URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Noiembrie 2018, 13:05

Ministerul Educaţiei: Centrul de la Oradea, pentru formarea dascălilor maghiari, este necesar

Ministerul Educaţiei: Centrul de la Oradea, pentru formarea dascălilor maghiari, este necesar sursa foto: www.education.gov.gy
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două săptămâni după ce a supus dezbaterii publice înfiinţarea unui centru pentru formarea continuă în limba maghiară la ORadea, Ministerul Educaţiei explică necesitatea acestui centru tocmai prin faptul că profesorii maghiari nu au o entitate de acest gen dedicată lor.

"În acest moment, în România nu există niciun centru de formare profesională pentru cele peste 13.000 de cadre didactice, care predau la secţiile/şcolile cu predare în limba maghiară, aşa cum există, de exemplu, în cazul minorităţii germane pentru mult mai puţini elevi şi profesori", se arată într-o adresă transmisă, la solicitarea BIHOREANULUI, de Edit Gyenge, consilier la cabinetul secretarului de stat Kovács Irén Erzsébet. Gyenge este indicată pe site-ul Ministerului Educaţiei ca persoană de contact pentru acest proiect supus dezbaterii publice.

Un centru similar, dar pentru dascălii în limba germană, există la Sibiu, se mai arată în adresă. Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Germană din Mediaş, judeţul Sibiu, a fost înfiinţat prin HG nr. 485 din 17 iunie 1999.

Deşi BIHOREANUL a întrebat de ce nu se pot desfăşura aceste activităţi de formare continuă prin Casa Corpului Didactic, Gyenge nu a oferit un răspuns. În schimb, a explicat că, în acest an, Ministerul Educaţiei are în lucru 21 de proiecte de acte normative. "Trei dintre acestea reprezintă priorităţi ale Ministerului pentru anul 2018, una fiind Centrul pentru formarea continuă pentru minorităţi, în cazul nostru pentru minoritatea maghiară", a mai transmis Gyenge, precizând că "necesitatea înfiinţării Centrului rezultă şi din solicitarea minorităţii maghiare, prin reprezentanţii acestora în Parlamentul României".

Oradea a fost aleasă gazdă pentru acest centru, a mai explicat Gyenge, pentru că "este un important centru cultural, bine reprezentat atât la nivelul învăţământului preuniversitar, cât şi la nivelul învăţământului universitar". În Oradea, populaţia de etnie maghiară este prezentă în proporţie de 24.7%, iar în Bihor există 1.500 de cadre didactice care predau la şcolile cu predare în limba maghiară şi peste 17.000 de elevi care învaţă în această limbă.

Centrul ar urma să funcţioneze în clădirea de pe strada Clujului nr. 106, care pe vremuri găzduia Şcoala Alexandru Roman. "Imobilul este proprietate publică, fiind administrat de Consiliul Local al Municipiului Oradea, iar Consiliul Local al Municipiului Oradea şi-a exprimat acordul de principiu în vederea alocării acestui spaţiu", a mai transmis Gyenge.

Citeşte şi articolul: "Exclusiv unguresc: Ministerul Educaţiei vrea să înfiinţeze la Oradea un Centru pentru formare continuă în limba maghiară"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON