URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2018, 13:05

Ministerul Educaţiei: Centrul de la Oradea, pentru formarea dascălilor maghiari, este necesar

Ministerul Educaţiei: Centrul de la Oradea, pentru formarea dascălilor maghiari, este necesar sursa foto: www.education.gov.gy
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două săptămâni după ce a supus dezbaterii publice înfiinţarea unui centru pentru formarea continuă în limba maghiară la ORadea, Ministerul Educaţiei explică necesitatea acestui centru tocmai prin faptul că profesorii maghiari nu au o entitate de acest gen dedicată lor.

"În acest moment, în România nu există niciun centru de formare profesională pentru cele peste 13.000 de cadre didactice, care predau la secţiile/şcolile cu predare în limba maghiară, aşa cum există, de exemplu, în cazul minorităţii germane pentru mult mai puţini elevi şi profesori", se arată într-o adresă transmisă, la solicitarea BIHOREANULUI, de Edit Gyenge, consilier la cabinetul secretarului de stat Kovács Irén Erzsébet. Gyenge este indicată pe site-ul Ministerului Educaţiei ca persoană de contact pentru acest proiect supus dezbaterii publice.

Un centru similar, dar pentru dascălii în limba germană, există la Sibiu, se mai arată în adresă. Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Germană din Mediaş, judeţul Sibiu, a fost înfiinţat prin HG nr. 485 din 17 iunie 1999.

Deşi BIHOREANUL a întrebat de ce nu se pot desfăşura aceste activităţi de formare continuă prin Casa Corpului Didactic, Gyenge nu a oferit un răspuns. În schimb, a explicat că, în acest an, Ministerul Educaţiei are în lucru 21 de proiecte de acte normative. "Trei dintre acestea reprezintă priorităţi ale Ministerului pentru anul 2018, una fiind Centrul pentru formarea continuă pentru minorităţi, în cazul nostru pentru minoritatea maghiară", a mai transmis Gyenge, precizând că "necesitatea înfiinţării Centrului rezultă şi din solicitarea minorităţii maghiare, prin reprezentanţii acestora în Parlamentul României".

Oradea a fost aleasă gazdă pentru acest centru, a mai explicat Gyenge, pentru că "este un important centru cultural, bine reprezentat atât la nivelul învăţământului preuniversitar, cât şi la nivelul învăţământului universitar". În Oradea, populaţia de etnie maghiară este prezentă în proporţie de 24.7%, iar în Bihor există 1.500 de cadre didactice care predau la şcolile cu predare în limba maghiară şi peste 17.000 de elevi care învaţă în această limbă.

Centrul ar urma să funcţioneze în clădirea de pe strada Clujului nr. 106, care pe vremuri găzduia Şcoala Alexandru Roman. "Imobilul este proprietate publică, fiind administrat de Consiliul Local al Municipiului Oradea, iar Consiliul Local al Municipiului Oradea şi-a exprimat acordul de principiu în vederea alocării acestui spaţiu", a mai transmis Gyenge.

Citeşte şi articolul: "Exclusiv unguresc: Ministerul Educaţiei vrea să înfiinţeze la Oradea un Centru pentru formare continuă în limba maghiară"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON