URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2019, 08:01

Asistentul orădenilor: Şase liceeni vor să-i scutească, printr-o aplicaţie, pe cetăţeni de drumuri la Primărie (FOTO)

Asistentul orădenilor: Şase liceeni vor să-i scutească, printr-o aplicaţie, pe cetăţeni de drumuri la Primărie (FOTO) PE PODIUM. Aplicaţia Citizen Assistant le-a adus liceenilor orădeni premiul III la un concurs regional de IT, la care au participat zeci de echipe de elevi din Cluj, Bihor, Sibiu, Mureş, Braşov şi Maramureş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dincolo de a fi o ambiţie a autorităţilor, digitalizarea serviciilor publice este o necesitate pentru cetăţeni. Obişnuiţi deja să-şi facă cumpărăturile de acasă ori să plătească facturile de pe telefon, oamenii se aşteaptă, pe bună dreptate, să rezolve şi probleme birocratice fără a umbla pe la instituţiile publice.

Tocmai de aceea, şase adolescenţi orădeni au creat aplicaţia Citizen Assistant (Asistentul Cetăţeanului), menită să ghideze cetăţenii în procedurile birocratice. Tinerii vor să-şi dezvolte aplicaţia în aşa fel încât Primăria Oradea să o poată implementa, iar locuitorii oraşului să nu mai meargă în Palatul Administrativ decât în vizită...

Viitorii IT-işti

Cei şase elevi care au creat Asistentul Cetăţeanului - Diana Zaha (17 ani), Vlad Gherghel (18 ani), Daniel Sasu (15 ani), Ioana Baciu (17 ani), Paul Horvath (18 ani), Dragoş Tomoioagă (15 ani) - învaţă cu toţii la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, în clase de matematică-informatică. Profesorii le-au propus să formeze o echipă după ce au aflat de concursul "Descoperă-ţi pasiunea în IT", organizat de o asociaţie cu acelaşi nume şi în cadrul căruia liceeni din şase judeţe, ghidaţi de specialişti în domeniu, au fost provocaţi să creeze aplicaţii sau produse digitale.

"Am fost selectaţi pentru că am demonstrat că avem o afinitate pentru IT, suntem muncitori, interesaţi şi curioşi, calităţi care au şi ajutat echipa să funcţioneze", spune Diana. Mentorul tinerilor a fost Daniel Bran, specialist la firma orădeană de IT Fortech, care le-a şi dat ideea aplicaţiei pe care să o creeze. "Îmi place să motivez tineri pasionaţi de tehnologie să progreseze", îşi explică bărbatul implicarea în program.

Tu întrebi, robotul răspunde!

Din mai până în octombrie, echipa Bond Coders, cum s-au "botezat" adolescenţii, a lucrat la dezvoltarea programului Asistentul Cetăţeanului, dorind să creeze o aplicaţie care să-i ajute pe contribuabili să nu-şi mai irosească timpul pe la ghişeele Primăriei. "Cetăţenii se pierd în multitudinea de acte pe care trebuie să le completeze chiar şi pentru cereri simple. Dacă omul este nedumerit şi are o întrebare, trebuie să meargă să stea din nou la cozi. Noi am zis că trebuie să găsim soluţia", spun adolescenţii.

Conceput ca un robot digital care foloseşte inteligenţa artificială, Asistentul primeşte întrebări şi ştie să răspundă la ele. De exemplu, un cetăţean poate întreba: "Cum îmi înmatriculez maşina?", iar aplicaţia îi pune întrebări suplimentare pentru a-i oferi răspunsul potrivit, de exemplu dacă este o persoană fizică sau juridică, dacă maşina e nouă sau second-hand ori dacă a mai fost înmatriculată în ţară sau nu. În final, îi precizează exact paşii pe care îi are de urmat şi documentele de care are nevoie. Tot cu ajutorul aplicaţiei, un cetăţean poate afla de ce acte are nevoie pentru schimbarea buletinului ori a permisului de conducere.

În plus, Asistentul poate transmite alerte care să informeze utilizatorii despre anumite lucrări în oraş, străzi închise sau avarii, dar şi cu privire la evenimentele care au loc în urbe. Practic, "asistentul" poate aduna toate informaţiile pe care un orădean le-ar obţine din Primărie sau de la instituţiile subordonate acesteia!

Croită pentru Oradea

Mircea Mălan, viceprimar OradeaLiceenii sunt convinşi de utilitatea aplicaţiei şi au prezentat-o deja viceprimarului Mircea Mălan (foto), arătându-şi şi disponibilitatea de a o oferi oraşului. Edilul le-a spus că, dacă vor reuşi să dezvolte Asistentul astfel încât să cuprindă toate serviciile municipalităţii, Primăria este interesată să-l implementeze. "Le mulţumesc pentru faptul că, deşi tineri, sunt dispuşi să se implice în proiecte care urmăresc creşterea calităţii vieţii în oraşul nostru", a spus Mălan.

Ambiţioşi, liceenii vor să se pună pe muncă şi să dezvolte aplicaţia, mai ales că în România încă nu există un asemenea robot. Primăria Cluj Napoca are un funcţionar digital, botezat Antonia, dar acesta nu este interactiv, ci doar oferă formulare tipizate şi preia cereri electronice. "Noi suntem siguri că aplicaţia noastră reprezintă începutul unei noi ere pentru birocraţia românească, aşa că suntem foarte optimişti cu privire la modul în care va fi primită de viitorii utilizatori", spune Diana. Până la urmă, viitorii contribuabili sunt chiar liceenii de azi, care au crescut cu "device-urile" în mâini...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitări
Pt acești copii, aceasta aplicație a devenit o joacă. Felicitări
Postat 14 Noiembrie 2019, 20:32 de Sandu1206
Bravo
Eu apreciez asta... Atat ca si aderare la un grup de cercetare a unor tineri (in detrimentul altor feluri de grupuri), cat si ca si munca efectuata, cat si ca indrumator a unor tineri (care fac ceva util cu timpul lor), dar si ca si deschidere a Primariei... in a asculta macar, intentia lor, aportul pe care il ofera comunitatii. Pana la urma... inovatiile ne pot face viata mai usoara, numai daca sunt puse in practica in folosul notru. Felicitari! Tuturor... Copii / elevi, indrumatori, vice-primar... Catre vice-primar: Acordati-le timp sa inteleaga ce au de facut! Explicati-le concret, ce anume e cel mai util sa fie implementat... si sunt convins ca acesti copii, vor pune in practica!
Postat 14 Noiembrie 2019, 13:01 de abecedar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON