La ce bun cand ai un dictator luminat care stie tot, dar TOT ma! Ar fi bine sa terminam si cu senatul ala, chiar daca musiu presedinte i-a fost subaltern si e deja format. Ca sa nu mai zic cu sindicatele alea de forma! Alti candidati? La ce ar folosi cand ai unul singur, pe viata pentru functia asta? Si care mai ales respecta litera legii, la cuvant nu asa, ci "mandat COMPLET". De o moralitate suprema adica stimabile. Deci nu sunt alti candidati ca nu ne trebuie, nu de frica, pentru ca el este un om al acordului, prieteniei si dezbaterilor. Nici pe departe un tiran beligerant la care ii sare mustarul. Si mai ales auziti linistea asta academica? Este linistea unui acord intern sublim, muuult muncit, unde nici macar aeratii de la FMF nu mai comenteaza nimic. De unde fascism si de unde o tot scoateti asta cu cenzura? Astora cu manii ale comploturilor: va asigur ma nenorocitilor ca nu sunt toti pe o mana si ca nu si-au asternut cersaful. Nu Bungau, nu Prada, nu Caus si nici Bendea. Ca vedeti si voi, ce bine ne merge si ce liniste este de alegeri: avem un singur candidat, care e omul perfect, fara el nu se poate si altii nu vrem, asa ca aveti grija sa nu ratati cumva votul.
Postat 24 Martie 2020, 10:52 de tickdrick
Minoritatea se supune majoritatii
Progresul e pi vini, mascota e cam scumpa.
Postat 23 Martie 2020, 17:43 de scarbit
Succes!
Restul. Stati in casa!
Postat 23 Martie 2020, 17:27 de scarbit
Succes!
Promovarea elitelor autentice duce la progresul societatii. Universitatea Oradea isi are si ea rolul ei in acest deziderat.
Postat 23 Martie 2020, 16:35 de 1011010
recomandare
Recomandabil ar fi sa fie o alta persoana cu viziuni actualizate si cu alte exigente. Altfel universitatea nu va creste in rang.
Postat 23 Martie 2020, 15:17 de Christa
academia de studii profesionale, magna cum laude
Etica a fost ascunsă sub preș- a crescut instant numărul de susținători, nu discutăm despre educație ci despre avantajele profesorilor cocoțați în functii- avem putere, ne facem că lucrăm- avem voturi, inventăm privilegii pentru actualii profesori-șomerii de ieri, avem masă de alegători, scoatem panglici pe nas-suntem vizibili și atragem atenția și fondurile de la buget, deci avem bani ca să ținem șandramaua în picioare, cât să mai treacă un mandat de rector, cât să mai fentăm o dată și să ne mai luăm salariile de câștigători de Nobel, deși noi nu vorbim bine nici românește...Absolvenții sunt un fel de forjori, iar profesorii un fel de șomeri...Șeful e mascota!
Postat 23 Martie 2020, 14:48 de decalog
MULT SUCCES!!
MULT SUCCES, stimate DOMNULE PROFESOR!!! Va asigur de TOATA stima mea!!!
Postat 23 Martie 2020, 14:05 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON